自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

男爵府

karshing 發表於 17-11-12 17:28
為咗個教徒妹妹就犧牲你爸爸嘅意願? 佢比好多家用? 要由佢話事?

我地唔會比佢話事架,祗係唔想嘈啫,但我地都知好難避免,到呢日嚟到,一定有事發生,佢幾唔願意都好,我地都係尊重爸爸行佢想既儀式,如果佢要攪事我地都唔會比面佢
豈能盡如人意,但求無愧於心......

男爵府

piv 發表於 17-11-12 18:25
平時家屬探病都要依時依候先探得,佢哋就可隨時都得,姑娘要忍無可無先出聲?究竟咩道理?教會大晒? ...

我個教徒妹就係搵啲醫護人去醫院,係係啲唔係探病既時間去醫院祈禱架,所以我地咪唔知囉

珍珠宮

回覆樓主:

我好認同,人人都有佢嘅believe, 點解唔follow 佢哋嘅 believe 就等同落地獄或我哋係仇人一樣咁對待

珍珠宮

王國教室勳章

Helllokitty 發表於 17-11-12 17:31
真的很過分喎!
人地臨終更係想見家人,呢班35識7既所謂教徒好心識做又啦
...

佢哋話有儀式做

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

其實我覺得你妹d 教徒朋友好無辜,真係唔關佢地事,可能係你妹請佢地來探下你爸爸,唔通人地話唔好咩,唔來又好唔夠朋友

問題係在你細妹度,呢個係個人性格問題,同宗教無關係,有人信係好狂熱,有人係掛名好表面,係人的問題多

公爵府

ccaa 發表於 17-11-12 18:30
我個教徒妹就係搵啲醫護人去醫院,係係啲唔係探病既時間去醫院祈禱架,所以我地咪唔知囉
...

即係搵D做醫護人員的教友,在非探病時間去? 我覺得不能接受。

男爵府

jacobkit 發表於 17-11-12 18:59
其實我覺得你妹d 教徒朋友好無辜,真係唔關佢地事,可能係你妹請佢地來探下你爸爸,唔通人地話唔好咩,唔來 ...

無辜,佢地不知幾樂意去做呀,佢啲教徒朋友就係知我地唔鐘意佢地,就搵啲醫護既教徒嚟祈禱呀,你明嗎?上次我爸比佢地煩到同我地講,我地去質問我妹,點解佢地可以隨時隨地咁入嚟,佢先講啲人係護士,係佢地主動同我妹講嚟探我爸爸,就係想傳教呀…

wcpcelia    發表於 17-11-14 16:17

珍珠宮

Bibibut 發表於 17-11-12 14:30
我大概估到係咩教,我係呢個教的機構工作,呢個教何止容不下一道符,連萬聖節連佈置一下,擺d南瓜擺設,都 ...

我呀爸上次入院又喺咁,我家姐朋友帶成班xx教的人上來同我呀爸祈禱,然後問佢同我媽決定信嗎?跟住上我媽家用hammer扑哂啲佛,地主、灶君……連招財貓都不放過,嚇到老人家好驚。究竟是什麼教來?

男爵府

sabun 發表於 17-11-12 19:20
我呀爸上次入院又喺咁,我家姐朋友帶成班xx教的人上來同我呀爸祈禱,然後問佢同我媽決定信嗎?跟住上我媽 ...

唔係啊嘛 好似紅衛兵咁

珍珠宮

我呀爸上次入院又喺咁,我家姐朋友帶成班xx教的人上來同我呀爸祈禱,然後問佢同我媽決定信嗎?跟住上我媽 ...

下,仲跟埋返屋企打爛嘢??點解唔報警

公爵府

下?扑爛曬?有冇搞錯?招財貓喎?其實xx教的人先中毒太深,容不下其他所謂異端

男爵府

回覆樓主:

妳亞妹問題大好多
信主無得逼
如果佢間教會都咁夾硬來開名投訴啦
我自己返果間唔會咁做
今天再大的事,到了明天就是小事,
今年再大的事,到了明年就是故事。
不需要太計較、太在意,一切都會過去。

珍珠宮

ccaa 發表於 17-11-12 19:16
無辜,佢地不知幾樂意去做呀,佢啲教徒朋友就係知我地唔鐘意佢地,就搵啲醫護既教徒嚟祈禱呀,你明嗎?上 ...
投訴個位護士

公爵府

jeanne1120 發表於 17-11-12 15:29
我係教徒,但我都唔認同呢種傳福音方式
的確有好多人係在病危時信主,但亦有人本身係好反感的
我自己覺得如 ...

其實某程度上,見人就死,夾硬快快趣,密集式煩到想人信,係病者冇反抗能力或能力弱時渡人信,卑劣手段.....

珍珠宮

回覆樓主:

霸住人地親人都不特止,有啲仲要倒轉頭怪你尼啲所謂家人因為唔係教徒,對尼位親人唔好,而佢地就只要信左教,對任何人都係親人一樣,屈機到呢~

侯爵府

ccaa 發表於 17-11-12 14:07
我預咗比人插架啦

我之前都講過“呢碗飯唔啱我食點解要迫我地食”

我諗你地家人要平心靜氣同埋呢個妹講出你地將來爸爸百年歸老後既安排。趁你爸還健在,唔使怕你以後無左呢個妹,因為響佢眼中你地唔係佢既宗教,已經響佢心中係異類,所以現在最緊要係你爸既意願,每個人都有選擇自由,迫不得。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

回覆樓主

珍珠宮

Bibibut 發表於 17-11-12 19:55
下?扑爛曬?有冇搞錯?招財貓喎?其實xx教的人先中毒太深,容不下其他所謂異端
...

真的,當時我爸中風,說話都不能,媽媽一向裝香,拜開神,家姐帶了xx教的朋友來為我爸祈禱,叫我爸媽信便得救,我爸媽當時咁擔心,所以被那些人迫住佢信,即刻帶我媽回家拆嘢,個晚我媽見成間屋拜開啲嘢冇晒,個心好驚得罪佢拜開的神,那些信徒好鬼恐怖!

珍珠宮

Bibibut 發表於 17-11-12 19:55
...

喺!我家姐日本買的招財貓也不放過!

男爵府

ccaa 發表於 17-11-12 14:07
我預咗比人插架啦

我之前都講過“呢碗飯唔啱我食點解要迫我地食”
完全明白! 當年身同感受!

首頁
45678...13

尾頁

跳至