網購天地

跳至

首頁
45678...11

尾頁

公爵府

lyh80115 發表於 17-3-27 21:41

幾爽架,有次食嘢,關注微信有優惠券,坐低可以攞住部手機 ...
見到人地實在太好玩 , 街邊買杯野飲都用手機比錢 , 超市就更加添 , 超市排隊果陣 , 見到周圍 D 人全部手機比錢 , 但係輪到我就比果 D "梅菜" 現金 , 其實當時覺得自己有 D "娘娘" 地
想問多樣 , 大陸銀行開戶口 , 係咪開基本戶口就綁到微信 , 洗唔洗要另外 D 乜 , 好似加網上銀行之類既野

男爵府

MiuMiuLi 發表於 17-3-27 22:09
見到人地實在太好玩 , 街邊買杯野飲都用手機比錢 , 超市就更加添 , 超市排隊果陣 , 見到周圍 D 人全部手機 ...

基本戶口就得架喇,可以睇睇依個jm嘅po
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17798598
嚟緊我都會上去開番個,都係想用微信支付,真係好方便
見到人人用部電話就俾到錢,真係覺得自己好大鄉里
香港啲手機支付唔知仲要等幾耐先可以發展到咁

翡翠宮

evacha 發表於 17-3-27 21:52
離開中移本來想去埋附近已開戶既銀行改電話號碼(問過是可以改的),旦我唔夠時間再逗留所以做唔切呢部份。。 ...

好詳細,多謝分享!

坐廣深線用呢張icbc銀聯信用卡就唔洗買票,可以拍卡入閘,閘機即出座位票

大宅

lyh80115 發表於 17-3-27 22:48
好詳細,多謝分享!

坐廣深線用呢張icbc銀聯信用卡就唔洗買票,可以拍卡入閘,閘機即出座位票:w ...

香港工商?

大宅

MiuMiuLi 發表於 17-3-27 22:09
見到人地實在太好玩 , 街邊買杯野飲都用手機比錢 , 超市就更加添 , 超市排隊果陣 , 見到周圍 D 人全部手機 ...

同感,返大陸買野話比現金好似好out甘⋯⋯
我工商開戶時有開埋網上銀行,個職員仲幫我download 個app,我戶口有乜收支時個app會即刻通知我。我覺得好先進呀
香港銀行而家都仲係sms通知,而人地國內银行已自己研發左個通知app了

翡翠宮

moncheri 發表於 17-3-27 22:58
香港工商?

係呀,香港工銀亞洲,張卡本身仲係一張深圳通,都幾多功能。我又成日用佢喺京東、1號店、國美等網購!

如用人仔現金還卡數就要去櫃枱,無中銀咁方便有食人仔機。另外亦可以用PPS以港幣還人仔卡數,以當時匯率兌。

大宅

water497 發表於 17-3-27 14:41
回覆 pangdeng 的帖子

剛買果兩張全部都係停左機了。。希望實名時,順順利利啦。。 ...

我4張卡有2張都係停機的,實名時記得叫佢幫你開返機呀!

我實名完4張卡,之後坐左去中移動旁的Starbucks,逐張卡入電話試下有無信號,逐個號碼登入營業廳app睇下改左名未,順利改埋服務密碼(之前停機所以改唔到)。一切ok先返去坐火車,廢事有乜問題又要上廣州多一次。

大宅

water497 發表於 17-3-27 14:31
回覆 pangdeng 的帖子

換細咭要俾錢嗎?如果廣州番禺/廣州邊間中移動可以做實名? 打算星期日放工搭直通車 ...

建議download 左移動嘅app先,app上邊有曬移動分店嘅地址同營業時間,甘就方便啲啦。

大宅

evacha 發表於 17-3-27 21:45
今日去左做實名喇!

羅湖過深圳買廣深火車票(嗰度可選擇排隊買票或隔離用自助購票機買票,好方便!)之後等 ...

