自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

水晶宮

nainaitze 發表於 19-2-21 18:35
呢啲一把年紀走去娶個大陸女人嘅阿伯真係拖累香港
以前份工有機會接呢啲人,都已經6x甚至7、80 ...

其實最唔明 咁嘅阿伯都有咁多女人肯嫁,大陸而家咁好 地方又改善了咁多,唔會有卅年食唔飽D情況,點解要咁屈就自己 都要去香港?

子爵府

tinlong22 發表於 19-2-21 17:58
大家咁話啦,我一樣可以話你地係泛民打手,一邊整d蘇州屎出黎一邊唔認,我仲記得長毛支持新移民一年拎綜援 ...
我只不過係普通選民。我就好簡單,邊個搞得掂單程證咪投邊個lor,無分黨派。

建制得把口挖黑材料唱衰對手,
對香港面對困境,沒有任何有用建議去解決問題之餘,仲大力支持保持現狀,話無問題,阻住晒解決問題。

叫你去改變新移民福利,去解決你口中的福利引來移民之說,你就直情選擇性失明失聰失蹤啦。之前鬧政府老人綜緩就咁大聲,明明投左讚成通過,都可以反口咁屈機都做到啦。

我又即管睇吓建制有乜新意lor,等睇好戲,真係幫到香港人我實支持。

難怪西環都要拉攏泛民,之前有公開讚過話民主派有建議都有用,估唔到又幾大方。唔知係咪都意識到建制除左做應聲蟲都無可用之處,一班庸才。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tinlong22 發表於 19-2-21 18:41
拿,你呢個case,成個月萬萬聲,咁又唔會同人爭公屋,又唔會排急症室,對其他香港人有乜影響?

而家第一 ...

首先,我既回應係針對"無福利就無人申請到香港"呢個論點既。

而且,我相信若真係無福利,選擇唔落黎既應會有,但選擇落黎既都一定唔少。

點解呢,有人係為左多一條出路,有人會為左後代,有人係為左改善生活,總有原因佢地想攞香港身份証既。

最近聽一個深圳人講,佢炒散响深圳超市工作做推銷,只係百多人仔一日,但一河之隔,香港做就幾佰蚊一日,佢講明佢諗緊辦法攞香港身份証。

而講到申請公屋,佢話若到時真係申請到,就係bonus,既然香港有咁既政策,點解唔申請咁笨呢,大把人係咁喇。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

tinlong22 發表於 19-2-21 18:41
拿,你呢個case,成個月萬萬聲,咁又唔會同人爭公屋,又唔會排急症室,對其他香港人有乜影響?

而家第一 ...

「到時真係貪張身分證印刷精美,攬住訓街都抵?」

如果真係有班人認為瞓街都底,真係瞓街 咁政府點處置?
減福利牽連好大,不如提高申請入移居門檻比較可行。

侯爵府

我聽過係有個70歲公屋亞伯結咗4次婚,最後生既現任老婆係40歲,生咗兩個

wcpcelia    發表於 19-2-22 11:50

珍珠宮

2018復活節勳章

BBgaga 發表於 19-2-21 18:47
其實最唔明 咁嘅阿伯都有咁多女人肯嫁,大陸而家咁好 地方又改善了咁多,唔會有卅年食唔飽D情況,點解要咁 ...

係㗎,依家大陸大把人富起來,肯嫁落嚟,仲要嫁俾阿伯嘅係咩質素條年嘅人,大家心知啦

水晶宮

nainaitze 發表於 19-2-21 19:11
係㗎,依家大陸大把人富起來,肯嫁落嚟,仲要嫁俾阿伯嘅係咩質素條年嘅人,大家心知啦
...

