自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

BBgaga 發表於 17-10-18 22:40
Support u too !! 你講嘅Chinese 和蝗蟲,係指做著惡行的華人,不論來自國內 香港或台灣 !

...

*我住澳洲,班 chinese 掃奶粉掃到神憎鬼厭上哂報紙,成班蝗蟲大遷徙咁*

咪即是我一開始講的踏緊其他人囉&抬高自己囉!

兩隻字=班Chinese 代表你口中佢口中既全部華人(中國、香港、台灣等人)
咪即是踏曬所有去當地既所有華人呀?咁好難明?
解釋完又解釋??乜隻Chinese 好深?好難明?

蝗蟲兩字~~都費事有無心又係恥笑人行為呢?相信心中有數費事又肉酸

大宅

my005 發表於 17-10-17 21:12
十幾廿年前都無?我真係聽過人講話係油站做喎。

加拿大有。但唔多。

my005    發表於 17-10-19 08:07

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主

想當年我中學個阿Sir話移民去加拿大,過去賣牛雜同魚蛋喎!

水晶宮

wantaima 發表於 17-10-19 00:08
*我住澳洲,班 chinese 掃奶粉掃到神憎鬼厭上哂報紙,成班蝗蟲大遷徙咁*

得啦得啦,你話踏就踏啦,反正我唔覺有人踏我就是。
至於蝗蟲... 同呢度成日有人説井蛙一樣 (又唔見你撐場)打成平手啦!嘈

蛋皇哥0127    發表於 17-10-19 09:28

珍珠宮

王國教室勳章

lafemme 發表於 17-10-17 21:59
我現居加拿大,未離開香港前教書,兩夫妻都係來自草根家庭,唔係小康咁移民,係因為老公讀書先移民。做過補 ...

非常有水準有用嘅分享

伯爵府

BBgaga 發表於 17-10-19 01:27
至於蝗蟲... 同呢度成日有人説井蛙一樣 (又唔見你撐場 ...

由佢啦,同一個無邏輯又玻璃心既人交流係好困難既事,奉公守法想做個好市民既海外華人自然明我講咩

蛋皇哥0127    發表於 17-10-19 09:28
優悠在澳洲

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

micling 發表於 17-10-18 10:36
現在仲搶奶粉嗎?

尋日同個朋友傾 WhatsApp 先話響超級市場見到一男一女輪流幾罐幾罐咁買,佢話學校假期直頭見到成家總動員添呀!朋友話自己即刻行遠D,費事畀其他人誤會係同黨。
ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

大宅

jump.jump 發表於 17-10-19 01:56
由佢啦,同一個無邏輯又玻璃心既人交流係好困難既事,奉公守法想做個好市民既海外華人自然明我講咩 ...
我都support你, 用CHINESE形容嗰啲人都叫踩呀, 可能啲人自己心虛以為被講中? 仲要話你咁係抬高自己因為係海外住, 我完全感覺唔到你係咁嘅意思, 反而感覺啲人葡萄又酸就真!

你講嘅Chinese 和蝗蟲,係指做著惡行的華人,不論來自國內 香港或台灣 , agree!

子爵府

ssant 發表於 17-10-19 02:37
我都support你, 用CHINESE形容嗰啲人都叫踩呀, 可能啲人自己心虛以為被講中? 仲要話你咁係抬高自己因為 ...
Don't leave out people living in Macao!
Display Picture from Rita et Machin

大宅

HoneyBee30 發表於 17-10-19 02:57
Don't leave out people living in Macao!
yes !

大宅

BBgaga 發表於 17-10-18 13:03
90年代神憎鬼厭, 但千禧打後又變成如何?

因為風水原因斬咗人地門口嘅樹 vs
""""因為限重 去海邊捉蟹 淨拔哂D蟹kim, 掉返個身落海""""係呀, 呢個真係驚人, 比當地警察問話時啲CHINESE係到講普通話回應扮傻真係好樣衰。仲有你講其它嗰啲 case 真係全部mainland chinese 做㗎。

珍珠宮

BBgaga 發表於 17-10-19 01:27
至於蝗蟲... 同呢度成日有人説井蛙一樣 (又唔見你撐場 ...

成日強橫奪理然後~你話得就得,係就係!
真好笑!

珍珠宮

jump.jump 發表於 17-10-19 01:56
由佢啦,同一個無邏輯又玻璃心既人交流係好困難既事,奉公守法想做個好市民既海外華人自然明我講咩 ...

其實呢,做人媽媽最緊要身教!

如果認為你以下説話無恥笑人踏底其他人之意:

咁就理解將來新一代點解會咁無理,因為教佢既人修養問題!

子爵府

wantaima 發表於 17-10-19 07:05
其實呢,做人媽媽最緊要身教!

如果認為你以下説話無恥笑人踏底其他人之意:
Would it be better if jump.jump said "有班Chinese" to refer to some ethnic Chinese who violate grocery store rules?
Be honest I don't feel that her comments made her superior than others. She just stated what she experienced, that she didn't violate the rules and wanted to be a law abiding citizen. I think you might be overthinking it a bit. But of course you are entitled to your own opinion.
Display Picture from Rita et Machin

水晶宮

wantaima 發表於 17-10-19 07:01
成日強橫奪理然後~你話得就得,係就係!
真好笑!

咁唔得喇 唔得喇,你比人踏到扁哂 好可憐啊

咁滿意未?

珍珠宮

BBgaga 發表於 17-10-19 07:56

講道理姐,你可以繼續自己諗法架

伯爵府

ssant 發表於 17-10-19 03:32
""""因為限重 去海邊捉蟹 淨拔哂D蟹kim, 掉返個身落海""""係呀, 呢個真係驚人, 比當地警察問話時啲CHINESE ...

唔只,我之前有 vietnamese chinese 問我要唔要買 female mud crab 佢識人會出海捉,呢個係百分百 illegal 既因爲雌蟹出生率低,好珍貴政府嚴禁私捕,佢地話雌蟹好食好多因爲膏多肉厚,好多 asian 同佢買,我婉拒之後真心希望佢地俾人拉哂佢,因為好味道就不顧生態平衡好令人不恥
優悠在澳洲

珍珠宮

HoneyBee30 發表於 17-10-19 07:28
Would it be better if jump.jump said "有班Chinese" to refer to some ethnic Chinese who violate groce ...

Would it be better if jump.jump said "有班Chinese" to refer to some ethnic Chinese who violate grocery store rules?

同意,如果話部分華人⋯⋯⋯⋯
真的可以理解亦明白

班 chinese 掃奶粉掃到神憎鬼厭上哂報紙,成班蝗蟲大遷徙咁

我認為真係有踏底別人之意!

伯爵府

BBgaga 發表於 17-10-19 07:56

由佢發傻吧我地講返正題好過
優悠在澳洲

水晶宮

jump.jump 發表於 17-10-19 08:04
由佢發傻吧我地講返正題好過

Ok !
係 又有一次 兩個華裔年青男女,一路揸車一路將D麥記吃完的盒呀袋呀大大件垃圾飛出車,比人影哂 真係樣衰到爆!

首頁
45678...10

尾頁

跳至