自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

生牛河 發表於 18-6-25 11:19
我兒發燒38.9度去求診之前未入醫院是39.8度
本人跟林__說我兒比較少發燒 , 九歲只發燒過三次,今次第四次亦 ...

樓主, 我好明白你, 個醫生應該情緒有問題, 醫生除左醫人外, 係要令病人信任佢, 同最起碼有同理心, 聽你形容個醫生好明顯佢跳掣, 你又話佢好嬲又晦氣, 同埋你小朋友咁大個, 有乜理由只係開退燒藥?? 佢係咪有心醫好病人? 呢d門診醫生其實我建議你去醫院直接投訴, 我覺得有用! 無錯, 醫生唔係sell服務, 但醫生唔係大晒, 冷淡/唔笑/串咀都算, 但最基本起碼都要識尊重人, 你睇完醫生睇到想喊, 應該醫生d態度真係令你幾難受! 去睇病唔係受氣, 仲要睇完好似等於無睇!

子爵府

回覆樓主

浸會門診 我呢世唔會再去

大宅

回覆樓主

妳講呢個林醫生我個女都有睇過
我只可以講我女有唔舒服都會想再預約呢位林醫生
可惜成日約唔到

上年暑假我女喉嚨發炎發燒去咗浸會
第一次睇林醫生
佢一睇我女就話一係甲型流感
但如果唔係就要入院check係咩事
果時好驚 阿女唔肯入院
又高風期床位都冇
姑娘寫紙叫我哋去第二間醫院

最終冇入院
但真係中咗甲型流感

感恩食咗林醫生開的藥休息一星期沒事了

大宅

hilaryashley 發表於 18-6-26 00:23
樓主, 我好明白你, 個醫生應該情緒有問題, 醫生除左醫人外, 係要令病人信任佢, 同最起碼有同理心, 聽你形 ...

謝謝你明白,真心唔求咩服務 香港今時今日食個飯餐廳都會要求你食個快 仲會諗要服務。。再講小兒高燒去睇醫生 係為醫病 其他野都唔會諗 只求醫治 這是人之常情

大宅

我的公主 發表於 18-6-26 02:24
妳講呢個林醫生我個女都有睇過
我只可以講我女有唔舒服都會想再預約呢位林醫生
可惜成日約唔到

我印象中都見過呢位醫生,不過今次真係驚左,我又唔會否定佢有醫好過病人 香港始終醫學方面都係好的,這個是實話,小朋友健康就好,就是父母心想的。

大宅

19841984 發表於 18-6-25 23:01
其實好多家長都有呢個問題,
就係以為自己了解個小朋友,
斷自己小朋友症肯定準過醫生。

真心食咩藥唔到我控制 亦都無諗過幻想過有咩藥 如果要我想要個水晶球 幻想到小學題目考試出咩好過

大宅

Kapo1021 發表於 18-6-25 22:03
醫生態度唔好,但其他無乜問題,我囡1歲時試過燒到41度去聯合睇急症,我當然好緊張,但個醫生好好有問必答 ...

真係解釋到個病理 令我明白到就好 可能小兒少發燒 一下突然高燒 ,如果佢有講清楚 我會安心 ,但果下的無助難以用寫筆形容

大宅

yame 發表於 18-6-25 22:20
我搬咗黎呢區三年,個仔同我地都鍾意去浸會睇,so far touch wood都好好。
我年頭中咗乙型流感,都好快診 ...

病人事實都係想得到治療,呢d就係醫院的服務。

大宅

遇見晨曦 發表於 18-6-25 22:41
我都唔覺醫生有咩問題,咁佢見你咁緊張又話上次肺炎,問你入唔入院驗好正常呀!
醫生冇X光眼一眼就掃到佢中 ...

如果講一句叫事事發問 都好難理解 重申 對藥物完全無知識 無能力教醫生 ,絕對無半秒要教醫生,發高燒擔心 實屬正常

大宅

19841984 發表於 18-6-25 22:25
我家中有醫生。

佢話最怕d人教佢點醫點開藥,

認真 無能力教醫生亦都唔會教 ,求醫就只係求藥求解釋而矣。 可能好多人認為香港家長會咁,但唔代表人人會咁。

大宅

19841984 發表於 18-6-25 22:47
另外,態度是否差,是十分主觀的

好明顯你一路睇一路質疑醫生斷症,

只係講解小兒的病理 只係有禮貌地請醫生細心檢查 就叫挑戰,有點難理解吧。。我見醫生面變色都即兜,這表示我無心til機的。正如考試卷叫學生細心觀察及回答,應該日日都有好多學生嬲嬲豬。。。

男爵府

回覆樓主:

我估其他jm睇過呢位醫生, 而又無乜特別唔愉快既經歷, 應該係咁岩個醫生個下無跳掣, 情緒"穩定", 都係0個句, 醫生唔係大晒, 佢又唔係你老闆, 無必要受佢氣, 但呢個世界大把呢d人, 對人唔友善無禮貌, 所以媽媽你唔好唔開心, 希望你小朋友快d好返!

