自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

udonchu 發表於 17-7-8 01:45
中間寫到去旅行唔帶姐姐,就要帶長老去湊b,身為父母,全職咁湊幾日都唔得既,不如唔好生喇

我帶過就一歲 ...

大把人生完比工人,比長老湊,自己只負責比錢,去旅行仲要美其名請長老去,實際係想人幫佢湊細路

男爵府

回覆樓主:

根本就係兩公婆嫌麻煩唔想帶埋小朋友去旅行!佢都講咗: 有人帶埋菲佣去幫手照顧都仲好啲!
我仔女小學前去旅行都會帶埋姐姐去幫手照顧,但晚上都一定跟返我房瞓,如果唔帶佢哋我寧願唔去,覺得一家人先最開心最放心
與智者為伍 與善者同行

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我個仔由3個月大開始經常飛長途啦,有乜問題呀?

水晶宮

回覆樓主:

我冇帶bb去旅行, 唔貪呢啲小便宜,我仔2.5歲去第一次旅行,又唔肯行,又要訓晏覺

珍珠宮

回覆樓主:

http://imama.tw/doc391077/2486

我嘅bb半歲開始,我就帶佢周圍去,的確 每次bb都會有新嘅動靜做手信,每次都好開心,而且第二次會比第一次更適應~
尼個係我暫時嘅經驗,不要以為bb少就不懂,好多大人都以自己嘅角度去看bb,其實每個bb需要的都有不同~

珍珠宮

mandy952 發表於 17-7-8 06:28
大把人生完比工人,比長老湊,自己只負責比錢,去旅行仲要美其名請長老去,實際係想人幫佢湊細路
...

大宅

做個靚太 發表於 17-7-7 19:41
http://imama.tw/doc391077/2486

我嘅bb半歲開始,我就帶佢周圍去,的確 每次bb都會有新嘅動靜做手信,每 ...

講得冇錯!其實我唔同意話BB 咁細個邊會記得,邊會有感覺,其實唔係o架。 好似我咁,我個仔8個月大我第一次同佢返香港,亦係佢第一次搭飛機,仲要係長途。佢開心到爆!未見過o既人,未適應過o既節奏,未接觸過o既水土,佢有生熱痱,佢有病過,大人係辛苦d,但係呢d都係難能可貴o既體驗。因為當時撞o岩佢同時出緊8隻牙,有發牙燒,好唔舒服,有一晚半夜佢狂喊,我點抱都唔收聲,後尾要用carrier 孭住佢我瞓落床佢先收聲瞓番。但係做父母就係咁o架啦,冇一本通書讀到老,真係靠自己去親身體驗,每一次都係寶貴o既一課。返到美國,佢sense 到自己唔o係香港,頭一個禮拜朝早一起身就坐o係playpen 狂喊,因為見唔到我屋企人,見唔到公公婆婆,佢喊得好淒涼。邊個話BB 冇感覺呢?
當然,呢個只係我個人o既意見,唔係一定要大家認同。所以不喜勿插呀。

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 17-7-8 08:25
我冇帶bb去旅行, 唔貪呢啲小便宜,我仔2.5歲去第一次旅行,又唔肯行,又要訓晏覺
...

訓覺,扭抱

我上次去日本,車程有d要兩個鐘,大人細路都辛苦

我同團個小朋友仲要暈車浪,喊要落車

侯爵府

回覆樓主:

呢篇留言俾人鬧
但我支持作者的觀點!

侯爵府

蘋果mama 發表於 17-7-8 08:51
講得冇錯!其實我唔同意話BB 咁細個邊會記得,邊會有感覺,其實唔係o架。 好似我咁,我個仔8個月大我第一 ...

8個月大你就知佢開心到爆?
他當時話你知?

侯爵府

cissie 發表於 17-7-8 06:50
我個仔由3個月大開始經常飛長途啦,有乜問題呀?

嘩,好巴閉呀

侯爵府

mandy952 發表於 17-7-7 22:27
起晒鋼原因係d人唔想承認個事實係咁細個細路去旅行,其實個細路好辛苦……。
...

咪係
成日做細路代言人
把自己的想法投射在小朋友身上

子爵府

mandy952 發表於 17-7-7 22:27
起晒鋼原因係d人唔想承認個事實係咁細個細路去旅行,其實個細路好辛苦……。
...

係,好多家長都唔肯去小幾年旅行,所以就美化帶bb去旅行係增廣見聞,同幼兒去旅行係樂事之類,其實我係贊成有得三四歲樓上係可以去旅行嘅,但係太細嘅的而且確唔多適合囉

侯爵府

hoho1119 發表於 17-7-7 23:15
仲以為這鋪是讚成tim, 我不讚成同細過6歲小朋友去旅行。細過6歲,去廸士妮住兩三日有一樣效果。
...

同意!
文章講緊幼兒呀!
唔係講兒童呀

侯爵府

青青河邊草 發表於 17-7-8 08:55
8個月大你就知佢開心到爆?
他當時話你知?

8個月大,去樓下公園應該都開心到爆

侯爵府

emimi 發表於 17-7-7 20:20
我見好多人帶煲帶米帶成喼水去旅行,好多bb一歲都冇乜機會食街外野,咁驚腸胃問題其實適唔適合去旅行呢( ...

香港啲父母好得意
你出po話長老帶bb去出面街外食嘢
去邊度邊度逛
一定俾人鬧爆
話出面多菌啦~多閒人啦~
bilibala
但原來山長水遠帶bb去坐飛機
食出面嘢
又無事咖喎

侯爵府

月希 發表於 17-7-7 20:44
雖然每個人既觀點都唔同...

但係我個人都真係十分唔鍾意果D成日話..

點解你會read到呢啲message?
我唔覺得作者有咁嘅意思喎

珍珠宮

蘋果mama 發表於 17-7-8 08:51
講得冇錯!其實我唔同意話BB 咁細個邊會記得,邊會有感覺,其實唔係o架。 好似我咁,我個仔8個月大我第一 ...

我bb第一次係去台灣,我真係好驚喜,我估唔到bb坐飛機,係會咁好奇,亦估唔到原來bb識咁多反應,去到酒店,我第一次見到bb開心到唔肯訓,係床係梳化,都開心到係咁笑係咁典~
第二次我同佢去左澳洲,bb今次好叻,係飛機食得訓得,仲同人玩,隔離個外國姨姨話好開心,去到外國,一向玩得嘅bb第一次俾我見,佢原來都會抗拒陌生人,因為外國人太熱情~好多好多的第一次~
好多人話帶bb去旅行好辛苦,唔知點解,我一啲都唔覺,反而覺得好難忙,尼個時刻真係好珍貴!

蘋果mama    發表於 17-7-8 09:51
蘋果mama    發表於 17-7-8 09:50

琥珀宮

berry?????? 發表於 17-7-8 08:59
係,好多家長都唔肯去小幾年旅行,所以就美化帶bb去旅行係增廣見聞,同幼兒去旅行係樂事之類,其實我係贊 ...

差不多五歲冇片冇奶唔使抱唔用bb車先搭第一次飛機

伯爵府

唔好亂up

首頁

尾頁

跳至