自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我係無計劃地生第三個,亦唔可以說後悔,咁樣講對小朋友係好唔公平。
但細仔特別難湊,一出世就識嘔,到而家都勁易嘔,皮氣唔好,好易發脾氣,仲要係好癲果隻,特別難攪,不過佢都有可愛時候。

其實小朋友細時就係麻煩,兩個同3個都係麻煩,但都係頭幾年,捱過就好

侯爵府

畀面勳章

我好想要第三個小朋友!我都係一仔一女!

大宅

Nobodyknow 發表於 19-3-29 20:35
呢個都係其中一個我考慮既野 教大個2個我已經覺得好辛苦 力不從心 你想佢好 同佢講道理 但可能小學仲細 ...

教養小朋友真係好辛苦,勞心勞力,我有兩個,有時會俾佢地激到喊,但好彩有我老公支持和鼓勵。我昨天朋友借咗本書俾我,叫「不教養的勇氣」,我睇咗兩頁,已經覺得超正,妳可以參考吓。

你老公禁想要,只要佢真係幫手,應該係 ok嘅。但樓就真係更加要買,唯有買遠啲唔好買市區。其實遠小小空氣好啲,地方大啲,車位又平啲,只要小朋友返學有校車,自己又有車便ok。只係工人未必肯或湊到三個, 如果有長老肯幫手就好好多。 妳自己份工如果收入唔錯便唔好唔做,因為留在家湊仔仲煩。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

要啦

男爵府

s!uMEIMEI 發表於 19-3-29 19:49
生一個學習 兩個練習,第三個是享受
我屋企個老三係女仔 每一日屋企都圍住佢住 開心多佐❤️
...

好同意:生一個學習 兩個練習,第三個是享受

公爵府

kiki0101 發表於 19-3-30 05:33
我都係大仔大女上咗小學,但我好enjoy 同bb兩個相處時間,有時我望住阿哥家姐,就諗十年後bb就好似佢哋咁 ...

而家日日放工返屋企,bb都會「媽媽~」跑過黎門口接我,真係煩惱全消

禁止訪問

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

印第安公主 發表於 19-3-30 06:15
https://youtu.be/RNApu1Z5zUw

我睇完都有d羨慕呢一家人

放下自在

珍珠宮

樓主盡量唔好放棄份工,必要時請多個工人幫手,同意樓上,快d買樓,留意如你決定唔做自己湊,無左份固定收入,買樓上會可能會有點困難

珍珠宮

油麥麥 發表於 19-3-30 08:29
明白妳的憂慮!
個人睇法,有經濟能力,有老公支持,點解要放棄佢? 怕困身、怕影響置業大計、怕唔夠氣力去 ...

如果係我,我最主要擔心自己無氣力湊,無能力陪佢四處跑四圍走

男爵府

IloveJJ 發表於 19-3-29 22:31
同情你,唔知點解咁多人無睇題目答

x2, 尤其有位不停係度單打叫人唔好作孽,樓主都冇講過落仔,條友係咪

子爵府

Nobodyknow 發表於 19-3-29 09:24
岩岩驗到有左 我本身已經有2個小朋友 一仔一女 細個個都小學
岩岩意外發現有左
問心我自己唔係好想要

我有2個仔,意外有左,情況同你差不多,想慳D去政府醫院做,醫生發現個胎太大,可能做不到 or 生瘤要再驗,再驗後發覺是孖胎,我不忍心決定辛苦D,孖女可能知我辛苦,出世後好聰明學野好快,現在3歲考到間不錯的學券幼稚園,不用我粗心,雖然也有有曳的時候,不過開心是多過優心時間,也不後悔。

子爵府

koala_ys 發表於 19-3-30 02:49
其實我都唔明點解有啲人講嘢好似撩交嗌咁。討論區講嘢顧下人感受先可以理性討論。
...

香港人生活壓力大, 而且呢d 敏感問題唔應該公開問人, 當初問人人人都話生, 結果

不過過來人身分講, 真係唔會好過由其是你已經有小孩, 唔怕報應在他們身上?

珍珠宮

Nobodyknow 發表於 19-3-29 21:30
請問我邊一句係問人我應該要定唔要? 我由頭到尾都係問緊有/曾經有三個小朋友既媽媽究竟生左第3個小朋友後 ...

我諗生左既、無乜人會後悔既。 都會頂硬上。 我奶奶都係隔左五年生第三個, 好乖好聽話,依家不知幾孝順,反而佢無生第三個, 就應該乜人會孝順佢,依家奶奶生活不知幾舒適。
家庭裡,每一個都不可缺少,睇見奶奶咁我自覺幾完滿,乽想生三個,耐何經濟問題,依家想生第二個都要諗來諗去考慮緊生唔生。 如我無經濟壓力一定生三個,熱熱鬧鬧幾好

子爵府

呢個話題係呢到討論, 實有一堆人鬧你, 話你, 毫無理會人家的感受.

用自己的能力去衡量, 因為有$$唔代表有足夠的體力去support( 因為唔知你幾多歳) , 當我生第三胎時, 真係好倦, 湊也很大壓力.

現在每天都似潑婦罵街禁, 真係有d倦. 禁當然也有開心的時候.

別墅

其實現今科學仲未有任何一種避孕方法可以100%避孕, 即使結紮都會有失效既時候, 無論樓主最後有咩決定都好都祝福你呀 睇網上既人講野唔好太上心

翡翠宮

回覆樓主:

有左一定要

珍珠宮

岩岩驗到有左 我本身已經有2個小朋友 一仔一女 細個個都小學
岩岩意外發現有左
問心我自己唔係好想要

自己骨肉 係我就唔捨得 雖然生佐可能經濟會緊張 不過我怕自己後悔
迷信d講:仔女落佐會跟住你㗎

男爵府

我三名, 4,6,8歲了。 只有佢激到我扎扎跳時, 先會講早知唔生你這些說話。唔夠兩個鐘, 咪又攬住錫。 緣份講係好聽,但人生係自己。 如果真係咁唔想有左, 當初應該, 叫c6扎左佢。如果喜歡小朋友, 事業心唔強, 老公攪得掂, 多一個寶貝, 你覺得係好事定唔好事? 如果你唔同意, 咁你有答案了。

男爵府

岩岩意外發現有左
問心我自己唔係好想要

如果遲幾粒鐘食藥都中真係整定

首頁

尾頁

跳至