自由講場

跳至

首頁
45678...22

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

熱狗媽 發表於 18-1-24 20:32
星期一有一個新同事嚟,都係有經驗嘅。我被調位。

女上司無介紹我比人地識,我自己主動同佢say hi.新人有 ...

之前睇過你的post, 都覺得你可以繼續做呢份工,但今次我覺得你都係轉工啦。我以前也有類似的經驗,所以好明白你的感受,當然你所遭遇的比我更慘烈。學樓上jm話齋,其實佢已經擺明車馬,我諗我會同個女上司攤開來講清楚,睇下雙方肯唔肯用時間再去磨合下。我想講嘅係,如果佢無意思的話,不如大家都唔需要比一個月通知期之下比你即走,唔好浪費大家的時間。
,

公爵府

fivebeanrice 發表於 18-1-24 23:58
做co. sec.呢行,唔講有無經驗先,首要條件就係語文好,包括中英文,仲要非常細心,要好專注做文件,耐性都 ...
我第一次做一個task有錯,做第二次就無再錯。當然我之前未做過,無資格同有經驗嘅比,但係一d簡單野,例如check com kit都唔比我做,要我問個男人比我做,係咪我連需要佢比10分鐘我都咁難?定係我連攞佢10分鐘時間都唔值呢?

伯爵府

熱狗媽 發表於 18-1-25 01:39
我第一次做一個task有錯,做第二次就無再錯。當然我之前未做過,無資格同有經驗嘅比,但係一d簡單野,例如c ...

咁其實你而家負責做d咩工作?

複式洋房

天大地大,東家唔打打西家

wcpcelia    發表於 18-1-25 11:39

公爵府

LMCK 發表於 18-1-25 01:23
之前睇過你的post, 都覺得你可以繼續做呢份工,但今次我覺得你都係轉工啦。我以前也有類似的經驗,所以好 ...
明白。
男人調左去荷蘭做野,今晚佢番嚟,我將我嘅問題正面講出嚟。其實我咁堅持呢份工,唔多唔少係受男人影響,佢話我性格成日逃避,永遠只能做低級工作。所以我先咁在意而家份工。

頭先同男人傾開,男人話我可以繼續做,但係一定要搵出個女上司因咩事唔鍾意我。佢話如果個女人只係唔滿意我工作表現、行為或者染髮,咁呢d我可以改。但如果個女上司係因為嫌我嚟呢度做之前,就已經因為我本身無幾年經驗或者學歷,我就要同請我果個經理反映。

男人話我今次將個目標set得太高,話我算係入錯公司。佢話個女上司或者個性唔好,但好不幸,佢始終都係我上司,所以我一日係度都要聽佢講。男人話如果我想有改進,去搵一間有進修allowance嘅公司做,或者一d係ad講明有晉升機會嘅公司。佢話我而家呢間公司,就係因為人地最低入職都要大學畢業,我唔係呢類,所以我比個女上司排斥係理所當然

公爵府

回覆 fivebeanrice 的帖子

好簡單架咋,出吓COI, COGS, updated吓ROM, ROD. 做吓報價,打吓share cert咁,不過大部份時間都無野做。

公爵府

唔好煩我 發表於 18-1-25 01:23
咁你明天打算點?返唔返去?
當然要番啦,唔能夠動不動就拎袋走架嘛,事情總要解決。

公爵府

Kakawing329 發表於 18-1-24 23:16
如果係我,我會直接入房同上司傾清楚。
你知道左答案,繼續留就唔會再要估估下,要走亦有足夠理由。反正都 ...
我覺得到走果日,我會同女上司講出我嘅感受。
我明白呢種只係情緒發泄,人地咪又會繼續運作。但係我今次真係想講。

伯爵府

熱狗媽 發表於 18-1-25 01:51
回覆 fivebeanrice 的帖子

好簡單架咋,出吓COI, COGS, updated吓ROM, ROD. 做吓報價,打吓share cert咁, ...

即係比較片面既野,你公司係co. sec. 公司?定listed co. 裡面條team? co. sec. 公司或者acc./legal firm裡面既co. sec. dept.,相對比較易做,流水作業式

公爵府

fivebeanrice 發表於 18-1-25 02:06
即係比較片面既野,你公司係co. sec. 公司?定listed co. 裡面條team? co. sec. 公司或者acc./legal firm ...
係啊。我而家呢度係legal firm. 其實如果佢肯慢慢比少少我做,我都叫有d“勢藝”。講真我果團火,係呢度開始無啦。

伯爵府

熱狗媽 發表於 18-1-25 02:19
係啊。我而家呢度係legal firm. 其實如果佢肯慢慢比少少我做,我都叫有d“勢藝”。講真我果團火,係呢度開 ...

人夾人緣,真係做得唔開心,無謂勉強啦!

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

東家唔打打西家
走吧

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主你有心結點解唔直接問女上司? 一味自己估估下唔開心有咩謂? 你同佢講我想做好份工,問下佢可唔可以幫下你等你做野更加得心應手,如果佢幫既,咁你咪留多2個月再睇下點? 如果佢似係放棄態度,你咪走囉,起碼你有盡過力

珍珠宮

rayrayus 發表於 18-1-25 02:48
樓主你有心結點解唔直接問女上司? 一味自己估估下唔開心有咩謂? 你同佢講我想做好份工,問下佢可唔可以幫下 ...

係囉
問清楚得個明白
睇左樓主回應
係你自己介意自己無學歷
覺得上司睇自己唔起
但事實可能唔係咁
再溝通下先決定啦
唔好咁多假設

珍珠宮

熱狗媽 發表於 18-1-25 01:57
當然要番啦,唔能夠動不動就拎袋走架嘛,事情總要解決。

我意思係你會不會繼續病假

大宅

回覆樓主

360度不同《—- 360度即係一樣啵

Btw, 控制下自己eq

複式洋房

回覆樓主

走吧啦咁既工

水晶宮

BK Milk勳章

熱狗媽 發表於 18-1-24 21:03
咁呢個無得睇架個個上司/經理見人果陣梗係表面友善

吾係
真係有樣睇既

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

熱狗媽 發表於 18-1-25 02:00
我覺得到走果日,我會同女上司講出我嘅感受。
我明白呢種只係情緒發泄,人地咪又會繼續運作。但係我今次真 ...

我覺得不是到你走果日先講,如果你有心做,就而家講,睇下有冇改變,睇下女上司諗緊乜。再決定自己的去留。

走先講,無意思。

RAA    發表於 18-1-25 11:50
,

公爵府

aliensss2008 發表於 18-1-25 04:20
係囉
問清楚得個明白
睇左樓主回應
你當我小器啦。佢唔同我講野,算。一諗起佢唔介紹我比新人識,食飯唔一齊唔緊要,簡單扮吓野同我講聲話佢地三個人食都唔做,如果我係新人,我估醒目嘅見到個上司咁樣對呢個人,個新人都會認為一定係呢個人有問題。同時我覺得,個上司都無諗過當我係同佢地同team,無諗過要比新人或者我同其他同事交流吓。
我上次比個女經理炒之前,都發生過呢種事,叫晒所有人去食飯,係無預我。所以感覺好強烈。

首頁
45678...22

尾頁

跳至