自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

@日落@ 發表於 18-6-17 23:52
樓主,記住袋定支白花油喺袋
平日有架我手袋實有香水,白花油果D野..琴日諗住只係睇場戲....我連銀包都冇拎...
只係八達通同電話....結果就中招囉...
平時帶齊裝備從來冇遇過咁既事

男爵府

月希 發表於 18-6-17 23:35
睇緊戲又唔想走嘛...頂完2個鐘..我以為完左就冇事..
點知果陣頭痛同反胃感...一直都唔消散...
最後要嘔清嘔 ...

我試過一次,係酒樓飲咁茶,突然有個阿婆係我隔離嘔,我睇到反哂胃,部長已經即刻幫我地調位,唔知點解返到屋企又暈又頭痛,跟住喪嘔同肚瀉,變咗自己腸胃炎,所以我好驚再遇到相似情況,真係好辛苦。

象牙宮

月希 發表於 18-6-17 23:45
其實我仔坐我隔離佢已經聞唔到陣味..佢重問我做乜痴住佢黎坐...

回家見我嘔到七彩..

哈哈,個個人對氣味敏感唔同!即係有人覺榴槤又香又正,有人聞到少少就彈十尺遠 我仔鼻敏感勁過我,佢連芒果香都聞唔到!

珊瑚宮

cccpo 發表於 18-6-17 23:56
我試過一次,係酒樓飲咁茶,突然有個阿婆係我隔離嘔,我睇到反哂胃,部長已經即刻幫我地調位,唔知點解返 ...
可能係正你隔離嘔..有D菌彈左上你身...跟住你唔知"HI"到就中左...

不過呢...見到人嘔...聞到果陣味真係都會想嘔...

尤其搭船時...如果已經有D暈船的....
有人嘔..真係好易跟住嘔...

試過一船幾個人輪住嘔....D船員都話...
一有人嘔就實有人跟住嘔..好似會傳染咁

珊瑚宮

無話可說 發表於 18-6-17 23:56
哈哈,個個人對氣味敏感唔同!即係有人覺榴槤又香又正,有人聞到少少就彈十尺遠 我仔鼻敏感勁過 ...
其實好彩我仔聞唔到囉...如果佢同我一齊唔舒服...
我重要照顧佢...
依家得我唔舒服..
佢都識得拎下紙巾斟下水比我..

子爵府

月希 發表於 18-6-17 15:52
琴晚回家起碼嘔左十次...真係嘔到清倉....

原因係...琴日睇戲時...有個叉婆坐我隔離....

好明白你呀N年前去印度玩,喺飛機上面大部分係印度人,嘩,嗰陣味我直程想死嘔到我休黑咁滯係體臭、好耐冇洗頭嘅頭油味、啲衫未乾就着嘅臭味再加極重香料嘅混合味道

公爵府

月希 發表於 18-6-17 23:32
同你地同車既人就慘囉..講真..我覺得大樹波蘿係勁臭...
如果我在場應該跟住一齊嘔啦
...

當時架車就得我地4個人,但喺咁細小既空間,真心好難頂

公爵府

回覆樓主:

睇黎要好似D阿婆袋定支白花油去睇戲

男爵府

好同情你,因為我都係咁,屋企人都話我個係狗鼻,身邊女人經過我好易知佢係M緊,因為我實嗅到,同一條冷氣槽有人食煙,我係即刻知道,到過咗好多分鐘之後先有同事話嗅到煙味,平時放工返屋企,一出電梯就知邊家煮乜菜,煲咩湯,同邊家沖緊涼,有冇洗頭。
我手袋中一定放有薄荷膏,夏天放工搭地鐵係一定唔少得。

大宅

回覆樓主

我好明嗅覺敏銳有幾難受 隔幾個車廂有我都會聞到

水晶宮

回覆樓主

唔知係咪關飲食事呢,同種人d 味都係差唔多,我冇你咁反感呢種味,我比較怕濃香水味,每一次都會聞到頭痛

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

月希 發表於 18-6-17 15:52
琴晚回家起碼嘔左十次...真係嘔到清倉....

原因係...琴日睇戲時...有個叉婆坐我隔離....

明解你,因我都係對味好敏感的
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

公爵府

回覆樓主:

如果佢上網買飛就冇計。
佢去櫃位買飛,d人咁唔識do.
你可以出去搵人幫手。
睇下有冇第二個位調。

伯爵府

滑蛋河 發表於 18-6-17 16:17
完全明白妳感受。之前有個上司一開口有陣腐臭味,佢次次同我講完嘢我都頭痛作嘔。有次忍唔住係佢面前轉身 ...

甘佢有冇問你咩事。

象牙宮

月希 發表於 18-6-18 00:04
其實好彩我仔聞唔到囉...如果佢同我一齊唔舒服...
我重要照顧佢...
依家得我唔舒服..

一齊聞到,咁難頂會走左啦 好好休息下

禁止訪問

大宅

回覆樓主

我都好怕佢地陣味
真係好個人問題,唔係想歧視佢地。
我屋企斜對面單位都係X, 有時佢屋企就會有好勁味飄出來,我會要忍住道氣快快開門,再係室內對住大門噴野。好驚飄入屋,久久不散。

別墅

回覆樓主

完全明白!
我公司office仲要同印度人混在一起坐!上午叫做好少少,d印度人出街食完晏,真係成個office變左人間煉獄!有幾個仲鬼咁鐘意long高雙臂來 傾計、開會、思考。
真係想有氧氣罩供應!

大宅

月希 發表於 18-6-17 16:22
睇戲時邊有咁多野係身....到返到屋企冇耐已經係勁嘔中...
都冇諗咁多...只係不停行入廁所嘔
...

會唔會係有身作病
或者個义婆有病
傳染咗比你
所以嘔
呢排好多人腸胃炎

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主

其實唔係只係叉婆,好多人都唔知自己發岀黎既体味會影響到其他人,但係你睇戲要坐定定無得轉位就麻煩啲。。。
珍惜 感恩
You got this!!

首頁

尾頁

跳至