自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

子爵府

最記得秋天有日熱到著短袖,個媽媽幫個小朋友穿冷衫冷帽,仲想加條頸巾,睇見都覺得會中暑

wcpcelia    發表於 17-10-9 16:11

大宅

Edithcsm 發表於 17-10-3 07:41
仔女已讀小學,仲帶較剪出街剪嘢俾佢哋食。
廿度著羊毛底衫。

呢樣我覺得自己第時都會喎因為慣左,有時去食泰國菜一碟蝦餅得四件唔夠分,就剪開佢。

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

Fishqqma 發表於 17-10-3 08:44
你住個區好多南亞裔?

元朗超極多

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

seasky21 發表於 17-10-3 08:01
其實理人咁多有咩意思,批評人地不如用多啲時間放係自己仔女身上,人無完美,自己一定會有做不好的地方
...

X2,自己嗰套人地都可能覺得係怪獸

nieualma    發表於 17-10-3 15:52

大宅

sugarcheung 發表於 17-10-3 11:26
我都識一個!
真的乜都掉
最爆是有一次,有人送了架車仔玩具比佢小朋友,首先要消毒左才可玩,玩玩吓跌咗 ...

即係暗諷埋人地送的不是值錢野,因為如果係貴野相信會唔捨得掉住。

男爵府

Ashleycorina 發表於 17-10-3 12:36
我最討厭呢種媽,人地小朋友撞到佢小朋友無傷都投訴人,講到幾嚴重。佢小朋友一巴車到人面都腫,就話小朋 ...

same here!
我個仔15個月,去參加生日會,人地個仔已經4歲啦,玩波波池一巴打到我仔塊面5只手指印,仲推開佢,我仔無喊自己起翻身跑埋我度,我都話唔緊要,大家唔小心姐!之後無嘢!切蛋糕的時候,主人家送俾小朋友每人一袋回禮同氣球,男仔回禮有支好長的棍,其實我覺得唔適合我小朋友玩,正想攞起的時候,我個仔手快搶左,同時間呢個男仔跑過,就唔小心hi到佢個頭,我老公拍緊片,真係有片為正!好啦,呢個男仔開始大叫大喊,訓地下,死話我仔打到佢好痛,要我仔say sorry,我即刻拉我仔埋去,叫佢錫翻哥哥,而我自己就多次同佢say sorry,佢唔接受,一定要我仔講,15個月bb根本未識講嘢,佢阿爸阿媽係咁tum佢都唔得,就係繼續訓地,又話自己頭痛又話自己變蠢,總之一直扭!佢爸爸同佢解釋bb太細未識講,佢都繼續大鬧大喊,佢阿媽竟然走埋嚟同我講,叫我即刻教bb講sorry,咪先唔好走!主人家同周圍的朋友都開始圍埋嚟幫手解決件事,tum的tum,俾糖俾朱古力俾氣球,個男仔就依然訓地,特然間爬起身,沖埋嚟想推我仔,其他媽媽阻止左!個男仔竟然對住我仔講左一句,Fuxk you!我仔傻更更仲笑,同拍手!講完粗口,個男仔去翻佢媽媽身邊,佢媽媽摸住佢個頭讚good boy!我真係O嘴!係OOoOoOo曬眼耳口鼻啊!

cindyyu73    發表於 17-10-4 12:21
cattz288    發表於 17-10-3 15:42
APIGMA    發表於 17-10-3 15:21
poyy    發表於 17-10-3 15:15
yui1625    發表於 17-10-3 13:47

珍珠宮

回覆樓主

公共泳池確係好污糟

珍珠宮

王國教室勳章

cyyiu 發表於 17-10-3 12:54
係咪應該叫小朋友同壽星囡道歉?四、五歲唔細了!

