自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

男爵府

Popo8272003 發表於 17-6-16 14:02
見到你好緊張都替你心痛, 因為我都發惡夢很多1次了
有無問過校車可以幫我手嗎? 當年我朋友喊住搵校長幫手 ...

校車=校長
打錯

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

仲有機會的,好多學校6月尾才通知叩門結果,我朋友去年是8月30日才收到通知,可9月1日返學;若真的沒消息,小二才轉校也可以,小一一年時間做準備,好多學校到收插班生的,加油,也要保重身體,平常心,多休息,這個經歷只是人生一小部份‥

珍珠宮

畀面勳章

時間尚早. 我上年都7月頭先 call waiting.

男爵府

希望就是明天

男爵府

回覆樓主

音樂椅仲未完的,為你加油!

公爵府

回覆 Popo8272003 的帖子

想問你點同校長講?我幼稚園講明晤寫推薦信!

子爵府

回覆樓主:

黎明前係最黑暗,收到電話前係最傍偟 。我試過,唯有努力寫信,抱住陣間就有電話的心態去等 。加油

伯爵府

陪月勳章

castle100 發表於 17-6-16 14:18

直接講. 同幼稚園校長講出你的心聲, 同時係事實

我朋友上年都係校長幫佢叩門成功的

子爵府

其實你派個間有幾差?

樓上有JM講得好岩, “一間差極的小學都可以有band 1生,只要你小朋友繼續努力,話唔定比其他學校更輕鬆上band 1 中學呢??”

叩門. 我都係上年都玩過.. 呢個遊戲真係. 唔係人玩. 加上亞仔真係唔係咁叻個D人黎.

最後都轉到間寶校. 讀落我又唔覺得好差. 睇得出校長同老師勁有愛心… 同叻個啲. 學校真係會谷.. 而最緊要係差既, 學校都唔會放棄. 亞仔又讀得開心.

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

寶貝GG 發表於 17-6-16 14:29
直接講. 同幼稚園校長講出你的心聲, 同時係事實

我朋友上年都係校長幫佢叩門成功的

老實講,要幼稚園校長幫你叩門開聲,都要你個仔平時喺學校,係個優秀學生。年年都一堆家長要求校長推薦,下下邊有咁得閒。

公爵府

回覆 quincy00 的帖子

40網五邑

珍珠宮

畀面勳章

回覆 Jasminema2012 的帖子

敎會個d名小學重衰, 重有條隊係敎友隊.
根本冇位比街外人

伯爵府

lulumelody 發表於 17-6-16 10:22
係!人人都好似佢咁,根本浪費政府資源及浪費自己小朋友時間!

呢個真係好合理,個個中咗寶校第二年再搏過抽獎,政府咪好唔得閒,我都覺得咁樣repeat 浪費咗小朋友啲時間

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

盡力而為。
無話唔得既。去到九月仲有機會。
自己咁大壓力會影響到仔女架。

男爵府

castle100 發表於 17-6-16 14:18

唔寫信唔代表唔打電話! 試下同校長講下你既情況, 希望幫下手都好
咩都要試, 咩都係1個機會

男爵府

5R2H 發表於 17-6-16 14:34
老實講,要幼稚園校長幫你叩門開聲,都要你個仔平時喺學校,係個優秀學生。年年都一堆家長要求校長推薦, ...

咩機會都要試, 試過唔得都唔會後悔

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

其實現在才6月中, 而且面試 , 好多都係上星期先進行, 樓主唔洗咁快打定輸數呀! 好多都要7月先通知, 到時有D 家長有幾個OFFER 在手, 揀完了, 又放返D 位出黎, 音樂尚未停, "遊戲"重玩緊呀!
亦如上面D JM講, 有D 家長係到8月尾先收到通知。

你唔好咁擔心住, 放鬆下自己先, 咁樣好易抑鬱呀!
小朋友都會唔開心。
再唔得, 咪出年再試, 轉校比叩門易呀!
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

tingting2200 發表於 17-6-16 10:12
今年派彩真係麻麻,我親戚小朋友都派得唔好,堅X第二小學,佢同我講,,如果叩門失敗,就比小朋友重讀K3, ...
叫你親戚唔好試~唔會抽多次架~
重浪費時間, 小朋友一定心理受影響, 個個開開心心升小學,自己要重讀幼稚園喎!
同埋到時去IN 學校, 人地一係覺得小朋友有問題 , 一係就睇出家長有問題啦, 唔係點會REPEAT K3.....
Childhood is journey, not a race.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

加油呀,言之尚中,學校都講緣份既

大宅

回覆樓主:

我同你一樣,派左間同區跟本冇人想入既學校,一收到結果我都喊到死,即刻收拾心情,仲要做好叩門準備,不斷陪小朋友interview, 同時不斷怪責自己,有些學校唔係111仲冇得見,叩門又難,機會又少,只有親身試過,才明白我們又幾傷心難過!

首頁
45678...14

尾頁

跳至