自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

good_pig 發表於 17-12-29 21:42
文職範圍好大,有冇乜嘢專長。

不過我又覺得半年點都搵到

係呢,我覺得就算去銀行都有得做啦,三幾個月應該唔難搵

象牙宮

wy_yen 發表於 17-12-29 22:40
男士。。仲要得a-level學歷,普通文職,真係咁易搵返2萬人工?我成日覺得唔係專業d果d或高級d都較難有呢個 ...

佢果行細D,唔係會計果咁大範圍啫! 銀行都有15000既,我都唔知佢咩職位同搵幾多!

象牙宮

超級特務 發表於 17-12-29 22:46
唔會裸辭,除非夠錢退休。
一陣hea hea下太舒服唔願重返職場典扇?

男人黎架,唔會唔願返工既 比我都唔會,唔返工會悶死

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 17-12-29 22:55
係呢,我覺得就算去銀行都有得做啦,三幾個月應該唔難搵

係囉,做sales (唔係舖頭) 跟trading 都大把啦

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

無話可說 發表於 17-12-29 22:57
佢果行細D,唔係會計果咁大範圍啫! 銀行都有15000既,我都唔知佢咩職位同搵幾多!
...

嗯嗯。。咁如果搵銀行。。應該有呢個數o既 如果跑埋數。。唔止tim

公爵府

回覆樓主:

一年la, 要叫個老婆揾full-time頂住先
要供樓真係唔係咁好

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

good_pig 發表於 17-12-29 22:38
轉個工都攪到要加按?

要有工作先容易加按,若佢辭咗職又過三幾個月都未攞到工時先去搞就難批了。反正借咗唔一定要洗晒,可等罰息期過後再部份還款。

珍珠宮

無話可說 發表於 17-12-29 21:18
因為要成日中港兩邊走囉,都捱左成7,8年! 無咩福利,見有儲蓄先想辭職,咁未搵新工返工就辭職,咪祼辭囉 ...

咁其實係要轉工。有7、8年中港經驗,想坐定一度少些兩面跑,現公司內升唔到,過塘都有selling point, 無必要裸辭喎。
我個人認為純粹手頭有筆儲蓄就裸辭,係下下策,亦顯個人冇計劃,有錢就想hea, hea 到無先算,咁條路就好辛苦。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

good_pig 發表於 17-12-29 21:57
其實真係得勞力工選擇咩? 佢做文職架嘛

唔係,意思只係話萬一搵唔到,佢有心咩工都做,就唔會冇飯開。
Childhood is journey, not a race.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

無話可說 發表於 17-12-29 22:54
下,咁咪會加重左負擔? 快D供完層樓咪仲好

依家低息,真係做得唔開心又需要錢咪借小小頂住再搵囉,有樓萬事足嘛

男爵府

BK Milk勳章

我case同樓主差不多, 份工太辛苦, quit 左

原本諗住可以hea一年半載不工作, 最後一個月也頂不順, 寧願搵份圍到皮都殺, 搵得一蚊就一蚊, 新工好彩都叫舒服工 (上份工是辛苦工, 但叫搵到錢)

搵唔返咁多錢囉

若不是鉅富之家, 家產三世都食不完的人, 我等平民只能食的叫谷種

仲有唔返工, 洗費都大左

另外看見銀行存款不停下降感覺不舒服

同埋年紀越大, 競爭力越下降

水晶宮

回覆樓主

都要睇埋佢哋幾歲

大宅

無話可說 發表於 17-12-29 15:04
朋友話份工好辛苦,想過完年轉工,手頭上有D儲蓄,但要供樓$4700個月,老婆只返pt,無仔女! 咁要有幾多積 ...

我自己上一份工都好辛苦(一日都ot 3粒鐘,一個月ot 幾十個鐘,無錢無假補),仲要2個月通知期,辭咗職唔俾請假(請病假可以),都好難出去揾工。

而且我仲要供樓,每個月$11000,自己儲備得五六個月糧(之前買樓清哂)。不過都要辭,頂唔住。裸辭的,正式走咗至揾工。

最後好快揾到份工,喺屋企附近(可步行),人工加咗,返工時間少咗(少ot)。

如果負擔得到,祼辭都ok架。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

是是但但 發表於 17-12-30 07:03
唔係,意思只係話萬一搵唔到,佢有心咩工都做,就唔會冇飯開。

最多做低級d文職者,而家失業率低冇事嘅

水晶宮

good_pig 發表於 17-12-30 11:19
最多做低級d文職者,而家失業率低冇事嘅

低級文員,人工超低,做野又濕碎,佢一樣要過心理關口。好多中年人,做到老臣子(老海鮮),要佢由頭黎過,做低職位,都唔係人人受到。
Childhood is journey, not a race.

寶石宮

是是但但 發表於 17-12-30 13:56
低級文員,人工超低,做野又濕碎,佢一樣要過心理關口。好多中年人,做到老臣子(老海鮮),要佢由頭黎過, ...

做人最緊要能屈能伸,做開文職做勞力仲難

別墅

有家庭既話唔係咁易

大宅

起碼有50萬以上先敢炒老舍

侯爵府

無話可說 發表於 17-12-29 17:10
老婆有返兼職,有錢開飯,不過應該唔夠開支供埋樓

老婆人工夠開支,唔夠供4700既樓。。。冇資格裸辭呀。。。。

水晶宮

good_pig 發表於 17-12-30 14:19
做人最緊要能屈能伸,做開文職做勞力仲難

所以咪話,要有心理準備,搵唔到自己理想既工作既話,都真係要能屈能伸,否則儲備用哂都未搵到就慘。

首頁

尾頁

跳至