自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

hnh_mami 發表於 19-1-3 21:53
唉~咁又唔可以燒埋媽媽度,一單還一單。

你咁諗嘢,自掘墳墓
人不能取悅所有人
阿媽憑乜炳你?佢都好唔尊重你啫
你自己亦處理得唔好
咁大個人
一早要諗定
唔去就作個好啲的理由
咪唔駛俾人炳
又左又右
見到都。。。

珍珠宮

BGCOME08 發表於 19-1-3 19:35
好似我case,我媽個哥响我面前講哂粗囗XYZ我老豆,咒佢快D死,(當時我父母都唔在場)。但我就自己吞咗呢啖氣 ...
你單野令我想起我老爺同老公個舅父
二人之間積怨什深,有你無我果隻,對上一次二人見面係我女百日宴,再對上一次係我同老公結婚,聽老公講,二人嘈大交話有你無我單野,係發生係奶奶同老爺拍緊拖果陣,所以老公都吳太清楚詳情
經過我同依個舅父相處,我都覺得舅父非常黑人憎

子爵府

pugpugyan 發表於 19-1-3 21:21
樓主請問你成世人有冇做錯事?你小朋友有冇犯過錯?你哋會唔會一世人都唔會犯錯? 如果你們認為自己一輩子 ...

如果自己仔女講,做人父母點都會原諒,因生佢出黎已經經歷左10級痛,幾錯既事都會原諒

但我講野傷害人,確實試過,我有道歉,別人無對我任何回覆,自始我知道說話既傷害性好大。別人唔原諒自己係痛心,但自己錯先,唔通怨人咩。

侯爵府

去啦!
面對咗就會放下,
放下就自在.

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你係未 ready 見呢位長輩,定打算以後都唔再見佢?
條刺一直插喺你心入面,如果我冇睇錯之後一直冇機會面對呢個問題
(一黎佢離開咗香港,二黎你一直想避佢唔想再見佢)
睇你回應我覺得到依家你個傷口仲未好,如果避佢唔能夠治癒你傷口,
會唔會見一次面,當面同佢講出你心底感受可以舒發到從而解開呢個心結呢?

如果一開始個問題你係打算從此同佢斷絕來往,咁就無謂去。
但如果你有少少唔捨得,我覺得係時候俾 d 心理準備自己,令自己 ready 去面對呢個人。

別墅

回覆 hnh_mami 的帖子

去,團年飯應該去!

禁止訪問

子爵府

NanaPig 發表於 19-1-3 22:04
你係未 ready 見呢位長輩,定打算以後都唔再見佢?
條刺一直插喺你心入面,如果我冇睇錯之後一直冇機會面對 ...

I am not ready.

其實仲係好矛盾,事發時當然係好嬲,唔明點解咁睇我。到佢離開香港工作覺得好呀唔使見,最好唔接觸。過節會send個祝福msg俾我,初時當然ignore, 之後會睇但唔會覆。最近呢2次我有諗過覆,但唔知講咩好。

子爵府

crvcrv 發表於 19-1-3 22:13
佢一直講到好似好嚴重.

通常越係講到好嚴重、好嚴重、好嚴重 ...

浪費了青春,根本不必要

如果鬧到好嚴重,如侮辱我人格,涉及我最愛的人包括父母子女等等,我永世唔會見

如果係衝動嗰啲衝口而出嘢,咪算囉,食餐飯笑一笑,咪避開下唔會講乜,但都出現以示尊重

根本唔講乜事無從判斷係大事定小事

咁都諗一餐

男爵府

anyuser18 發表於 19-1-3 21:50

我性格係官逼民反。我媽炳我,我連阿媽都唔見一排

你兜嚟兜去諗餐飽,浪費精力,真心唔明。去,咪去,唔去,咪唔去。去的話只係一晚幾小時。唔去的話一句覆完,case closed! 俾我唔會煩啲無謂無關我幸福嘅嘢。有時間不如瞓吓覺

以上lee段最精景!去咪去唔去咪唔去囉,意見又聽哂,梗有人話去同唔去,唔想去咪算囉,咁辛苦咁勉強為咩

子爵府

crvcrv 發表於 19-1-3 22:13
佢一直講到好似好嚴重.

通常越係講到好嚴重、好嚴重、好嚴重 ...

對大家係芝麻綠豆,但對我黎講唔係。

我只能講係關於我離婚時攪撫養權事宜,大家觀點與角度唔同. 佢認為我既方式唔岩,但我認為無問題,出發點佢係為我同小朋友好,但佢話我既說話過左火,事後佢亦知道自己錯了,所以同我道歉。

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章

去啦!放低过去由其佢係為你好
亦道左歉
幸福可以好簡單

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

我明你仲未面對到個位長輩,但在別人眼中,長輩已道歉,之後都仲有過事過節比訊息祝福你,而且又係長輩身分加上係團年飯,你唔去只會令其他親戚覺得你小氣....

唔好計前事,就計以後,今次唔去基本上你必定變左理虧個位,咁今年唔去,出年去會否更尷尬更難克服呢?因為唔但只面對個位長輩更要面對其他親戚既眼光,除非你打算以後都不見個班親戚,否則我覺得硬著頭皮都要去!破到冰固然好,破唔到都唔駛搞到局面更彊,最多去到唔出聲人地問起長話知短答食完就走囉!

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hnh_mami 發表於 19-1-3 22:14
I am not ready.

其實仲係好矛盾,事發時當然係好嬲,唔明點解咁睇我。到佢離開香港工作覺得好呀唔使見 ...

未 ready 就唔好去,無謂去完關係仲差。

但如果你心底係想修補關係,真係要開始令自己 ready.
世大事難料,機會呢 d 嘢少一個就係少一個,尤其是長輩。
你以為自己需要更多時間去 ready,有時你可能只係需要一個機會。

象牙宮

2024年龍年勳章

Jasmine-4711 發表於 19-1-3 19:06
兄弟姊妹就去,三姑六婆(疏d)唔去

x 2

大宅

CHAN333 發表於 19-1-3 22:05

去,團年飯應該去!

同意
明白你感受
不過仍支持你去,原諒唔到佢一回事,但大圍團聚日子,不要把私人恩怨放得太前
反正你去亦不是為佢而去,係你識諗,顧全大局,為自己好而已
放鬆啲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

你唔想就唔好去囉!我唔覺得為你好就可以傷害你,傷害左你佢道歉就一定要接受原諒佢,咁強姦犯同受害人講句對唔住可以當無事發生?

首頁
45678...10

尾頁

跳至