大陸冇男人咩?為咗一張証 甘願付上一生.... 仲有下一代 對住冇感情的父母 做得自己呀爺嘅老爸...... 女人呀女人 做咩要咁傻

子爵府

超級特務 發表於 19-2-21 11:05
住公屋都有本事結3次婚,真係桃花開開燦爛

我諗三次婚姻都係大陸老婆
大家「各取所需」

水晶宮

畀面勳章

超級特務 發表於 19-2-21 11:05
住公屋都有本事結3次婚,真係桃花開開燦爛

因為佢仲有一張王牌:香港永久性居民

btw佢第二段婚姻,個老婆一申請落黎就走佬,係人都知乜事

所以,我覺得呢d男人,唔抵可憐

侯爵府

回覆樓主:

搵個藉口斬啫

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Janicefin 發表於 19-2-21 18:59
我只不過係普通選民。我就好簡單,邊個搞得掂單程證咪投邊個lor,無分黨派。

建制得把口挖黑材料唱衰對手 ...
彼此彼此啦我一則睇下泛民有乜巴閉野可以做得到出黎
二黎又睇下有幾多傻人, 一邊投長毛之流, 一邊反新移民
之後傻傻下唔知佢地係撐新移民既
天朗氣清

珍珠宮

BBgaga 發表於 19-2-21 19:04

「到時真係貪張身分證印刷精美,攬住訓街都抵?」
結左婚之後唔俾佢地黎影響就唔大?
直接令呢D內地女人對港伯無興趣好過啦
天朗氣清

珍珠宮

my005 發表於 19-2-21 19:02
首先,我既回應係針對"無福利就無人申請到香港"呢個論點既。

而且,我相信若真係無福利,選擇唔落黎既應 ...
拿, 又咁講, 如果唔係食綜援, 拎福利既
靠自己一對手搵食, 唔係靠政府的話
佢地黎又有乜問題?

天朗氣清

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tinlong22 發表於 19-2-21 19:42
拿, 又咁講, 如果唔係食綜援, 拎福利既
靠自己一對手搵食, 唔係靠政府的話
佢地黎又有乜問題?

1.香港容唔容納到咁多人呢? 社會配套配唔配合到呢?

2.若佢地申請公屋,真係對香港真正需要公屋既人無影響?

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

tinlong22 發表於 19-2-21 19:41
結左婚之後唔俾佢地黎影響就唔大?
直接令呢D內地女人對港伯無興趣好過啦
...

結咗緍 比佢黎,但由得佢地瞓街?由得佢係街乞食?仲冇醫療由得佢病?

珍珠宮

my005 發表於 19-2-21 19:46
1.香港容唔容納到咁多人呢? 社會配套配唔配合到呢?

2.若佢地申請公屋,真係對香港真正需要公屋既人無 ...
1. 本身香港人口老化, 呢個問題無真係做野既勞動人口係解決唔到
2. 本身新移民無得申請公屋, 我一向反對再增加佢地福利, 唔好一邊同我講佢地唔拎福利, 一邊又同我講佢地申請公屋
天朗氣清

珍珠宮

BBgaga 發表於 19-2-21 19:47
結咗緍 比佢黎,但由得佢地瞓街?由得佢係街乞食?仲冇醫療由得佢病?
...

Sorry 喎, 大把國家都係咁你結婚過黎咩, 無問題
但無任何福利, 醫療一樣係貴d
乜你唔知咩
天朗氣清

珍珠宮

BBgaga 發表於 19-2-21 19:47
...
乜你唔知咩
天朗氣清

水晶宮

tinlong22 發表於 19-2-21 19:50
乜你唔知咩

係因為人地外國有審核過申請人,要要足夠能力才能申請,到步人根本唔洗馬上福利。and 係普遍外國 一係唔比你入境 你入得境唔會睇住你死 你要申請福利一定有人幫你。

珍珠宮

BBgaga 發表於 19-2-21 19:56
係因為人地外國有審核過申請人,要要足夠能力才能申請,到步人根本唔洗馬上福利。and 係普遍外國 一係唔比 ...
你攪錯啦, 唔係到步唔駛馬上要福利, 係根本申請唔到
同埋我以美國為例

美國公民配偶的移民申請不受配額控制,不需要等排期

簡單講, 你同美國公民結左婚, 你就過得到美國, 根本唔會有乜審核話結左婚但唔俾你黎
(ok, 如果個位人兄人姐係ISIS, 我承認為會例外既)

唔該你講之前, 你自己CHECK下先, 唔係你講下就係
天朗氣清

首頁
45678...11

尾頁

跳至