自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

sawanaca 發表於 18-11-26 13:55
我承認細膽,情願捱一刀都唔想有意外發生!

好多都有纏頸情況, 我都有, 嗰時醫生話冇問題, 因為要睇埋媽媽身體狀況。
生嘅時候, BB個頭一出嚟, 媽媽要忍一忍, 整一整條臍帶先再用力生埋個B出嚟。

大宅

唔評論吳日言

臍帶纏頸唔等如要開刀,我仔都係纏兩圈順產。我有問過醫生要唔要轉開刀,佢話唔使,因為無影響血液同養份輸送。佢順產開刀一樣收咁多錢,我預產期係農歷年,都無suggest我轉開刀,所以我真心相信佢。

以前d人纏頸無左,係因為以前科技check唔到纏得幾緊,有無影響bb。當然唔聽醫生講係無腦,但如果醫生都覺得可以順產,點解要轉開刀。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Heixsap 發表於 18-11-28 09:26
但係原本點解要推肚?

我相信醫生既判斷,唔係話佢堅持點就點。
個衰婆好早已經調頭, 細粒得劑又轉返上去, 醫生話 35wk 推肚轉返個頭仔落去, 可能佢百厭或貪靚喇, 拎左條臍帶當頸錬咁戴, 醫生照到話唔推得肚, 同埋怕佢又再自己轉落去時戴多野頸錬, 為安全計最好排到手術室就即日開刀, 無就要第二日再返醫院, 最終出世時得 2.25kg.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

miriam 發表於 18-11-28 09:58
個衰婆好早已經調頭, 細粒得劑又轉返上去, 醫生話 35wk 推肚轉返個頭仔落去, 可能佢百厭或貪靚喇, 拎左條臍 ...

咁你呢個真係特別case, 係因為胎位不正加臍帶纏頸先要開刀
正常醫生應該唔會因為臍帶纏頸就開刀
政府產檢直頭唔會照超聲波,都唔會知道有無呢個問題

Anyway bb 健康出世就好

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Heixsap 發表於 18-11-28 10:10
咁你呢個真係特別case, 係因為胎位不正加臍帶纏頸先要開刀
正常醫生應該唔會因為臍帶纏頸就開刀
政府產檢 ...
我係廣華婦產科 VIP

未知有左時照過 x-ray, 廣華婦產科知道後列我入 VIP 行列, 22wk 安排照 3D 睇器官發展成點, 真係有問題要 24wk 前決定係咪終止懷孕, 個衰婆照時懷疑心漏, 一出世就的左去 NICU 照心, 出世唔夠重要訓箱, 總之 VIP 級式照顧佢.

個衰婆依家 S.4 喇.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

miriam 發表於 18-11-28 10:16
我係廣華婦產科 VIP

未知有左時照過 x-ray, 廣華婦產科知道後列我入 VIP 行列, 22wk 安排照 3D ...

咁廣華都跟得幾好

而家健健康康就好喇

已刪除用户

大宅

我係臍帶纏頸
到我媽懷孕後期發現胎動越來越少
產檢時同醫生講
我媽係第一胎,醫生懷疑我媽冇經驗唔識
要我媽mark低胎動時間
醫生都唔係好信
後來發現係臍帶纏頸要即刻催生
所以出世比較輕,唔係好足月
但都係順產

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

金三珣 發表於 18-11-26 14:01
其實臍帶係好長好長架,根本好大機會纏頸,差在有冇箍實。
我順產,生生下醫生都叫我唔好再用力,佢要解開 ...

me too

珊瑚宮

2024年龍年勳章

udonchu 發表於 18-11-28 01:02
我呆左,點解一個媽媽網站(我假設應該90%生過bb)知識係咁貧乏
臍帶纏頸咁普遍,妊娠糖尿係點都唔清楚
仲有 ...

如果唔咪有呢個情況出現,無啦啦真係未必會search資料睇架喎,生過仔就一定乜都識架咩? 一定要做晒所有資料搜集先可以生仔?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

為左自己完成'做母親的經歷',揾自己bb的生命做賭博,仲好意思post文。

如果因她的堅持令bb死左,她又會唔會post呢?

伯爵府

畀面勳章

rose-mag 發表於 18-11-26 16:04
我大仔之後一日都幾乎因為窒息冇咗,好彩個天保祐救得番,又嚴重黃膽,照完燈出院後又要再入院,佢早產又 ...

我生仔仔時,個傷口和你一樣,要生完仲要入手術室縫針,諗返起果陣真係勁慘

男爵府

李豆豆 發表於 18-11-28 19:09
如果唔咪有呢個情況出現,無啦啦真係未必會search資料睇架喎,生過仔就一定乜都識架咩? 一定要做晒所有資 ...

知識貧乏其實唔係錯,錯在冇呢方面既知識走去評論人地對錯
我自己做醫護既,但陀b時係媽媽會見識到更加多唔同case同做法,連醫生都俾吳日言順產,反而一班冇做資料搜集,冇呢啲經驗既人走黎話人地攞bb黎成就自己

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

good_pig 發表於 18-11-26 13:58
其實佢之前已經講過亂食嘢先糖尿...佢自己想經歷生b 多過想為阿b好

佢年幾都唔細啦,又娠糖,而家又甘,好心佢安全至上啦,開刀都唔係壞事

good_pig    發表於 18-11-28 22:29
日本の平安を祈ります

珍珠宮

依個姐姐係我讀緊中學時出道,班上有個同學超不喜歡佢(佢喜歡官恩娜),最近在fb見到這同學share這新聞,佢話,乜咁廢嫁,我都生左兩件佢依加先第一胎,有無再遲啲

公爵府

udonchu 發表於 18-11-28 22:26
知識貧乏其實唔係錯,錯在冇呢方面既知識走去評論人地對錯
我自己做醫護既,但陀b時係媽媽會見識到更加多 ...

非常同意,自己唔識就批評人,講到自己叻過婦科醫生,姨媽姑姐聽返黎嘅經驗未必一樣情況就當教科書去鬧人
不過吳日言唔講得誇張d,點會有記者會講佢呢,當佢搵bb宣傳賺下奶粉錢

侯爵府

得閒姨 發表於 18-11-26 14:07
我表嫂第一個B就係咁,臨生前2日胎死腹中,過後要催生死胎,經歷十級痛去面對夭折嬰兒…
...

好慘呀

公爵府

qee 發表於 18-11-28 16:00
我係臍帶纏頸
到我媽懷孕後期發現胎動越來越少
產檢時同醫生講

臍帶纏頸唔會胎動變少但懷孕後期bb冇位郁又真係會胎動減少,但我入左好多媽媽群,其中一個媽咪話真係有一日發現胎動好少,去睇醫生check過心跳唔正常,開刀發現臍帶扭左幾十圈(幾廿幾圈),變左條大麻繩咁,bb真係就快唔得,好彩個媽咪醒目,幾個鐘就發現,遲幾個鐘就冇命
你媽咪一係記錯,一係俾醫生玩佢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

好危險喎!我以前公司有個上司就係咁無左個B,生左出黎救唔返。

大宅

emimi 發表於 18-11-28 22:51
臍帶纏頸唔會胎動變少但懷孕後期bb冇位郁又真係會胎動減少,但我入左好多媽媽群,其中一個媽咪話真係有一 ...

幾十年前都無從考究
但的確我出世時係纏頸
纏嘅部分臍帶係幼咗

首頁

尾頁

跳至