自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

姐姐由亞囝出世到現在,過咗3張約即係6年,現在第4張約佢38歲,估計佢做到48歲左右就返去,因為佢已經供完D小朋友讀書。

男爵府

我姐姐第五個約,現年56歳

男爵府

第一任5張半約,走時53,現任第一張,應該可以一路落去,中間炒過2個都係做左8個月

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

6年 湊大細b 到一年班 ,回鄉結婚時36歲.

侯爵府

PCCW2319 發表於 18-5-18 19:39
8掛下。

請問你地請外傭最長年資係幾耐(即連續做左幾份約)?

6 年、 四十幾差不多五十了、仍然好勤力
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

講下我朋友
菲姐由BB出世開始做,而家BB都大學畢業了幾年,仲繼續做
我朋友話退左休都會繼續請佢
菲姐在菲d屋企人靠唔住,佢又未結婚,所以mom退休後去邊,佢都跟住去

珍珠宮

回覆樓主:

第一個係我度做咗4個約,當年28,係上任老外家做咗一個約,傭主離港佢唔願跟去。見面那天老外一家陪佢嚟,我見佢同三個小孩相處好好,亦不忌在傭主面前教細路行為,我揾人湊N B,覺得啱目標就請咗先(B未出世)。佢話咗離鄉賺錢為重建家園,訂好目標做10年就回去。結果我仔8歲佢返鄉。
第二個係佢走前推薦俾我,係佢鄉友,依家開始第四個約,卅中,交足工作,性格硬板些,但老實正直,個仔考上大學,所以前排父子來港探佢,我俾佢地一齊住係我舊屋。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

brindlewin 發表於 19-6-9 10:22
第一個係我度做咗4個約,當年28,係上任老外家做咗一個約,傭主離港佢唔願跟去。見面那天老外一家陪佢嚟, ...

你好好彩!
放下自在

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

湊人我個姐姐 28歲來香港50歲退休。
係我媽到22年,中間有2個約唔係我媽到,但個個星期都會返我媽到執頭執尾。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我嗰個做緊第五個約九年了
35歲,唔會再續, 做嘢太hea。

大宅

1st one: 29yrs,3 個約之後唔做要返鄉下。
2nd one: 23yrs,原本雙方打算續第 3 個約,最終決定返鄉下結婚。
3rd one: 30 頭,做咗年半炒咗。
4th one = 1st one,捲土重來時 40yrs,眨吓眼又做咗 8 年,啱啱續咗第 5 個約。

男爵府

PCCW2319 發表於 18-5-18 19:52
嘩,好勁呀

我家姐姐做了14 年,而家回鄉放假ing

:-D :-D :-D :-D

男爵府

第一個,做左6年,做到35歲。
現任,8月先夠一年,而家43歲。

珍珠宮

cattz288 發表於 19-6-9 10:54
你好好彩!

好慶幸
當年知有咗就著手揾,因為自知挑剔唔易夾人,見啱前傭主放手就接,B未出世大人先熟絡磨合,起碼有些基本野B B到時佢已能自動去做。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

brindlewin 發表於 19-6-9 15:00
好慶幸 。
當年知有咗就著手揾,因為自知挑剔唔易夾人,見啱前傭主放手就接,B未出世大人先熟絡磨 ...

真可遇不可求
放下自在

別墅

bearchan1113 發表於 19-6-9 04:20
做了27年幾, 剛過了60歲生日, 佢要走喇!!!!

請問菲姐幾多歲退休?60 or 65 ?

珍珠宮

我媽名請,共做左6年,之前係另一家打左4年工,話已經搵夠,要返鄉下;
有一個做完4年,續左約,但放完大假,一去不返

感覺以年做得ok嘅姐姐,自己做完4年都吾續約,返去結婚/生小朋友後,再出嚟

公爵府

hashtag影視迷勳章

一個做了八年,30歳因老公催她回家鄉生仔離職。
一個做了四年,回郷時50歲。

男爵府

我姐姐係我第一個請嘅工人,海外,做左三年,第二個約,今年28。

首頁

尾頁

跳至