自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Chiq63663 發表於 17-11-15 23:43
三無產品的新抱都可以嫁得咁好

靚卦

男爵府

畀面勳章

BBqueenie 發表於 17-11-16 21:24
我唔會比面囉,公司請個人返嚟,加重我工作量。仲要我做埋佢啲嘢。
會直接同上司講我無能為力教佢,不如你 ...

下,咁直

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

貓貓6299 發表於 17-11-16 15:09
今日佢拿著支Shampoo 問我,呢支係咪護髮素?

你話用黎飲架

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

貓貓6299 發表於 17-11-16 21:41
下,咁直

唔直啦,我話自自己無能為力,唔識教人。仲想點
做細唔識做,更係要睇上司表演啦!
我都係做HR, 我會叫番佢直屬上司攪掂佢。
而且根本蝦你係新人,入職2個月。覺得你怕無份工

男爵府

畀面勳章

BBqueenie 發表於 17-11-16 21:48
做細唔識做,更係要睇上司 ...

佢地部門直屬上司一個正在 病假在醫院療養中,另一個就正在放大假婚假連累積多年大假到下個月20日至返,咁我點算好

男爵府

畀面勳章

good_pig 發表於 17-11-16 21:47
你話用黎飲架

笑咗,唔好咁衰衰啦

寶石宮

貓貓6299 發表於 17-11-16 22:31
笑咗,唔好咁衰衰啦

咁body lotion 啦

男爵府

貓貓6299 發表於 17-11-16 07:54
新抱連CV ,入職申請表,見工都唔駛佢的,但新抱又夠膽死問HR 最高層有關 我,倉叔,receptionist 女仔幾錢 ...

咁冇禮貌既!問人薪金幾多,佢擺明扮唔識啦,有咩理由學print 野三日都唔識,扮野佢最叻,比建議你上司喇,講真,公司多佢一個唔多,少佢一個唔少,仲要係舊高層,使咩比面佢,人走就茶涼㗎喇

男爵府

比著我就唔會教,自己做返自己野,過咗年搵過份新工轉,如果佢有意學都算,根本心不在此,咪由得個新抱日日返公司恰眼瞓到夠鐘放工算,好過浪費自己時間做d咁嘅無謂野。

wcpcelia    發表於 17-11-18 17:09

男爵府

如果可以的話,請多個人返嚟頂佢個位.有d人個心跟本唔想學既,你就算日日教佢24小時佢都係唔會識.唔好浪費時間係哩種人身上.如果上面問起有個新抱係度做咩仲要請多個人.咁你咪照直講囉.

男爵府

15週年勳章

貓貓6299 發表於 17-11-16 21:07
每想到明天要教她用英文電子報關就心寒兼脚軟,我簡直唔想返工tim
最閉聽朝約咗三個上嚟in 會計主任職位 ...
in既可唔可以揀d幫到手既 可以做埋佢果份 反正新抱都係un un腳hea下

男爵府

貓貓6299 發表於 17-11-16 22:30
佢地部門直屬上司一個正在 病假在醫院療養中,另一個就正在放大假婚假連累積多年大假到下個月20日至返,咁 ...
直接同自己上司講..真係無能為力教佢....
不如等佢上司返黎再教佢....一係就你教......
講真...比我唔會星期六返公司做野....
要同自己上司講...我未做哂自己野...教唔到佢....如果因為教佢會阻我工作進度

真心...係舊高層新抱...都講係舊人啦...
人走....就茶涼.....
唔需要理...

正常都唔會叫你再教...佢地仲要比面個舊同事....
但你唔需要...而且佢地都明個新抱真心做唔到野....

男爵府

畀面勳章

vivi_C 發表於 17-11-17 00:51
咁冇禮貌既!問人薪金幾多,佢擺明扮唔識啦,有咩理由學print 野三日都唔識,扮野佢最叻,比建議你上司喇 ...

新抱話唔識睇出貨單上收貨人英文地址,所以一直怕print錯出嚟,怕害到車隊派錯貨嘛!
新抱都有優點的,倉叔叫佢掃下公司個細倉,佢又馬上走去掃,搞到我明明集中精神計遲報關罰款都忍唔著笑(乜倉叔咁大膽點人地新抱掃地)

男爵府

回覆樓主

咁嘅質素都可以做到高層孫抱

珍珠宮

環保接龍勳章

貓貓6299 發表於 17-11-17 18:45
新抱話唔識睇出貨單上收貨人英文地址,所以一直怕print錯出嚟,怕害到車隊派錯貨嘛!
新抱都有優點的,倉 ...

倉叔做得岩
公司出糧比她
乜都唔識就唔駛做呀
叫佢執頭執尾學起

男爵府

畀面勳章

happyb_happyb 發表於 17-11-17 19:32
倉叔做得岩
公司出糧比她
乜都唔識就唔駛做呀

倉叔佢自己近排勁多金石良言,自言大陸落嚟響香港讀到小學5年班,就做跟車所以都認到下D 英文地址囉!
全公司超過200人,最老係佢自己都65歲,就算新抱要告佢狀都唔怕,高層要炒走佢都唔驚,就算被炒後mpf全對沖都唔怕,有手有脚做地盤什工都有800元日啦,響度部門個阿頭負責安排分單又入醫院大修,家陣成鬼日要戴老花鏡睇英文地址分單勁大壓力,sales識英文打sales inv 都唔認真check野,要求送貨去人地通訊郵箱地址都夠膽死,下次開大會一定爆大鑊

男爵府

畀面勳章

BBqueenie 發表於 17-11-16 21:48
做細唔識做,更係要睇上司 ...

坦白講,我真係未做過超過200人的寫字樓公司,同埋真心覺得人情冷暖,貨倉人手不足,乜唔係應該Sales 最緊張meet 人客貨期出貨會自動波過嚟幫手睇單地址分先後急趕架咩?
Sales 全屬高材生,但從冇過嚟幫過手(倉叔及正在醫院療養的同事敢發誓)

男爵府

貓貓6299 發表於 17-11-17 20:54
坦白講,我真係未做過超過200人的寫字樓公司,同埋真心覺得人情冷暖,貨倉人手不足,乜唔係應該Sales 最緊 ...

同我之前公司一樣,但HR得我一個
我真係爆我上司,佢頂我唔順,又唔敢炒我,因為知我啲嘢難做,難講人返嚟。
我都忍左7年(大家忍大家啦)。最尾一個月我提前拎大假走(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

畀面勳章

小糖糖123 發表於 17-11-17 19:24
咁嘅質素都可以做到高層孫抱

前高層個仔咪一樣係響大陸出世,在香港讀到中5,打親工做唔夠一個月就被人炒話佢經常遲到,3x歲人每月仲伸手問父母拎錢駛,只係識投胎去有錢父母家到之嘛,以上說話係新抱跟我呻嗰陣提起

珍珠宮

tinker1212 發表於 17-11-16 06:17
好明顯佢係扮唔識,大陸人最叻呢啲,唔識就唔使做,佢嚟返工都係頂唔順個奶奶做樣畀人睇咋嘛

年尾少工啲, ...

係我就同上司講搞唔掂
炒我囉

首頁

尾頁

跳至