自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

阿仔搭車喺度講緊佢冇份考, 但同班同學仔話好淺好淺。 跟住有個另一班嘅同學仔上車問佢有冇份做? 佢話有跟住佢嘅答案係話好難,唔識 。 這個同學仔不嬲中文都好低分 但係個個都話好淺, 畀學校嗰啲更加淺。 咁佢啲中文水平咪

珍珠宮

KittyMelody1 發表於 18-6-13 21:23
無知真係好恐怖,。。。。請問你係咪負責出試題既人?唔係既唔該唔好亂講。。。。你其實知唔知出份TSA既原 ...

嘩!一針見血

男爵府

馬爾太 發表於 18-6-13 15:27
有料嘅老師係唔會教到全班成績一樣架!唔教只操卷就會個個成績差唔多!

唉!香港教育失敗,其實好大部分 ...

好多家長冇乜教育遠見,只在乎呢刻比較下的分數高低。

別墅

Winyi 發表於 18-6-12 21:58
佢今日第一日考,考左中文。我問佢使唔使寫學號,佢話要,仲有寫埋係邊班
...

我囡都考左,學校冇特別操練,考完囡囡話淺,其實平常心考便可以..

男爵府

KittyMelody1 發表於 18-6-13 21:44
坦白講,依家呢一代所謂既教師,質素已大不如前,。。。好多都係HEA 教等月尾出糧果種。。。如果無TSA,真 ...

太多考核嘅教學係好?
老師只係忙於操練、出卷、改卷⋯
好似好忙,但教學質素卻低。

珍珠宮

ngokwan 發表於 18-6-12 22:13
Agree
正常都只會問深唔深,冇唸過佢寫或唔寫學號

可能都有問呢。問野唔係只可問一題麻。

水晶宮

littlemilky 發表於 18-6-14 00:26
好多家長冇乜教育遠見,只在乎呢刻比較下的分數高低。

家長有冇教育遠見唔係問題, 老師冇教育熱誠先最緊要, 學生係水平之下,連TSA都考唔掂,仲出黎大條道理死撐

水晶宮

littlemilky 發表於 18-6-14 00:28
太多考核嘅教學係好?

每間學校考試卷深淺唔一樣, 好難睇到學生水平與能力, TSA考卷係全港一樣, 好似睇到學生水平與能力,教書唔係合埋眼教完話之你識唔識,考評可以睇下學生跟唔跟到進度外,仲睇到普遍學生在邊方面有問題而作出相應教學調節

子爵府

littlemilky 發表於 18-6-14 00:28
太多考核嘅教學係好?

同工,唔洗同佢哋講咁多!佢哋要求好簡單,要有數字俾佢哋去威!要有排名話俾人知我嘅小朋友有人墊底!成班仲係度話好淺好淺,完全唔記得幾年前嘅操練係點嚟!佢哋生個小朋友出嚟最緊要成績好分數靚,其他唔理架!仲有人話反tsa係反政府!當年羅范攪教育政策,有老師跳樓應該就係呢批人話抵死,做唔到老師唔好做嗰啲人!

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-6-14 06:37
每間學校考試卷深淺唔一樣, 好難睇到學生水平與能力, TSA考卷係全港一樣, 好似睇到學生水平與能力,教 ...

呢種劃一考核就係過往科舉到現在體制學習都一直沿用,但其實香港的教育係咪可以行前啲?放開不停考核的包伏,讓師生創造更多教育的空間、嘗試。Popa Channel 新的短片有介紹其他教育的可能性。值得深思:

https://www.facebook.com/popachannel/videos/1950241835266629/

男爵府

馬爾太 發表於 18-6-14 07:22
同工,唔洗同佢哋講咁多!佢哋要求好簡單,要有數字俾佢哋去威!要有排名話俾人知我嘅小朋友有人墊底!成 ...

係,畀你識穿咗
香港的教育讓學生從少不停比較競爭,大家盲目地以為只有競爭才有進步,其實近年有學校初小取消測考,有孩子選擇體制外學習,例如華德福、瑟谷、自學、共學組織,好多研究發現,減少外在比較,更能啟動孩子內在學習動機。

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-6-14 06:37
每間學校考試卷深淺唔一樣, 好難睇到學生水平與能力, TSA考卷係全港一樣, 好似睇到學生水平與能力,教 ...

