自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

小艾美 發表於 17-7-8 14:55
我已經唔係全職媽媽,只不過而家係産假中。
之前要返工,一日對住個女既時間唔多所以好d。

昨日先至有個3歲小妹妹被車撞死,故勿論司機定係父母嘅錯,失去一個相處咗3年嘅女兒,旁人也心痛。你女兒正正是3歲,這3年總有值得你回憶和珍惜她的點滴吧? 何必粗暴對待小孩子?

支持你積極尋找方法幫助自己。如果產婦有情緒問題,可以隨時去就近嘅母嬰健康院搵姑娘幫忙,不用預約,因為處理你嘅情緒係當務之急,冇人想發生悲劇。我明白因為我經歷過。

健康院有‘‘3P親子政策課程‘‘給家長上堂,學習如何改善親子關係,管理自己的情緒。

如果可以,明天就去健康院,不要拖延了。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

小艾美 發表於 17-7-7 22:24
我對於工作,朋友都好好脾氣。
但對住自己小朋友,就成日控制不到自己。

囡3歲,唔扭計就好乖,但一扭計佢就會大聲狂喊,問佢想點想要咩,都唔會答你。
(佢唔答就由得佢,點解一定要有答案? 也可能唔知點表達,甚至因為驚咗你而唔敢講)

試過趕佢出街,困佢黑房,打patpat。頭先又係咁,忍不住好大力打佢,之後打到佢手臂腫咗,之後沖涼佢又扭計,我忍不住拎花灑照頭淋佢幾十秒,事後當然我知道唔可以咁,但個一刻係控制不到。
(恕我直言,你正在虐待你女兒)

課程or醫生---上面建議咗你,盡快去就近嘅健康院,或者你的家庭醫生。

我仲有個細囡2個月,我已經好少湊佢,主力理大囡。(湊大女令你勞氣,如果有人幫手,你唔好做‘‘照顧上‘‘嘅工作e.g.照顧大女嘅起居飲食沖涼。陪大女嘅時間只係玩。)

另外小朋友會否有課程可以上?
(問題係父母身上,除了管理自己的情緒,先生也要多參與和分擔照顧孩子嘅責任)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

She cries because she wants to force you to change your mind and let her do what SHE wants. ...testing your limits of tolerance. She wants to be your boss.

There is a course called the 3P of parenting given by母嬰健康院. I went to other courses too. I summarize what I have learnt:

1) calm down yourself by counting to 10 in your mind, breath deeply to calm down

2) tell her you know she feels xxxx, because of yyyyyy. You can do aaa or bbb(options) Of course both options must be acceptable to you. Then she thinks she is the decision maker and will do it

3)naughty corner ( no black room please), not to punish her, but to let her calm down and反省. She can come out if she has calmed down. No toys around naughty corner to play with. Face the wall, it on chair. Usu a few minutes for young kids. Does not work for older kids.

4)teach her how to release anger and frustration in a constructive way instead of screaming and crying or worse (throwing things) when something does not happen the way she wants.一生受益.eg. breath deeply, count to 10 or even 20. Draw a picture, sing a song, play with your toys, do exercise or beat the pillow to release the anger--rather than to release it on another person or destroy things

Good luck!
知易行難

子爵府

其實大囡bb時期你係咪都好少湊?小朋友喊係正常不過既反應,你湊過bb知道點抱都狂喊,慢慢就唔會對小朋友喊而咁反感。小朋友喊你覺得煩最多唔理佢由佢喊飽,點可以打到小朋友腫同淋水,將自己既怒火發洩係小朋友身上。你既行為已經係虐待小朋友,試想想你被媽媽虐待你會有咩感受?

小朋友喊係表達情緒/訴求既反應,你可以諗下小朋友當時想要d咩,係正常需要就滿足小朋友,係唔岩既行為就由佢喊夠再解釋點解媽咪唔比咁咁咁,因為咁咁咁唔岩,教小朋友正確既觀念,小朋友明白喊係無用自然唔會用喊黎扭。

真係頂唔順就由小朋友得係安全既地方喊,你去洗手間洗個面/入廚房飲杯水冷靜下先,唔好趕小朋友出街.....

