自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我又幾習慣呢個文化喎!

大宅

回覆樓主

我鐘意email wor
咩都清清楚楚,以防有人賴皮話無聽過等等

侯爵府

畀面勳章

yucl_hk 發表於 18-6-29 08:38
乜鬼都send e-mail, 又cc十幾人,

攪到全日無時無即都睇, 晨早番工要睇番深夜send出黎d 十幾廿個eMail。

Email唔係正常㗎咩?我做左1x年野,最細果間都有3xxx人,最大果間差不多5萬人,無可能唔係用email. 再加上我個位要對客,啲客係好多唔多國家,所以一定係email白紙黑字。就算電話講完都要email recap

大宅

十分鐘 發表於 18-6-29 12:23
仲有,全部唐人,要用英文出

仲有隔離部門(其實係坐隔離位)都要出英文email問貨到未,佢自己唔識睇大陸email咁

大宅

happybebebe 發表於 18-6-30 09:17
email好耐咖啦,十五年前去私人公司同大學做嘢都用email為主
好搞笑,唔會面對面講,乜都email
...

有幾搞笑?
我就最怕啲人口講口賠,講完又話無咁講過
email最好,唔駛口同鼻拗

男爵府

回覆樓主:

內部外部email 也多,包括daily reports, internal correspondence, 對外溝通多用email 。内部重要用what's app,半夜三更,晨早都有得來,羣組多,吾聯自己事都似當食花生,如果關自己事就真係心都實晒,要諗下如何招架。

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我公司都要件, 咩都A字膊

男爵府

Ononluk 發表於 18-6-29 09:01
我覺得唔一定有action 先cc 你,有啲嘢今日唔關你事唔等於將來唔關你事。我反而討厭有啲人收收埋埋,但最後 ...

非常同意

別墅

yucl_hk 發表於 18-6-29 08:38
乜鬼都send e-mail, 又cc十幾人,

攪到全日無時無即都睇, 晨早番工要睇番深夜send出黎d 十幾廿個eMail。

email ok啊。話知你想幾時,send俾我,我返工時間先覆,無提我名唔會覆。
whatsapp Group/微信先煩人,公司國內有工廠,個個問有無微信,我話好少用基本上唔俾。不幸啲俾咗個stand工廠嘅香港同事,諗住無乜嘢交流,點知耐唔耐就打微信通話嚟,超唔想聽,有事打公司電話或email啦,何況你嗰啲都唔係十萬火急,50%搵吹水,其實我嗰個私人電話嚟㗎。以後打死都唔會隨便俾微信人

大宅

硬任務 發表於 18-6-30 21:19
係因為你間係小型公司者,大型公司無可能吾多內部email,吾到次次打幾十幾百個電話講同一样?
...

我唔會有機會參與email文化。我只是想說, 一些無關痛癢的email也要cc給他人,完全係浪費時間,毫無生產力。為的只是免責。喺老闆角度嚟睇,我唔會咁做。當然大公司有大公司文化。但我公司冇email文化,至少唔使一日幾百個email ,唔使開會。waste曬啲時間做正經野.六點可以收工

大宅

回覆樓主

用email 24 小時對內對外已經廿年文化,近幾年加埋whatsapp,已經係隨時候命on call 了。未計電話急call。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

小軒軒 發表於 18-6-30 08:45
好過 whatsapp 文化啦

三九唔識七都 add 你 whatsapp 講公事

大宅

回覆樓主

好過WhatsApp 同 WeChat group chat 好多喇

D group discussion 真係唔知點追喎

工作又難follow

有些唔生性的當你返7x24仲大鑊!好大壓力。

Email 至少返工時間先做

子爵府

回覆樓主

只係email已經算係咁,曾經試過要留意埋Skype , Whatsapp & wechat,老闆腥嘢去group就要覆知道/收到⋯⋯唔覆會被話。
嗰時返工除咗留意電腦email,仲要留意手機,真係癲

子爵府

happybebebe 發表於 18-6-30 09:17
email好耐咖啦,十五年前去私人公司同大學做嘢都用email為主
好搞笑,唔會面對面講,乜都email
...

用email好啲,我試過親自打電話畀啲同事講份件已ok,可以sumbit得,事後實有幾位話我無通知過佢
依家索性全部Send e-mail 通知,白紙黑字有哂證據我講過

首頁

尾頁

跳至