家庭理財

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

TAKTAKB 發表於 17-11-24 09:54
我有2隻直頭停左牌 仲有5,6隻蟹,全部跌左50%都5知点 :crying ...

而家仲有無入市?我之前都輸咗好多,要克服恐懼

大宅

waic 發表於 17-11-24 06:59
10年前,無知,聽消息買的慘痛戰績:
1898 中煤能源 買 14.50 現價3.XX
2000 晨信科技。買入3.XX
晨訊2000依隻正式垃圾炒股, 同期仲有隻2727又係炒股, 1898 又係炒到飛起.......
依啲派息冇乜, 其實輪15%就應該斬. 2000我跌到個幾先識斬, 吳見一大筆錢.
內銀就算輸, 同佢鬥長命, 一年有 5% 派息始終有日回到本.

珍珠宮

Hinlongmami 發表於 17-11-24 18:41
晨訊2000依隻正式垃圾炒股, 同期仲有隻2727又係炒股, 1898 又係炒到飛起.......
依啲派息冇乜, 其實輪15%就 ...

係,以前唔識,成日聽消息買正一老千股,全部輸錢係呢類股
所以後期只敢買九倉,盈富,呢啲大股。

大宅

waic 發表於 17-11-25 12:11
係,以前唔識,成日聽消息買正一老千股,全部輸錢係呢類股
所以後期只敢買九倉,盈富,呢 ...
盈富不會跑贏恆指, 而且派息小呀. 不過恆指只會越來越高, 買佢安心啲囉

水晶宮

回覆樓主:

禁止訪問

子爵府

waic 發表於 17-11-24 13:53
我家人都係,當年857
19.X
落重注

呢個經典,我18.x,早年10.x忍痛賣一半,想或者有機會另一半會升返高d賣,點知低處未算低,竟然衰到4.x, 須然現在升返5.x,應該都幾難升回10以上,唯有放係到收下息。另一隻思捷又是超經典,忍痛蝕50%都照賣,還有大時代的388,又係蝕40%照賣,好彩換入騰訊15x,之後一直沒賣,今天終於返身。唉!股票都是選股選時機好重要。人地買個隻賺,隨時你入同一隻但不同時間入,你就蝕走了,希望今次真要好好把握時機,能當機立斷,不要手痕。將之前蝕賺返,再等待時機入場撈底就最Fit 了。姊妹們,大家努力吧!

珍珠宮

familyking 發表於 17-11-29 15:12
呢個經典,我18.x,早年10.x忍痛賣一半,想或者有機會另一半會升返高d賣,點知低處未算低,竟然衰到4.x, 須 ...

希望終有日可以賺返蝕個啲

首頁

尾頁

跳至