我實名4張卡所以對住鏡頭笑左8次
今日上去好呀,天氣唔熱又無雨,我上星期上去熱到流曬汗

saiwanho    發表於 17-3-28 15:44

公爵府

shirley94922 發表於 17-3-27 22:41
基本戶口就得架喇,可以睇睇依個jm嘅po
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17798 ...
好詳細 , 圖文並茂

大宅

lyh80115 發表於 17-3-27 23:06
係呀,香港工銀亞洲,張卡本身仲係一張深圳通,都幾多功能。我又成日用佢喺京東、1號店、國美等網購!

如 ...

好似好方便
請問係淘寶買野收幾多手續費?

公爵府

moncheri 發表於 17-3-27 23:04
同感,返大陸買野話比現金好似好out甘⋯⋯
我工商開戶時有開埋網上銀行,個職員仲幫我download 個a ...
試過超市買野有 1 毫尾數 , 收銀問我有冇 1 毫 , 我又冇毫子 , 佢找錢冇計果 1 毫 , 我覺得唔知點咁

大宅

MiuMiuLi 發表於 17-3-27 23:45
試過超市買野有 1 毫尾數 , 收銀問我有冇 1 毫 , 我又冇毫子 , 佢找錢冇計果 1 毫 , 我覺得唔知點咁 :sweat ...

我都試,不過我係5毫子

大宅

回覆樓主:

系香港想入人仔落深圳開既戶口的話,系咪可以去找換店度汇款?
系的話手續系点? 請教路

另外,香港微信要增值的話就可以去七仔度充港幣, 咁响深圳或廣州呢?点充人仔?(除左扣自己銀行戶口方法外)

翡翠宮

moncheri 發表於 17-3-27 23:43
好似好方便
請問係淘寶買野收幾多手續費?

淘寶應該用唔到icbc呢張,好似中銀銀聯得,收1.5%,但我唔會用,用大陸銀行户口,唔想畀手續費。

京東最近多好多嘢賣呀,同事搵我買7個手機套,我喺京東搵到其中6個仲平,用埋銀聯信用卡無手續費,爽

琥珀宮

evacha 發表於 17-3-28 10:32

計黎計去,都係上去深圳行一躺仲化算過滙款,如入三千元上的話,最攪笑係發覺上水唱錢竟然仲多過關口唱

翡翠宮

evacha 發表於 17-3-28 10:32

内地用微信支付,一定係綁定大陸銀行卡,付款時會直接扣銀行户口嘅錢,只要存錢入銀行户口就用得。

香港找換店可以匯款,現場收港幣,佢轉帳人民幣到你大陸銀行户口。我見過有找換店匯1萬人仔免手續費。

大宅

mandy952 發表於 17-3-28 11:14

計黎計去,都係上去深圳行一躺仲化算過滙款,如入三千元上 ...

系?咁正?边度?

男爵府

畀面勳章

lyh80115 發表於 17-3-27 22:48
好詳細,多謝分享!

坐廣深線用呢張icbc銀聯信用卡就唔洗買票,可以拍卡入閘,閘機即出座位票:w ...

我有張大陸工商提款卡,卡面印著Quick Pass,係唔係都可以用來入閘,我未用過,點知有冇位同邊班車?跟人名只購一張?我用過12306可以幫朋友訂票

翡翠宮

kenyuen 發表於 17-3-28 13:42
我有張大陸工商提款卡,卡面印著Quick Pass,係唔係都可以用來入閘,我未用過,點知有冇位同邊班車?跟人 ...

quick pass唔關事,只有icbc呢張銀聯白金信用卡入到閘,乘坐廣深和諧號D字頭班次。基本上只限信用卡持有人坐車,拍卡入閘後,閘機隨即嘔出一張票,印有班次、車廂、座號,趕時間可以上早啲班次但唔包有位坐。

首頁
45678...11

尾頁

跳至