公爵府

cinda72. 發表於 18-6-25 12:19
因為單憑你之前所講,我又唔覺佢態度好有問題喎
況且態度既野,既主觀,又相對,重點係,佢係醫人,唔係se ...

x2

子爵府

回覆樓主:

睇樓主回覆,你應該唔知,2枝退燒藥中,其中一枝,應該是6小時食一次的高燒藥,此枝退燒藥,是有消炎作用,沒有説清楚你聽,這不是醫生問題,是個藥劑師無講清楚你聽!

大宅

hilaryashley 發表於 18-6-26 00:23
樓主, 我好明白你, 個醫生應該情緒有問題, 醫生除左醫人外, 係要令病人信任佢, 同最起碼有同理心, 聽你形 ...

算啦 投訴又被人當怪獸 可能醫生情緒壓力大吧,經過今次又學多樣病理。 講真我真心無一秒諗住til機的,睇醫生仲咩til機,我就無呢個動機啦。。。 出外我都唔會同人爭執,如果有心搞事就唔會唔出聲 由個醫生爆 自己委屈哭,算啦,明天又是新的一天,一切都會好下來,小兒昨天已經轉好了 吃過藥後開始識郁,當一個硬朗的小孩 突然變左一隻唔多郁的小動物,唔擔心唔驚就假。。。其實大家都無需要標籤香港的家長,唔係個個都係怪獸。
回想很久之前陪小兒杜牙根,牙醫讚小兒乖巧有禮貌,媽媽好教養,我真心無意令醫生不高興,平水相逢,何必令人不高興 ,求醫只求治療

大宅

生牛河 發表於 18-6-26 08:25
算啦 投訴又被人當怪獸 可能醫生情緒壓力大吧,經過今次又學多樣病理。 講真我真心無一秒諗住til機的,睇 ...

有時小朋友發燒(就算好高燒)而無其他病徵,例如痾嘔、咳、痰、傷風等等,醫生都唔可以亂開藥,只可以開住高燒低燒藥,等病徵再出先對症下藥。

以上係我女在養和門診的親身經驗,醫生最後只開支普通退燒藥比我女。當時我女只有6個月大,第一次發燒。

樓主個仔已9歲大,有咩唔舒服都識講,唔好太擔心,先照顧好仔仔吧。

男爵府

回覆樓主

門診第一次唔可以咁重藥,尤其係小朋友。
我覺得冇問題

佢有建議你入院檢查,不過你reject

睇得醫生,就要信佢,我反而覺得你好似challenged /questioned 個醫生

複式洋房

siucl 發表於 18-6-25 16:40
找過夾的医生吧,不要勞氣。祝仔仔早曰康復

我兩個女之前都是在浸會睇兒科醫生任龍孫,睇得好好的。但現在離開了,不知去了那裡,有無jm 知道呢? 如果知道,幫忙告知

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

生牛河 發表於 18-6-26 08:25
算啦 投訴又被人當怪獸 可能醫生情緒壓力大吧,經過今次又學多樣病理。 講真我真心無一秒諗住til機的,睇 ...

你都情緒壓力大啦~
可能醫生態度係唔好,但唔見得佢冇醫德,佢如果開抗生素你會唔會舒服d?
退燒水有消炎成份, 你一開始就唔信醫生,你如果唔滿意就睇第二個,咁開名仲唱足6版

大宅

blackberry 發表於 18-6-26 11:08
你都情緒壓力大啦~
可能醫生態度係唔好,但唔見得佢冇醫德,佢如果開抗生素你會唔會舒服d?
退燒水有消炎 ...

應該無咩壓力,醫生亦都無講過開咩藥,再講多次我無有幻想要坑生素。我回覆 唔係唱,我無唔信唔信就去第二度睇,幫襯廿五年係fans

首頁

尾頁

跳至