其實呢,assessment for learning 唔只統一考卷呢個方法,仲有好多種方法評估教學效能、繼而改善教學甚至作新嘗試。

不停考試,令師生好忙,但其實教學質素低,大家都冇空間好好學習。學習動機、執行力、閱讀習慣這些才是學習的關鍵,8歲時 TSA 的分數高低,並不可以提供指導性的方向。

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-6-14 06:28
家長有冇教育遠見唔係問題, 老師冇教育熱誠先最緊要, 學生係水平之下,連TSA都考唔掂,仲出黎大條道理死 ...

你知唔知點解我地的教育可以磨滅一個教育工作者的熱誠?點解一個小學生明明細個催谷到,大個卻冇哂動力學習,叫佢用腦諗下嘢都懶,或者最後患情緒病、甚至自殺。其實無論教師定學生,大家本來美好的本質,教師的熱誠、學生的好奇心、學者動機,都係競爭教育下慢慢消失。

我覺得一個教師,會花時間探索教育的其他可能性,並向家長大眾解釋想法,絕對不是不是冇熱誠。其實唔思考,有試就考、有卷就改、有工作紙就做,先冇咗團火。

子爵府

littlemilky 發表於 18-6-14 07:33
係,畀你識穿咗
香港的教育讓學生從少不停比較競爭,大家盲目地以為只有競爭才有進步,其實近年有 ...

我冇做啦!但我有2個小朋友。我時常用過往嘅經驗提醒自己。加油呀!

水晶宮

馬爾太 發表於 18-6-14 07:22
同工,唔洗同佢哋講咁多!佢哋要求好簡單,要有數字俾佢哋去威!要有排名話俾人知我嘅小朋友有人墊底!成 ...

個tsa 係P.3, P 6, S3 考, 不是年年考N次。份卷係學生做, 成績对考生沒直接影響 , 但可反映老師教得如何,
你地班老師同校長怕tsa 考得唔好而影响自己, 就去操班細路, 完全係你地個思維有问题而不是個tsa 制度本身有問題。

男爵府

馬爾太 發表於 18-6-14 08:11
我冇做啦!但我有2個小朋友。我時常用過往嘅經驗提醒自己。加油呀!

我宜家都係一個c9咋

水晶宮

littlemilky 發表於 18-6-14 07:42
其實呢,assessment for learning 唔只統一考卷呢個方法,仲有好多種方法評估教學效能、繼而改善教學甚至 ...

考試確實可以提升自我激勵, 我仔學校以前冇出名次,佢好明顯係懶懶行, 後來學校出了名次,佢開始睇住名次黎做, 係勤力咗,普遍家長都會睇名次投放多啲資源

老師角度唔好啲咩?有啲家長會送個仔女入黎讀就唔理,有啲以為洗幾百蚊補習就做到神童, 你教佢仔女都很頭痛, 如果有考試,佢知自己幾差, 都會補多啲習或迫下佢勤力,起碼家校合作先啦

至於TSA, 考得唔好你又唔會減人工又唔會炒魷,唔谷就唔谷囉, 點解要反對

你要舉極端例子我都冇辦法, 全香港咁多小朋友總有些性格有問題或屋企管教有問,自殺冇人想

子爵府

littlemilky 發表於 18-6-14 08:14
我宜家都係一個c9咋

係我最後教嗰幾年,兒童抑鬱嘅情況嚴重咗(都十幾年前啦), 好多時出事嘅係成績好嗰班。但家長唔會話有問題,覺得係學校針對佢,雞蛋裡挑骨頭!再睇上面嗰班所謂"家長"學生成績原來係反映老師教得好唔好!佢哋唔會睇小朋友資質係點!最慘係依家考試制度,要求SEN同正常小朋友睇齊!我都想問楊生點做!

子爵府

birdbird 發表於 18-6-14 08:13
個tsa 係P.3, P 6, S3 考, 不是年年考N次。份卷係學生做, 成績对考生沒直接影響 , 但可反映老師教得如何,
...

乜原來考試識晒就即係老師教得好?咁考試冇人唔合格啦!

子爵府

miffyumiffy 發表於 18-6-14 08:20
考試確實可以提升自我激勵, 我仔學校以前冇出名次,佢好明顯係懶懶行, 後來學校出了名次,佢開始睇住名 ...

依家老師好少炒魷架。唔同你續約咪得囉。

首頁
45678...9

尾頁

跳至