男爵府

回覆樓主:

媽媽岩岩生完妹妹,荷爾蒙都會產生變化中
首先本身唔係湊開家姐,因為放產假而相處多左,好多家姐既生活習慣或情緒都未能掌控,加上妹妹出世,家姐情緒都會直接受影響,我建議你應該立即返健康院同姑娘講你既情況,我驚你有產後抑鬱,姑娘會提供適合既治療比你,加油,明白你剛生完又要照顧兩個較辛苦,盡量叫家人幫輕下,一1想打女時就深呼吸行埋一邊飲啖水先

侯爵府

jasper0407 發表於 17-7-9 12:55
媽媽岩岩生完妹妹,荷爾蒙都會產生變化中
首先本身唔係湊開家姐,因為放產假而相處多左,好多家姐既生活習 ...

我媽個日上黎見到我女手臂腫咗,已經話我離譜,同時我都怕工人見我打個女,佢都覺得可以打佢,所以我媽同工人講,下次你見到mom打個女,你要stop佢,不可以打。

昨天我同囡講,媽媽唔會再打打你啦,之後我女好肉緊一路講唔打打唔打打,一路打自己手。

我星期三會同細囡返健康院,會同姑娘講下。

男爵府

我都好想知,我仔7歲,我去聽講座、睇書好多次,道理我覺得我清楚到可以去開講座,但情緒控制依然好差…

我忍到手,忍唔到口,真係好mung,我仔一開口講野嘅語氣,我都會上火…

又懶、又鐘意賴人、又鐘意扭計聲…

真係…我覺得我冇符了,想改,試過好多次改左一兩日又惡返…

我都好想改,唔知點算

侯爵府

艾森 發表於 17-7-9 11:56
其實大囡bb時期你係咪都好少湊?小朋友喊係正常不過既反應,你湊過bb知道點抱都狂喊,慢慢就唔會對小朋友喊 ...

佢細個時冇咁扭計,愈大愈扭。
佢唔係一般喊,係大聲狂叫狂喊,有時係冇啦啦唔知做咩就發癲。由其而家佢一大喊大叫,細妹就嚇親。

男爵府

小艾美 發表於 17-7-9 13:01
我媽個日上黎見到我女手臂腫咗,已經話我離譜,同時我都怕工人見我打個女,佢都覺得可以打佢,所以我媽同 ...

Btw 明白你打女女都好心痛, 小朋友自己生既點會唔肉赤,知道你好想尋求方法去改變你先上黎問意見,加油,我知你一定可以做到的

大宅

回覆樓主:

去健康院問下吧。
我都試過好嬲好嬲,一巴車埋去,事後好後悔。
岩我既方法係,我自己行開,隊杯可樂,甚至匿埋隊支煙。總之搵死物發洩左我團火。
仲未喊完我坐埋一邊玩電話,你喊飽先黎啦。
但我已經當佢喊聲係唱歌,唔會影响到我情緒。

大宅

回覆樓主

我好明白,我仔由4日大開始由朝喊到晚,直到而家差唔多3歲都係喊多過笑,以前我要返工對佢時間唔多還可以,從無打過佢,但自從妹妹出世做FTM後就惡夢開始,又係由朝喊到晚,攪到妹妹一訓左又喊醒,出街又喊,半夜又喊,有飯食又唔食喺度喊,唔比入廚房又喊,本書巢左又喊,一喊可以喊半個鐘或以上,試過最痴線可以3個鐘內喊3次每次9個字,點樣唔崩潰?邊有時間氹佢咁多,我仲要照顧妹妹,試過打鑊金嘅,但無改善之餘仲衰過之前,從此我就無再打,但火嗰吓係好難忍,我會走入房困住自己而唔係困住佢,由佢喺出面喊1粒鐘,我知可能對件事無幫助亦解決唔到,但至少唔會傷害到我同佢之間嘅感情,我都睇緊好多育兒書希望有幫助,大家努力

大宅

我仔都係3歲幾,脾氣又係好差,我對住佢又係好暴躁,有時嬲到我自己會爆喊,依家仲好努力學緊點控制自己情緒,共勉之
我要更加努力!

