美容扮靚

跳至

首頁
45678...15

尾頁

水晶宮

gray198189 發表於 17-5-22 19:48
innisfree邊隻bb cream? 佢有幾隻,邊隻?

呢隻innisfree eco natural bb cream, 純物理,成份算好溫和
共2隻色

禁止訪問

珍珠宮

AHC b5在那兒買?

珍珠宮

Elenalan 發表於 17-5-22 20:24
呢隻innisfree eco natural bb cream, 純物理,成份算好溫和
共2隻色
想問妳iherb有冇正嘅skincare給40以上,打完laser後用的product用?

水晶宮

sabun 發表於 17-5-22 20:31
AHC b5在那兒買?
萬寧

男爵府

Elenalan 發表於 17-5-22 19:47
Vitamin B5主要係鎖水和柔潤角質, 通常同HA(透明質酸)配搭, 就係一般B5 gel主要成份, 在角質表面上形成吸水 ...
thanks a lots

水晶宮

sabun 發表於 17-5-22 20:33
想問妳iherb有冇正嘅skincare給40以上,打完laser後用的product用?
iherb有好多skincare products要我仲要慢慢研究, 我都只係試左好少, 暫時會keep住用Mad Hippie Vit C Serum, Vit A Serum買左未試。

另外Derma E Even Tone Brightening Serum 用左一星期感覺幾好, 有Vit C Ester, B3, Alpha arbutin, Retinyl palmitate (Vitamin A)成份唔錯...

你打laser後skincare係指舒緩downtime? 定係長期保養? 好多皮膚科醫生建議laser後(downtime後)日常保養可以持續用Retinol/ Vit A + Vit C產品, 繼續booster up collagen production, 做足防曬。

iherb都有唔少retinol產品, 但未用過retinol要小心會敏感, 初用覺得揀低濃度0.25%比較適合, 但iherb產品未必全部標明濃度。

珍珠宮

Elenalan 發表於 17-5-22 21:10
iherb有好多skincare products要我仲要慢慢研究, 我都只係試左好少, 暫時會keep住用Mad Hippie Vit C Serum ...
我想知打laser後downtime後日常保養用什麼精華好,可以keep低打laser的效果,抗衰老,可否告訴我那牌子精華,同cream,取好醫美牌子。感激!

水晶宮

sabun 發表於 17-5-22 21:17
我想知打laser後downtime後日常保養用什麼精華好,可以keep低打laser的效果,抗衰老,可否告訴我那牌子精華 ...

我自己喜歡早上Vit C, 晚上Retinol呢個組合,如果唔一定要睇budget,我覺得SkinCeuticals CE Ferulic和SkinMedica Retinol Complex 0.25%幾好,適應左可以用到0.5% retinol

珍珠宮

jesswu 發表於 17-5-22 07:59
我用過后、雪花秀、塱(Llang)、tony moly、laneige、etude house、innisfree、faceshop,仲有無數記不清名 ...

多謝意見!那麼我先試雪花秀吧,好評甚多。

男爵府

好媽媽勳章

我有大眼袋,又有d幼紋,同發覚自己眼皮開始有d下垂

想問眼霜同眼精華有乜介紹?

別墅

Elenalan 發表於 17-5-22 13:24
同意, Mad Hippie Vit C Serum冬天用唔夠。夏天唔想搽咁多野, 用佢一支再加面霜就剛剛好。
...

請問我用完呢支精華再搽面霜,會捽到擦膠碎??求解答,thx

水晶宮

lc159 發表於 17-5-23 00:38
請問我用完呢支精華再搽面霜,會捽到擦膠碎??求解答,thx

你每次用Mad Hippie Vit C serum份量幾多?呢支serum已經比一般b5 gel少左大份子HA/ gelling agents, 更難捽到擦膠碎...

我用MH vit C >MH face cream>Elta MD 41 (最易捽到碎的gel狀防曬), 都捽唔到碎。

會否你隻面霜係比較滑和令質地silicone based 面霜?如你vit c後又用b5, 又用矽靈含量高或gel狀cream, 都易因為搽面手勢動作將各層大份子磨擦,將d"膠"捽出來形成碎屑。唯有試下同其他skincare配搭。

大宅

Elenalan 發表於 17-5-22 20:24
共2隻色

好,等我去睇下先

大宅

回覆樓主:

另外,樓主有無留意clinique隻bb cushion, 好似幾好咁

融合CLINIQUE 聞名的高效100%非化學性低敏防曬配方。這突破性的氣墊BB霜配方除了能瞬間打造水嫩、柔滑、持久透氣的透薄底粧粧容外,同時具有SPF50 PA++++的高度防曬保護,有效抵擋夏天猛烈的紫外線。而且豐富的抗氧化成分有效形成強而有力的保護膜,防禦環境中的有害物質及污染物入侵,預防肌膚受損。

水晶宮

gray198189 發表於 17-5-23 08:27
另外,樓主有無留意clinique隻bb cushion, 好似幾好咁

融合CLINIQUE 聞名的高效100%非化學性低敏防曬配方 ...

我冇留意cushion產品呀,因為唔鍾意使用cushion時個puff成日重複掂個粉芯,好似好難保持衛生咁

水晶宮

回覆樓主:

今日終於試用Skin79純物理防曬,質地好薄又柔潤易推補濕,全面連眼和頸用,只係dddd泛白,單用絕對自然提亮效果。

再上Jane Iredale Purepressed 礦物粉底,就再白多少少,比平時Elta 41+JI白dd, 但又冇Elta 47+JI果種泛白程度,晏少少再觀察是否更自然。

佢質地係薄乳霜狀,好輕盈,補濕,唔乾(暫時),唯一小缺點係有香料(我唔鍾意香料味)但冇防曬臭膠味(有fds覺得Elta MD47很臭膠),呢隻防曬香料含量排最後,其他添加亦好少。

珍珠宮

男爵府

Elenalan 發表於 17-5-23 08:48
我冇留意cushion產品呀,因為唔鍾意使用cushion時個puff成日重複掂個粉芯,好似好難保持衛生咁
...

有冇試過呢隻skincare,唔知好唔好用,揸完會否會塊面好黃?

https://hk.iherb.com/pr/AnneMarie-Borlind-Orange-Blossom-Energizer-1-69-fl-oz-50-ml/4155

禁止訪問

首頁
45678...15

尾頁

跳至