自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

Liontigerma 發表於 18-2-19 00:18
我覺得咩年代都好,其實係睇自己條命,同做化!我正中80後(84),我細個無遊戲機,無漫畫,父母離異,我細 ...

中point

大宅

good_pig 發表於 18-2-19 12:19
唔覺,剩係畢業經過金融風暴,911同sars..已經唔好過

75前,或者85後好d

絕對同意,我同c6都70尾s,
所謂大學畢業出來,就遇上98金融風暴
揾工難,前幾年起薪点15k,我地出來得8k,
幾百人爭一個職位,send200+封信先有得in,
果時岩grad無經驗,人工真係低處未算低,
捱左幾年,又2003沙士,又凍薪裁員,
你唔同公司共渡時艱咩,大把人爭你個位做,
我同c6捱左好耐才儲到錢結婚,
之後又捱左好耐才有自己物業,才"敢"有小朋友,
所以你地見到70s80s今日生活稍為安穩
其實背後也負出了很多汗水架...
鵝要健康

伯爵府

anna59 發表於 18-2-19 00:31
其實最幸福應該系60 後

同意 65 左右 我是 70 頭

伯爵府

Helllokitty 發表於 18-2-19 12:21
10後最好,我認識的小朋友未夠10歲已經遊歷多個國家,每年暑假/聖誕節/新年都外遊。我當年讀書暑假是做暑期 ...

10 後童年好過 70 後
但將來呢 我是 70 後 我仔是 10 後

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

每個年代都有自身年代的困難。

我見好多人用有冇樓,多少薪金去衡量幸運同幸福,我自己著眼點在家庭幸福。

我70 頭,有兄姊60 後,好多家庭生一堆仔女,我住大單位公屋,隔離屋十個。

其實我地呢代,童年都不甚美好。好多後生jm 冇經歷過,黑暗既一面你唔知道或感受唔到。

父母唔會點理,最大既哥哥姐姐變身代父母;好多街童,流行"跟大佬" 入黑社會;多小孩偷野❨依家喺大6同南亞裔❩ ; 普遍體罰,以現時標準好多已去到虐待級別; 興私鐘妹魚旦妹,以前多人冇家庭溫暖,容易比姑爺仔呃,依家果d 叫援交,自己貪錢所以賣身;以前冇親子,所以父母子女關係有隔膜。功課學業唔識冇錢亦冇人幫。資質差少少嘅上到英中死得。

以前公屋住上下左右喺同學或一齊玩,鄰居家事知好多,家庭複雜唔開心既比數都高,有汗有淚仲有血。我家複雜得來不算太差,故我長大堅持一係唔生,生小孩的話我要自己湊,家庭溫暖最緊要。

我唔會去同人地或年代比較,盡量活得愉快先係正路。

tom_s18    發表於 18-2-19 21:01

珍珠宮

fongfong99 發表於 18-2-19 13:49

Agree x100000
完全是我和老公的經歷

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

caryfox 發表於 18-2-19 09:51
D人胡言亂語,

人地痛苦、努力 ,佢 唔知 唔見,到有收成之時又葡萄⋯⋯

並不是葡萄。
我真的沒聽過他們提及戰爭的事,可能當時他們年紀還小,是幼童或在50年代出生,沒太多經歷戰亂吧。(不喜勿插,我只是提出我從一親人中聽到的,可能其他40-50後有不一樣經歷或感受。)
反而我嫲出生約20-30年代,她有經歷戰爭,食樹皮的日子,好憎日本人。成日講果時生活好苦好慘。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

下一代唔知,我呢代,我細個都小康,叫衣食無憂,但讀完書出黎,又沙士又風暴又失業。努力也不一定上到位,已發展完。我老豆果代,係辛苦,但起碼望見家鄉,努力唔係望大富大貴,但起碼買到樓有瓦遮頭。生個小朋友都唔駛左度右度。我覺得計開心,上一代開心D,計辛苦,上一代也辛苦D。

伯爵府

awah112 發表於 18-2-19 00:31
其實睇妳好吾好命

完全同意
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咪係囉,大把同學5000蚊都要做,又要還loan

男爵府

回覆樓主

70後出世,我相信冇幾多人細個時會年年去(一次或幾次)旅行

子爵府

anna59 發表於 18-2-19 11:26
回覆 淘心 的帖子

咁60後嘅父母個個都 7,80歲或以上,佢地大多數無經濟能力,唔養佢地又點得呢!我嘅意思 ...

大宅

我2004年大學畢業,個起薪點同你一樣⋯⋯都係$8000。(我表姐1994年畢業,都係$8000)。

雖然嗰陣$8000就好洗好多。但又要還loan又要俾家用真係所剩無幾。

子爵府

queenyeeyee 發表於 18-2-19 15:07
70後出世,我相信冇幾多人細個時會年年去(一次或幾次)旅行

tom_s18    發表於 18-2-19 21:02

子爵府

RT 發表於 18-2-19 10:08
先唔講搵錢,其實6-70後係經歷最精彩既香港時代,青年期係80年代,成年期係90年代

80後 ...

同意不過

公爵府

curry451 發表於 18-2-18 23:56

我睇未必啦,我正宗8O後(1980出生),97年會考後出嚟做嘢, ...

我比較同意你嘅講法。我70頭出世,好彩是大學畢業那一批,比你更幸運回歸前出身,叫做享受過兩年(真得得兩年咁大把)年薪加幅雙位數嘅日子,往後發生咩事,你都好清楚啦。以前我地嗰代,成個社會好好境,冇人肯做政府工架!

tom_s18    發表於 18-2-19 21:02

男爵府

吉蒂0603 發表於 18-2-19 15:16
我第一次乘飛機去旅遊,是19歲和初戀男朋友仔去。當年返工無耐,他用第一份人工,給我家買電熱水爐,那時 ...

一年四季煲水沖涼洗頭,屋企冇冷氣大熱天時得一至兩把風扇全家齊齊吹,相信未經歷過嘅人好難想像係點過

tom_s18    發表於 18-2-19 21:04

伯爵府

其實每個年代都有自己的辛酸史, 只係過咗你睇唔到, 只睇到人地現在風光的一面。五六十年代十幾萬一層樓, 但大家先揾幾百一個月, 十幾萬係天文數字, 我阿姨七十年代在何文田買了千多二千呎, 當時二十多萬, 姨丈做生意, 我爸媽租人樓二有蚊一個月, 有好多人都買不起, 亦不敢買, 我老爺奶奶八十年代尾買了三房少許海景居屋, 六十萬, 也覺好辛苦, 到我買樓九十年代, 私樓, 百幾二百萬對我們來說也覺好貴, 我既一班同學十多人, 得我地和另一pair買到(應該話夠膽肯買), 其餘的到現在也是租樓住(他們也經歷過03,08平樓價), 平的時候話仲有得平, 貴的時候話等跌, 永遠企係度原地等, 任何年代, 都係視乎你的月入, 你的理財原則, 你是否有勇氣去買。

子爵府

blythe_baby 發表於 18-2-19 14:47

並不是葡萄。

tom_s18    發表於 18-2-19 21:05

公爵府

青青河邊草 發表於 18-2-19 09:25
果啲苦
有一半俾源於自己好高騖遠!
但又眼高手低

我極同意!

首頁
45678...13