自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

伯爵府

yui1625 發表於 18-9-14 09:18
睇呢度都唔少啦
話屋村有鋪頭呀, 有7仔呀個D..
如果萬一真係打到好誇張, D人仲點返黎開鋪?

我同意你咁講,我住市區,以前打風我好少理,但今次非同小可,我會嚴陣對待

伯爵府

回覆樓主

之前美食展打爆左個冰箱,都頂到1-2日卦

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

LuckyBBB 發表於 18-9-14 01:50
在身邊或網上都見到不小人講。。。飢荒咩,食成年呀 , 使唔使呀 。。。etc
佢地當呢個風好似平時打八號風號 ...

香港打風,一日起兩日止,如果自己間屋不太舊不太新,經歷過一兩次九號十號颱風都無事,咁儲兩日糧 ok 啦!

可能星期一下午都要番工。

不過,住高危地區就要小心。

屋企有工人姐姐放開星期日就叫佢改日子放假,真是有工人唔怕死十號颱風照出街。

侯爵府

回覆樓主

有入定呀,食肆/超市開唔開都唔知,打風唔好落街唔好叫外賣,咁即係自己煮,唔買定邊有得煮呢

公爵府

回覆樓主

我咩都無買、咩都無做

大宅

回覆樓主:

我C6,話我大驚小怪,又唔俾我痴玻璃,叫我唔好整花d窗,湊住3個小朋友想叫佢陪我去買定d糧食,又話洗唔洗呀

子爵府

平時掛八號風球酒樓食肆會照開,但係如果九號、十號風球,酒樓食肆都會照開嗎?

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主

其實無人知會發生咩事,好似澳門上次咁,d基建差,個風走左後,某d區仲要斷水斷電幾日,雖然話香港基建好好多,但好多嘢真係話唔埋,香港間中都有地區因為不同因素而成區停水/停電啦,凡事有咩無可能?我諗政府/兩間電燈公司都唔敢保證一定無事啦!佢地肯定仲驚過我地

今次個風咁勁,令電纜受損都唔係無可能,大雨/海水倒灌,令地面破裂而破壞地下水管亦有可能發生,有兩手準備其實咪又係為自己同家人著想,就算好彩無事,所有嘢都食得返嘅,有咩問題?

D成日話樓下就係酒樓、茶餐廳、超市,莫非酒樓、餐廳就會不受影響?你斷佢地咪一樣會斷!仲有,如果個個都咁諗,到時仲一定買到/食到咩?

可能最後無事,咩都無準備嗰班人會笑早有準備的人,咁咪最多比佢地笑下,又無損失嘅!但有起事上來,呢班無準備嘅人唔止被人笑,仲要自己suffer自己之前無作好準備嘅結果,就好似蜜蜂和蝴蝶嘅故事咁!

yui1625    發表於 18-9-14 10:39
yui1625    發表於 18-9-14 10:39

子爵府

虎到金來勳章

回覆 LuckyBBB 的帖子

me

其實平時屋企都有乾糧,最多打風無新鮮菜食

如住低窪 / 海邊,便需要早早預備

大宅

在身邊或網上都見到不小人講。。。飢荒咩,食成年呀 , 使唔使呀 。。。etc

我都未開始準備,但我都覺得有需要,今次可能係有記錄以來最勁的風,冇人知係点,尤其有老人家和有小朋友,仲有住村屋嘅,準備功夫不能少。我記得細個打風冇電,屋企一定準備有電筒 蠟燭,依家屋企兩樣都冇。

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

屋企有小朋友,大人又唔使返工,準備少少存貨都好既,可以係屋企舒服休息下,大風大雨都唔想落街食快餐啦

男爵府

回覆樓主:

有備無患係緊要,但香港無良僱主,想賺盡人錢嘅老細太多,無論個風有幾大,我相信都一定有鋪頭/餐廳會開,餓唔死人

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

本身屋企有面個類,無特別買

瑪瑙宮

如果屋企人口多有小朋友, 附近食肆又唔開, 咁買定好 d .

珍珠宮

畀面勳章

我冇特別準備, 因為

1) 香港次次都好好彩
2) 就算今次真係咁唔好彩, 屋企點都會有嘢食到兩三日吧? 特別屋企有細路個d, 平時唔會餐餐清, 米都冇掛?
3) 有細路個d屋企, 唔會只有杯麵掛? 係都蛋麵個d健康d啦. 咁食兩日蛋麵有咩問題呢? 可能雪櫃重有yogurt 個d tim

擔心斷電好過, 不過呢d冇得儲, 除非屋企有人力/風力,水力發電的設施

男爵府

bu-b 發表於 18-9-14 10:21
其實無人知會發生咩事,好似澳門上次咁,d基建差,個風走左後,某d區仲要斷水斷電幾日,雖然話香港基建好好 ...

講得好好!!
大阪基建夠好啦, 咪又係吹到機場都關埋, 橋都斷埋
天災既野, 邊個可以講得埋
做多少少準備, 一D都唔過份
反觀有D人仲大安旨意「唓~打風咋嘛, 睇戲囉, 出去食飯行商場囉 」
所以香港人而家俾人笑係「港豬」唔係冇原因的

男爵府

yui1625 發表於 18-9-14 09:18
睇呢度都唔少啦
話屋村有鋪頭呀, 有7仔呀個D..
如果萬一真係打到好誇張, D人仲點返黎開鋪?

講得好好。。。
果 d 仲要好自豪話自己無準備
祝 大家都好運順利過度

水晶宮

我聽日先買、唔係包薯片等唔到星期日的
家中有蛋有少量罐頭同米、都夠食

水晶宮

Peanuts 發表於 18-9-14 09:45
我準備搬屋, 所以冇儲糧, 屋企乜都冇,
星期二去左超市買左幾包麵&餅乾,
樽裝水就一直都有, 不過都買定多幾 ...

你咁講我都有點驚㖭、無電真係食餅咋

男爵府

bu-b 發表於 18-9-14 10:21
其實無人知會發生咩事,好似澳門上次咁,d基建差,個風走左後,某d區仲要斷水斷電幾日,雖然話香港基建好好 ...

講得超好
點都好。。。準備係為自己& 家人做的,不是為別人而做的

面子有無有咩所謂, 安全平安最緊要

首頁
45678...13

尾頁

跳至