自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

YAC0601 發表於 17-8-17 18:06
竟然問題唔係出左係人口度, 反而係地
乜你真心覺得香港係冇地咩? 可以發展既地又官商鄉黑又政治考慮, ...

邊個叫以前港英政府比哂d新界地原居民啫

你睇下菜園村啦!點收呀?

侯爵府

回覆樓主:

每日150人,想點,幾多地都唔夠

大宅

YAC0601 發表於 17-8-17 18:06
竟然問題唔係出左係人口度, 反而係地
乜你真心覺得香港係冇地咩? 可以發展既地又官商鄉黑又政治考慮, ...

可以試下廢除原居民丁權,睇下會發生咩事

呢d係港英政府年代嘅德政呀,你問番英女皇

男爵府

woodhopeso 發表於 17-8-17 18:58
可以試下廢除原居民丁權,睇下會發生咩事

呢d係港英政府年代嘅德政呀,你問番英女皇 ...

你做咩啫你,咁個問題唔係真係冇地喎!

男爵府

回覆樓主

唔通97前,就冇人排公屋?冇人買樓?
一時又話大陸有錢人買曬D樓
一時又話大陸窮人排哂D公屋
每日150個單程證限本冇用晒。

董伯伯個八萬五俾香港人自己拉落嚟。
而家政府只顧賣地。D地越賣越貴,D樓有咩可能唔貴

新界咁多地都收唔到起樓,望下對面。四十年前同香港一樣,都係田。而家人地已經係CBD
香港同四十年一樣冇變。

怪就怪香港人太自由,各有各意見,根本唔團結。又點會有好日子呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

woodhopeso 發表於 17-8-11 16:23
衣家去好多餐廳已經要自己去侵水~

都唔敢叫d阿姐做嘢,因為得個2個人招呼幾十人

一日收150人落黎,亦不需資產審查是否養得起自己一家,一年就多五萬幾人要屋住,十年就多五十幾萬。一隻手掘洞,一隻手填洞,屋边會起得切。

現在交通發達,要家庭团聚,北上買屋也可日日回港返工,洗乜逼來香港。先減少150再講……又講基本法?佢話“最多“150人,咁阿爺可截龍的,批少d姐。

大宅

YAC0601 發表於 17-8-17 19:14
你做咩啫你,咁個問題唔係真係冇地喎!

咁劏房夠唔關150大陸人事啦~

東京仲多劏房同窩居啦,唔通又關大陸人事咩

開過新 post 叫 《強烈要求中央廢除前朝港英製定每天150大陸人政策》

侯爵府

brindlewin 發表於 17-8-11 16:42
想優化生活, 必要先培養提升人嘅質素, 而非人嘅量數。

公屋事實依家係縮細咗單位近期啲新樓亦有再 ...

近呢十幾年個d的確係細左少少、新樓計以前三人係有34.x平方、而家30.x 平方。但比起舊時七層或四、五十年前個d已經大左及好左好多了
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

MATTMIA 發表於 17-8-17 18:54
每日150人,想點,幾多地都唔夠

可能要學六十年代咁,起D徙置區

珍珠宮

woodhopeso 發表於 17-8-17 21:05
咁劏房夠唔關150大陸人事啦~

東京仲多劏房同窩居啦,唔通又關大陸人事咩

東京人均居住面積係40平方米(約400呎),香港約17平方米(170呎)。

珍珠宮

SaBB 發表於 17-8-17 21:13
近呢十幾年個d的確係細左少少、新樓計以前三人係有34.x平方、而家30.x 平方。但比起舊時七層或四、五十年 ...

舊公屋好多拼合成大的。

侯爵府

woodhopeso 發表於 17-8-11 15:44
問題唔係人口,問題係地呀!無地又點起呢~

唔俾填海,又要保持全世界最大嘅郊野公園面積

剷哂郊野公園
填哂個維港
d地係唔係起公屋?
d地係唔係俾香港人住先?

家下起極咪又係俾大陸佬掃

侯爵府

brindlewin 發表於 17-8-17 21:39
舊公屋好多拼合成大的。

係、尤其大家庭、但一般3、4人的不是大、只係30-3x 平方、間出來既房亦無窗、廁所又無企缸、新公屋不細了但間左既房都有窗、廁所有企缸我見到沖完涼都吾會成個廁所濕哂、幾好。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

brindlewin 發表於 17-8-17 21:37
東京人均居住面積係40平方米(約400呎),香港約17平方米(170呎)。

我並沒有說到香港人均居住面積比東京大~

不過東京面積比香港大,但為何居住面積那麼少?是大陸人問題嗎?大家是否應該理性思考一下

大宅

ipipipip 發表於 17-8-17 21:48
剷哂郊野公園
填哂個維港
d地係唔係起公屋?

所以話毒果何其厲害!點解乜野都入大陸人數?發脾氣都無用!呢個係歷史遺留下來,點解有150單程證,點解港英政府要比新界原居民丁權?!真係要問返英女皇!

如果無丁權,所有村屋由3層變20層已經好多倍!

JM 有無見好多樓起係山上面?想問下香港同九龍有幾多可以起樓嘅平地?點解有咁多挖山嘅隧道?咪就係山多平地少囉!

珍珠宮

Vta1379800 發表於 17-8-11 16:18
今天才報告的香港人口增長,HK人口才增加了5萬幾人。

"統計處最新數字指,本港人口增0.7%即5.29萬人。。 ...
止吾止5萬幾咁少,事實而家香港周街都人迫迫,油尖旺迫爆添

洋房

回覆樓主

所以我呢種廢青唔會生小朋友,仲有香港一步一步變成大陸

侯爵府

woodhopeso 發表於 17-8-18 00:34
所以話毒果何其厲害!點解乜野都入大陸人數?發脾氣都無用!呢個係歷史遺留下來,點解有150單程證,點解港 ...

因為回歸前單程證只可分配俾18歲以下子女
但家下係向上向下都申請到
所以一家大細拎綜援就係呢種

150個係當日中英雙方傾出黎
未傾前唔係150
係傾完先150

仲有
落黎掃樓的係大陸有錢人同集團
唔駛睇毒果
親眼見都見到

勸你睇少d文滙報

侯爵府

woodhopeso 發表於 17-8-18 00:34
所以話毒果何其厲害!點解乜野都入大陸人數?發脾氣都無用!呢個係歷史遺留下來,點解有150單程證,點解港 ...

如果取消丁權
鄉士派咁多票就唔會投俾政府欽點人
所以丁權問題我地偉大的政府係唔會搞
提都唔會再提

除非個政策係任班鄉紳起無限層
利益歸佢

大宅

ipipipip 發表於 17-8-18 10:38
因為回歸前單程證只可分配俾18歲以下子女
但家下係向上向下都申請到
所以一家大細拎綜援就係呢種

咁你係咪住劏房丫?

我就當關果150個單程証事,都係佢地d大陸人住啫!佢地搶高左你d劏房價咩?

咪開果post 叫巜強烈要求取消150個單程証同盡快趕走哂所有係大陸出世嘅人囉》

我日日睇毒果,無睇咩文滙報~

不過如果好似你地睇毒果睇到上哂腦,咁就非常不理性

首頁

尾頁

跳至