自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

男爵府

chestnutpaste 發表於 17-5-5 13:12
及早計劃
將來先執行
唔想有機會時冇水

你驚無水咁你而家做轉按囉,反正過左兩年罰息又未加息,估值高左咪借多d囉。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

chestnutpaste 發表於 17-5-5 13:20
你用你而家層樓可以套現6成(408萬)
連同你現在的60萬
可以full pay一層4百零萬既樓
如果再搏D, full pay買一層4百萬嘅樓, 買入後再轉名俾老公, 老公用佢上會借5成套首期, 再用老婆名買第3層, 咁樣就可以一開3.
當然, 咁樣負債會即時大增, 如兩層按5成的都放租, 租金大約夠供, 自己預俾D差管維修雜費. 最重要係樓價可升可跌, 自己計清楚.

子爵府

uglyfufu 發表於 17-5-5 11:52
想請教大家。我同c6都係40頭,有層已供滿自住樓在九龍西(市價約680萬),手頭有現金60萬。我係ftw,c6月入 ...

可以按盡自主樓,套筆錢出來先,放在mortgage link 戶口,慳一半息,應有4百萬左右,再慢慢揀投資樓,最好寫你名full pay.

如果想再買貴d,可以:
- 再努力儲
- 用舊$去投資(會有風險)
- 借稅貸 (要量力而為)

我4年前試過按自住樓,套2百幾萬出來,再借7x萬稅貸,full pay 了1層3百萬樓出租,租金夠比加按利息,仲有幾千蚊袋,不過每月還款都好甘!捱2、3年後,還哂稅貸,層出租樓升到到4百萬,又拿疊契去按2百萬出來投資。

伯爵府

豬C9 發表於 17-5-5 08:34
J m你應該系第一次做業主所以咁心雄。邊有你諗咁簡單。小朋友出世都要用錢。
供30年依家還多d本金 ...

認同,有小朋友啲錢就倒水咁,除非人工都加好多,如果唔係以而家樓價都難難地

大宅

vvevv 發表於 17-5-5 13:07
呢個時候買投資樓真係無諗過跌?

有諗過所以而家1516

大宅

chestnutpaste 發表於 17-5-5 13:20
連同你現在的60萬

謝謝!而家樓價高,回報低,又怕樓市逆轉,所以又諗不如買收息股,都唔止呢個回報,所以好煩

大宅

starcatcat 發表於 17-5-5 14:09
可以按盡自主樓,套筆錢出來先,放在mortgage link 戶口,慳一半息,應有4百萬左右,再慢慢揀投資樓,最好 ...

謝謝!
嘩!你好勁!我同c6年紀大,心血少,唔敢太搏。所以諗住一開二就算了,咁樣會輕鬆好多

禁止訪問

大宅

連同你現在的60萬

唔好意思,想請問你話新界仲有好多400萬樓,大概在哪裡及什麼樓?因我沒太熟悉那邊的樓價

大宅

vvevv 發表於 17-5-5 13:04
現價計六厘息,一百萬收六萬,六百萬收三十六萬。除番12個月咪三萬蚊一個月囉。
...

我同事叫我儲#2800好過買樓出租(又要俾稅、維修、追租),咁當然買樓就希望樓價升(不過現在樓價又勁高)

請問邊隻股有6%回報呀?我都想留意下

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

chestnutpaste 發表於 17-5-4 21:09
我呢d高位入市
有排等

我明。
15年有需要買,之後其實跌過頗多,現在升返。
慶幸當時有買而唔係租住先……

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

starcatcat 發表於 17-5-5 14:09
我4年前試過按自住樓,套2百幾萬出來,再借7x萬稅貸,full pay 了1層3百萬樓出租,租金夠比加按利息,仲有幾千蚊袋,不過每月還款都好甘!捱2、3年後,還哂稅貸,層出租樓升到到4百萬,又拿疊契去按2百萬出來投資。
請教一下, 點解當時借稅貸唔係樓宇按揭呢?

大宅

畀面勳章

樓主你2年前買樓先升得個5%,應該係短期高位買入.
一買就蟹
投資太多野學.
計算好自己未來加息等因素仲供唔供得起樓同負擔問題先好諗.
依家層樓首期先2成,仲要供多28年.
得閒禁下計數錢,如果加息會對你有咩影響.
記住,買樓計劃要睇好長遠.

子爵府

tantanmama 發表於 17-5-5 15:27
請教一下, 點解當時借稅貸唔係樓宇按揭呢?

因為我加按完自住樓套現後,我同老公既收入要再過壓測去按收租樓的話,會好汶(當時已有3個按揭在身),我唔想take risk, 萬一上唔到會就麻煩,所以借定稅貸,full pay 會穩陣d

3年後,人工加左,租金收入又加左,先至拿契去上會。

男爵府

回覆 sunnymama2 的帖子

而家咁高,你都敢買來投資...俾個LIKE 你

男爵府

如果再申請按揭,我之前問過,要計雙倍人工先過到壓力測試

珍珠宮

uglyfufu 發表於 17-5-5 11:52
想請教大家。我同c6都係40頭,有層已供滿自住樓在九龍西(市價約680萬),手頭有現金60萬。我係ftw,c6月入 ...

按到盡應該有4M左右。但70k收入如果供兩層樓未必過到壓力測試。。。穩陣啲建議用你名full pay層細單位先。因為前年c6做我擔保人,銀行要求將所有c6名下嘅按揭供款喺加1倍息嘅情況下好似唔可以超過收入嘅5成計完出嚟又啱啱過到,但就要求戶口最少要有借貸款項50%嘅saving所以你最穩陣就係先full pay再按,攞錢出嚟做其他穩健啲嘅投資免得現錢貶值。唔好搏第3層啦⋯⋯

男爵府

chestnutpaste 發表於 17-5-5 13:13
原來李麗珊無錯,
養一個小朋友要4百萬
如果貴養一定唔止四百萬, 當然要自己衡量啦
我慶幸自己响小朋友出世前已買自住同收租樓, 如果唔係, 我相信依家好難買, 駛錢好似倒水咁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

學嘢

男爵府

連同你現在的60萬

請問咁點解唔直接上新買個間?有咩分別?請指教

首頁
45678...10

尾頁

跳至