自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

e_e_yee 發表於 17-11-8 14:14
我都唔知我得罪佢咩。。。。平機會受理左我個個案,我地而家傾和解,但朋友話你係平機會投訴過可能有啲公司 ...

如果人哋補足錢畀你,跟足法例,咁和解啲乜嘢呀?

洋房

milkylok 發表於 17-11-8 17:11
你錯啦! 如果證明到懷孕前工作表現良好,而放完產假即炒,都係懷孕歧視! 我15年前試過,衰公司賠足比我 ...

咁如果公司話人手已足夠,所以解僱員工呢 ?其實歧視真係好抽象!公司想節源,唔通生完仔嘅就有免死金牌? 呢個只係我私人覺得,公司可以有好多理由話要解僱呢個員工,就算之前表現良好,但放完一個咁長嘅產假,公司可能搵到一個比自己更好表現嘅人,咁兩者衡量之下未換人囉!

琥珀宮

e_e_yee 發表於 17-11-8 14:39
放產假前同事都問我,阿姐好似想捉你錯處wo,你得罪佢咩?我話冇wo....我都唔知佢咩事,佢請左個新人話接手 ...

可能佢就係妒忌你生仔,之前個老細仲要係男,見親有男同事有仔生就設法趕人走,結果個個走左都仲好景,算啦,東家唔打未打西家,再唔係就湊下仔先啦

公爵府

BK2002 發表於 17-11-8 16:55
無錯~我EX公司就係咁, 專炒產後復工的女同事, 有D更加無需合理解釋。做左兩/三年生又炒, 做左十幾年都照炒. ...

想包唔生仔咪請男人囉,真係

複式洋房

milkylok 發表於 17-11-8 17:11
你錯啦! 如果證明到懷孕前工作表現良好,而放完產假即炒,都係懷孕歧視! 我15年前試過,衰公司賠足比我 ...
但投訴到佢肯賠個過程會唔會好長。。。

複式洋房

yenyau2028 發表於 17-11-8 17:54
如果人哋補足錢畀你,跟足法例,咁和解啲乜嘢呀?

因為平機會唔會法庭,只係揾一個方法令相方解決分歧,我要其中個要ge 係公司改返解僱信同寫返封好ge 信比我揾工。。就算唔需要好都要正常工作證明喇

珍珠宮

回覆樓主

如果佢照足法律補比你,你都告唔到佢,而公司寫得你唔好都冇辦法,佢有自由咁寫既,但感覺上就唔係咁好.
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

伯爵府

e_e_yee 發表於 17-11-8 18:15
但投訴到佢肯賠個過程會唔會好長。。。

大約半年

侯爵府

e_e_yee 發表於 17-11-8 18:19
因為平機會唔會法庭,只係揾一個方法令相方解決分歧,我要其中個要ge 係公司改返解僱信同寫返封好ge 信比 ...

盡量爭取, 過程中都可以問清楚點解要咁寫你, 但最後佢唔肯改都冇法

伯爵府

yenyau2028 發表於 17-11-8 17:59
咁如果公司話人手已足夠,所以解僱員工呢 ?其實歧視真係好抽象!公司想節源,唔通生完仔嘅就有免死金牌? ...

係!每個case 都係獨立既,亦要睇之前之後有乜證據係懷孕歧視! 平機會受理的話,其實都係有晒證據把握既case

我間衰公司係外資公司,有小小名,所以佢都吾想我攪大佢! 對於佢地黎講,用錢解決到既問題就吾係問題

對於我黎講,錢係事小,條氣順至最重要

複式洋房

jolps 發表於 17-11-8 18:39
盡量爭取, 過程中都可以問清楚點解要咁寫你, 但最後佢唔肯改都冇法
都係。。有個知字,將來做野都要自己小心啲。。。

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我以前做嗰間係外資公司,雖然唔算大但都唔係細公司,試過有個同事辭職,上司留佢,佢唔肯,跟著個變態上司專登處處留難佢,到佢已經無返工都仲遲遲唔肯俾reference letter 佢,同事問咗幾次就打上去同hr講話新公司要睇所以想叫個上司寫完快快俾hr等佢可以俾新公司,點知個衰上司就衰寫到同事工作表現好差,同同事相處又有問題 結果新公司都無請到佢,真係有呢啲變態人存在㗎 。

男爵府

回覆樓主

其實你很本事,湊3 個小朋友(有個仲初生)仲可以分配咁好時間。叻

珊瑚宮

nainaitze 發表於 17-11-8 18:46
我以前做嗰間係外資公司,雖然唔算大但都唔係細公司,試過有個同事辭職,上司留佢,佢唔肯,跟著個變態上司 ...

其實香港法例無要求公司一定要出ref letter俾員工。
所以好來好去, 我都試過, 舊公司未必肯出ref. letter俾員工, 我真係做工作做最後一刻, 佢地滿意先俾信你。

珍珠宮

2018復活節勳章

cbeyond 發表於 17-11-8 18:55
其實香港法例無要求公司一定要出ref letter俾員工。
所以好來好去, 我都試過, 舊公司未必肯出ref. letter ...

我個舊同事一直到last day都做得好好㗎,不過係個變態上司專登留難佢,玩嘢,留唔到個同事就開始留難佢
我哋做嗰行好多時都要reference check ,所以同事都知道要好嚟好去。
我見有啲jm話正常無做錯咩前公司都唔會寫衰,但想講唔係㗎,真係有呢啲人呀。

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

大肉兒 發表於 17-11-8 13:59
去平机會啦

冇用。係可以炒!

大宅

goo_littlebb 發表於 17-11-8 15:16
幾個月前請過人, 見左個都幾啱想請, HR打去佢舊公司ref check, 對方勁數呢個人, 話佢恃住自己有BB就吞哂泡, ...

站在僱主立場,無謂邋屎上身

子爵府

回覆樓主

有朋友試過,平機會約埋雙方出嚟會面,對方hr 狂踩,講句一直不滿你表現好耐就得,最後無疾而終。。。

珊瑚宮

nainaitze 發表於 17-11-8 19:07
我個舊同事一直到last day都做得好好㗎,不過係個變態上司專登留難佢,玩嘢,留唔到個同事就開始留難佢 :d ...

無得講, 咩人都有。
我到 last day都係做緊我職位以上既工作, 若果唔係, 應該無信。
HR最後一刻先俾信, 上司直頭玩野, 開始時俾我睇佢封ref. letter, 好老實我唔會攞出去俾人睇, 寫左等於無寫。到我走時, 做晒野, 佢出過封正常信俾我, 係3分鐘內。
咁快可以出到, 心知肚明啦。

首頁

尾頁

跳至