絕大部份媽媽都勸呢個媽媽教佢小朋友向birthday girl 道歉同俾返個公仔人。但個媽媽仲好chill 咁飲cocktail 叫人relax
佢小朋友知道有人話佢就走去間屋另一層hide ...
之後無人再敢請呢家人去生日會

伯爵府

睇完個POST先發現我中左幾樣,應該都係怪獸家長。

-淨係去會所泳池, 因為方便同少人
-屋企冇電視, 但我有俾小朋友睇下peppa pig
-除左坐飛機,其他時候唔識得珍寶珠。因為係咁啜住食半粒鐘覺得對牙齒真係好唔好。坐飛機為左想佢坐定定就會特準佢食XD

我聽過比較誇張既教養方式係小朋友未打哂防疫針前唔可以去公園, 開學頭一星期唔會番學因為覺得頭一星期最多病菌

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

gigi19810326 發表於 17-10-3 13:00
元朗超極多

元朗越嚟越雜!

伯爵府

Ashleycorina 發表於 17-10-3 12:36
我最討厭呢種媽,人地小朋友撞到佢小朋友無傷都投訴人,講到幾嚴重。佢小朋友一巴車到人面都腫,就話小朋 ...

呢d人兩把尺!輸打贏要,面皮十尺厚,人無恥係無敵的,無得輸
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

珍珠宮

Thelittlepingu 發表於 17-10-3 08:00
我c6, 只去會所泳池, 成日話公衆泳池多菌。

仲有, 永遠要幫個仔come 厚被, 出晒汗, 話左n ...

我自己吾敢去政府泳池

見過幾次有小朋友企喺池邊小便落池

親眼見

好在我差不多游完

大宅

sillykaka 發表於 17-10-3 13:13
same here!
我個仔15個月,去參加生日會,人地個仔已經4歲啦,玩波波池一巴打到我仔塊面5只手指印,仲推 ...
嘩 !! 真係神級怪物 + 家長。好恐怖呀!!!!

珍珠宮

王國教室勳章

sillykaka 發表於 17-10-3 13:13
same here!
我個仔15個月,去參加生日會,人地個仔已經4歲啦,玩波波池一巴打到我仔塊面5只手指印,仲推 ...

聽到都嬲!
小朋友咁樣由佢,佢父母實會受返曬真真正正人地仔女係草,佢小朋友係寶,好過份!你個得15個月大都咁!
講講吓我細女細個都試過,當時差不多兩歲,去club house 玩,有個識得姐姐四歲,佢車左我兩一巴,好大巴再用swing 車佢個頭!動作快到所有人呆左!我地阻止完佢,佢媽只識話小朋友玩下咋,小朋友玩係咁無事㗎!唔好咁緊張!
好彩我搬左咋!佢兩母女好鍾意搵我地玩嗰個媽媽仲話自己做左十幾年社工,好識教小朋友話小朋友應該由得佢地

子爵府

gigi19810326 發表於 17-10-3 08:17
其實我都唔去公園不過唔係怕菌同跌,係怕左啲南亞細路同無人理嘅細路,又曳又無禮貌又推又打尖:nothi ...

呢樣真。試過帶兩歲姨生仔玩滑梯,個十歲南亞一吓衝落嚟差d 剷埋去,好彩我頂住佢先冇整到。我即刻爆佢佢都唔驚就走咗去。佢哋冇人教,玩得好粗老,遇到佢哋自己唔睇返實個小朋友棧自己蝕低。

水晶宮

回覆樓主

呢個post都幾有趣,我都中左唔去公共泳池,因為我老公怕dirty, 我自己嫌麻煩,因為會所太方便,帶條毛巾換套泳衣行落會所就到,又平過公眾泳池!

象牙宮

回覆樓主:

掂過D咩都消毒隻手,4歲仲坐BB車出入我諗都算係幾

珍珠宮

MC媽 發表於 17-10-3 09:28
呢個我明白, 我個女都 算係早產, 氣管敏感到不得了, 少少鼻水都會倒流咳餐死, 惹到感冒次次都要兩個禮 ...

女女而家好d嗎

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

Edithcsm 發表於 17-10-3 07:41
仔女已讀小學,仲帶較剪出街剪嘢俾佢哋食。
廿度著羊毛底衫。

以前住非洲所以咁怕凍?
請勿打招呼~

公爵府

2024勳章

小花媽咪 發表於 17-10-3 09:24
我公司有工作體驗,
俾中學生黎試下。
有次係公司收到佢阿媽電話,

驚佢個仔被雷劈??

首頁
45678...13