自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

要補充返先,之前去TKO 醫院,病人少d,見我bb是有紀錄病患,會直接見醫生,之後搬屋,要去威爾斯急診室,就次次都等超過數個小時囉

大宅

回覆樓主

廣華:半緊急1x個鐘,最後走左所以唔知仲要幾耐

威院:緊急都over 2個鐘

侯爵府

回覆樓主

屋企人去急症室,兩次即入R房

另一次陪朋友去個零鐘有得睇,因為佢本身有長期病

其實快有得睇唔係好事,政府急症分流做緊急係講病者得唔到立即診治會死嗰d.

男爵府

香港20年增150萬新移民  http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170612/20052756
港府數字顯示,從1997年7月至2016年底,累計有93.5萬名內地人持單程證來港,加上20萬名雙非童,30萬名持各類簽證來港定居的內地居民,總共近150萬「新香港人」湧至,衍生房屋、醫療、教育、資源分配問題

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

4歲女痾血,成個廁所都係,等左6個鐘先見醫生,但係醫生姑娘粗粗魯魯嚇到我女死
想認識多啲屯門友

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

小歪仔 發表於 17-6-22 12:18
哩D情況去私家都無用, 佢地唔通伸隻手入你喉嚨咩, 但去到急症佢地又唔會理你住
...

有些門診有小手術做架, 我樓下個普通家庭醫生可以做眼放膿,耳取物,口取物呢d小手術

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

貪靚媽 發表於 17-6-21 19:34
我講先,因BB本身有病,如一發燒就必須入院檢查及治療,我試過等16個鐘,返屋企訓醒覺都未輪到,真係擔心死 ...

我夜晚11點幾入急症,肚痛(原來係盲腸炎)排次緊急,到第二朝5點幾才睇到,話係腸胃炎 俾藥返屋企。
到夜晚再入私家睇,照完係盲腸 爆咗 感染埋腹腔,連私家都唔敢接我症,白車送咗去政府醫院做手術,差D死咗

大宅

回覆樓主

盲腸炎,緊急。等咗十幾個鐘先上到房,廿個鐘先做手術,做手術時條腸已經穿咗少少,好彩冇搞到腹膜炎。

大宅

麥兜媽 發表於 17-6-28 04:06
我夜晚11點幾入急症,肚痛(原來係盲腸炎)排次緊急,到第二朝5點幾才睇到,話係腸胃炎 俾藥返屋企。
到夜 ...

咁我都算好彩

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

睇急症平過去診所及以急症室嘅人流量, 非緊急等4-8個鐘係正常。

如果等廿個鐘病程冇惡化, 其實係咪去診所都得?

如果在等嘅過程, 病程惡化, 相信去被提升為「緊急」?

珍珠宮

貪靚媽 發表於 17-6-21 19:34
我講先,因BB本身有病,如一發燒就必須入院檢查及治療,我試過等16個鐘,返屋企訓醒覺都未輪到,真係擔心死 ...

B B通常即睇的。

珍珠宮

chelsea_meow 發表於 17-6-28 05:43
睇急症平過去診所及以急症室嘅人流量, 非緊急等4-8個鐘係正常。

如果等廿個鐘病程冇惡化, 其實係咪去診 ...

為省錢那些的無話可說。
即使晚上無處求醫,過十小時已經天亮有私家診所開了。

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

阿仔前日喺學校hu穿頭(後腦位置)學校call白車去QE,分流護士睇左傷口實要聯針,但因為人多,估計要等8個鐘⋯我地冇等,轉左去私家,由登記到聯針大約3個鐘左右

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

試過上午返工前響扶手電梯跌親,街症唔同我洗傷口,refer 咗我去QE急症, 結果果次係非急症,攪到 4 點幾先走得
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

子爵府

回覆樓主

去屯醫,我女整親隻手,由朝早5點等到下午7點,已經唔對路,照完x-ray 等左五個鐘,原來睇開醫生收左工,file 係間房度
我地係咁同護士講點解等咁耐,我女係咁喊
佢先頂我唔順入房睇,點知聽到佢睇完房後細細聲同另一護士講乜乜醫生收左工,無交帶......

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

去急症幾次都係急症,所以唔耐

有訓訓下呼吸唔到(細個)
有個心好似有D事咁啦(唔記得咩事,疑似都係呼吸之到)
出水痘,

條筋拉傷好痛(當時以為爆肺)<--呢個等左4HR 最耐

願身邊人皆有所歸

男爵府

粒粒芝士 發表於 17-6-28 10:27
去屯醫,我女整親隻手,由朝早5點等到下午7點,已經唔對路,照完x-ray 等左五個鐘,原來睇開醫生收左工,fi ...

大宅

hashtag旅遊勳章

回覆樓主

試過30分鐘見完醫生即送上病房

大宅

回覆樓主:

上星期,晚上7點幾去,話次緊急要等30個,留响度等左1個鐘先叫2個,返左屋企瞓住等,(而家有Apps睇籌号)12:30醒左一次仲有20個先到,再瞓,半夜4:30又醒,見仲有5個就的士去(5分鐘車程)去到姑娘話過左1個,叫我等陣,點知一等,到7點有幾個醫生返先睇到。共12小時。

首頁

尾頁

跳至