自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大宅

回覆樓主:

我仔讀小三,由小一到而家,暫時都未同佢溫過書,佢一向都係自己搞掂,學校無測無考,只有默書同評估,成績表無名次…當初揀呢間學校就係唔想大家辛苦,日日為咗默測考好無謂,而家佢可以日日keep住9點前瞓覺,比其他小朋友輕鬆好多。

wcpcelia    發表於 17-3-19 11:21
是是但但    發表於 17-3-17 13:10

公爵府

親子王國15週年勳章

icecream126 發表於 17-3-15 14:04
呢一代讀書壓力真係好大
小學都已經要不停默書、小測 啱啱考完試 又給繼續默同測 其實係咪真係有甘既需要 ...

老師同學校問題, 呀女小六, 佢完全無壓力, 唔谷少功課

大宅

Quiz 同默書其實可以 keep 住個進度,
keep 住溫書好過考試時先一次過...
反而我最怕係教得淺考得深...
即係溫咗書可能都未必考得好,
咁樣好打激信心。
不過無可否認有啲小朋友真係好勁,
就算教得淺考得深都可以應付。

大宅

見到有些家長會話其他家長,話選校時應該已經知道那些學校是多默測考

其實我想講,唔係家長唔知,而係大抽獎派中嘅,而小朋友又唔係十項全能的尖子,叩門不成功的都係要繼續讀,所以這個情況下,家長同小朋友都是被動的呢!

就以我小朋友為例,他就讀小一,派不到心儀小學,叩左5間都不成功,入左間二線小學,仲谷過 d 一線嘅,我們有選擇嗎?

所以,只能做家長的去盡量幫小朋友做調適,同佢一齊編排好每日嘅時間表,完成功課後,盡量都要俾 play time 小朋友,咁樣先有推動力,否則,每天都是返學放學做功課,枯燥乏味到一個點。家長要有正面態度,小朋友先會一樣正面去面對,抗逆力是從小培養的。

JM 們 共勉之!

公爵府

我做大人都覺得煩,
又小默大默,小測大測,一年四次試,

伯爵府

恩庭寶貝 發表於 17-3-15 14:07
攪錯呀,老師咁講野既

我地以前老師都係咁講嘢 鬧架 所以讀書真係好慘 唔好逼得佢地太緊

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唉!! 有D學校4測4考! 仲每星期有中,英默書!
真係未派成績表, 已經要測驗或下一次考試喇

珍珠宮

香港的教育真的越來越痴線,好像想迫瘋所有學生和家長!

子爵府

絕對係揀校問題

大宅

回覆樓主:

考試後又嚟默書,不停溫習溫習,一升小就冇哂時間,只有係長假期hea下休息咋!

象牙宮

回覆樓主:

香港就係咁!曾經老師叫我仔去補習,佢中文得六十幾分不過我無理,讀書靠自己,上左高小先搵人幫手教,因為我唔識教

子爵府

小肉妹 發表於 17-3-15 15:04
其實香港教育最應該係小學改革,小學夾係中間,小朋友由幼稚園跳上小學,由小學跳上中學前後呢個歷程係最難 ...

非常同意!自己教中學,又有個讀小學嘅仔,完全明白小學同中一嘅分別。無論小學教得幾深都好,唔係中學想要嘅嘢。中學想要嘅係好穩紮穩打的語文能力,而唔係太過深嘅理解,中文閱讀理解應該要寫字,短答,而不是MC。背美文韻文,如古詩、金句,而唔係求其整一段課文叫學生背。

侯爵府

畀面勳章

呢一代讀書壓力真係好大
小學都已經要不停默書、小測 啱啱考完試 又給繼續默同測 其實係咪真係有甘既需要 ...

我都唔記得我小學時係點! 只記得默書唔合格係要排隊打手板!
Nice to meet you!

大宅

小肉妹 發表於 17-3-15 15:04
其實香港教育最應該係小學改革,小學夾係中間,小朋友由幼稚園跳上小學,由小學跳上中學前後呢個歷程係最難 ...

十分同意
係未改之前我地都係要讀住先 只有自己調節

珍珠宮

T.Tra 發表於 17-3-16 11:36
唉!! 有D學校4測4考! 仲每星期有中,英默書!
真係未派成績表, 已經要測驗或下一次考試喇 ...
4測4考加默書? 真係好可怕. 我仔係3考, 都間中有評估, 兩星期默一次書, 都ok的

子爵府

熱血金章

cute_melody 發表於 17-3-16 10:08
我仔讀小三,由小一到而家,暫時都未同佢溫過書,佢一向都係自己搞掂,學校無測無考,只有默書同評估,成績 ...

請問係邊區學校? 直資定津貼學校呢。

大宅

呢一代讀書壓力真係好大

唔好講默書,測驗加考試,舊年天文台話咪預測到星期五掛八號風球,星期四已俾定廿幾樣功課,加畫畫一副,唔怪得宜家孩子快樂指數--->係負啦,香港學生直係很吃力

珍珠宮

老師有無咁勁,日日一考完就即改卷呀
采佢都傻!

伯爵府

我小朋友學校係茌展性評估, 即教完一個單元就評估, 所以一踏入三月, 就開始每個星期都有默書或評估, 不過因為範圍好少, 所以我地又唔洗用太多時間, 一個星期日就可以溫晒嚟緊整個星期的所有評估默書, 成績都可以幾唔錯. 反而可能每次要溫的唔多, 一到考試將之前的內容全部考晒時, 就好辛苦喇, 所以永遠都係平時分高過考試分.

首頁

尾頁

跳至