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

小艾美 發表於 17-7-9 13:03
佢唔係一般喊,係大聲狂叫狂喊,有時係冇啦啦唔知做咩就發癲。由其而家佢一 ...

試下take care 個大多D先,你有工人,個細比姐姐湊。個大呢個階段一定想你注意佢多D,多左個妹,佢一定唔慣。加油

子爵府

Ytfc 發表於 17-7-9 09:02
我冇上堂,不過樓上有jm介紹咗啲課程嘅

我又係生完之後冇耐性同燥底,個仔又由早喊到晚,我有類似樓主咁 ...

諗諗下, 樓主行為都好偏激, 真係要分開搵人湊住, 比佢接受下治療!
我生完都好燥又想過害b , 有一段時間比左人湊個人才鬆左, 其實回想係好衰但分開下都好怕有意外

子爵府

Ytfc 發表於 17-7-8 11:32
認同。樓主嘅程度已經唔係普通溝通出問題嘅程度,如果小朋友扭計你只係覺得心煩,忟憎....咁上課程應該有 ...

我都係,我都覺我有點產後抑鬱, 因為生前同99 炒左一場, 之後接連都發生好多事, 感覺沒人關心自己, bb, 同時完全無人幫手我湊下b

頭幾個月真係好驚湊佢, 有份恐懼感、 無形既壓力, 過左半年多先多左湊佢, 不過我女又係成日喊, 野又唔多食⋯

子爵府

Ytfc 發表於 17-7-9 09:10

我好明,真係好明,唔可以自己玩,屋企又扭,出街食飯又 ...

我女又係一日喊到黑, 又喊又叫全層樓都聽到, 出街就9 成都嘈, 比餅仔佢食就平靜d , 有時候嘈到我都無晒心機再同佢玩, 我看過一本書講無耐性既人湊b 係難d

不過我又好小話由佢喊唔理, 通常都抱佢或同佢玩陣, 我有時候都覺得自己好似怕左湊佢, 可能到我正式返工, 禁我有返正常social life 會更珍惜相處時光, 你講得岩, 同人呻只覺你唔識湊, 湊得唔好, 等等。 其實你又唔係得, 又點知

子爵府

回覆樓主:

我都一樣要對住D仔女要發din,不過無病做父母一定試過,放心

大宅

小艾美 發表於 17-7-9 13:03
佢唔係一般喊,係大聲狂叫狂喊,有時係冇啦啦唔知做咩就發癲。由其而家佢一 ...

明白你都係愛錫女女的
只係控制唔到自己的情緒

試下佢喊的時候就深呼吸
安靜自己先去處理女的情緒
如果自己不能冷靜,就行開一陣
記住點都唔好用打的方式
只會愈來愈差

伯爵府

lemonlemoncc 發表於 17-7-10 01:39
我女又係一日喊到黑, 又喊又叫全層樓都聽到, 出街就9 成都嘈, 比餅仔佢食就平靜d , 有時候嘈到我都無 ...

因為有啲人真係唔相信有啲b真係會無事喊三場,未生嘅唔知,生著個食玩訓嘅天使bb 又唔會知,大家只當你唔識湊,我真係好想講有啲b去到邊訓到邊,比少少野就應付到佢,但有啲真係冇蝕底有事冇事都喊咗先。

我ftm,最嚴重果陣日日對住,我有鐘點,佢上黎時我即刻塞個b比佢,我話同佢玩又好氹佢訓又好,總之睇實佢就得,我情願自己做咗啲家務,你講得啱,一段關係即使親如母子都需要空間,至少我要,如果唔係真係會癲

珍珠宮

開心吸收勳章

可能你阿媽啱,你需要專業人士的幫助。事實上,三歲小朋友未必可以表逹/
講出點解佢要扭計,佢需要你的引導。

首頁
45678...9

尾頁

跳至