自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大笨鐘 發表於 19-4-12 17:31
家家有本難念的經,其他人做到好似好冷血,背後可能有自己嘅經歷,「天下無不是之父母」唔係真嫁!你嘅感 ...

我睇住一個人,因為要全心付出,孝順父母, 結果搞到自己老來得番自己一個,因為孝順父母,要離開自己嘅老婆仔女,父母兩腳一伸,臨走仲要尼個仔同負擔父母嘅一堆兒女孫媳,其實雖然話尼個仔愚孝,但做父母嘅點解咁狠心,咁忍心咁樣害個仔一世?!

用戶要求終止服務

牛年勳章

做個靚太 發表於 19-4-13 18:24
我睇住一個人,因為要全心付出,孝順父母, 結果搞到自己老來得番自己一個,因為 ...

我明白,屋企近年發生類似事件,我難以釋懷
未經許可,請勿轉載

禁止訪問

用戶要求終止服務

牛年勳章

幻想曲 發表於 19-4-13 14:40
隨住人嘅壽命愈來愈長,呢個問題會愈來愈尖銳

試諗下:當父母八十幾,仔女都已經或將近退休,邊個俾錢供養 ...

其實我已經開始擔心,我退休都未必可以照顧好自己,都唔知點照顧父母好。父母雖然唔係要富養,老來醫療費用都可以係好大負擔。

未經許可,請勿轉載

侯爵府

twc729 發表於 19-4-12 14:20
一個願打一個願挨, 其他人可以講咩?
如果你係個仔嘅另一半, 你都仲有得選擇走定留。 ...

講左我想講果句,一隻手係拍唔嚮。

侯爵府

Angel_Rose 發表於 19-4-12 15:25
我麻就係依種人,當年會考,我有個堂弟細我幾日,所以係同年考會考,我文科佢理科,同分,我上到中六佢上吳到,麻 ...

咁都得

珍珠宮

大笨鐘 發表於 19-4-13 18:27
我明白,屋企近年發生類似事件,我難以釋懷

嗯~如果話D仔女計較冷血,咁其實有D父母都係je~
我比較相信愛,父母有愛,仔女自然有愛~
當對方唔愛自己,自己就要為自己打算~
好認同有位jm講:【善良都需要有一點鋒芒】~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

TMC3012 發表於 19-4-12 14:57
咁早退休唔悶咩

講真當有80歲命, 要個仔養佢40年, 咁個仔又40退休, 果廿年食西北風?

一啲都唔悶

禁止訪問

珍珠宮

做個靚太 發表於 19-4-13 18:07
29生b都算遲~
你班舊同學,真係0分,唔係扮個喎!
你唔好可憐佢地嘅父母,觀念好多都係遺傳~ ...
係呀,吳係扮嫁,除左會考之外好多野都0分嫁,所以依班舊同學聚會我都懶得出啦,可免則免

我父母都係同佢地一樣讀到中五就收工,我大學畢業,妹就碩士畢業,佢地望住我就覺得,佢地有機會好似我父母咁,兩公婆得中五畢業都有機會好似我父母咁湊到啲細路讀到大學,什至碩士,sorry囉,我父母吳似得佢地咁,想40歲退休囉,如果佢地的子女不想複制父母的貧窮,係需要出比其他人更多倍的力量

同埋我吳覺得我29歲生女係超遲,只係佢地生得超早,我覺得我生活得幸福過佢地,至少我的經濟無佢地咁差,成日為$愁,聽聞好多學校要學生一人一樂器,佢地都煩無$交學費,細路又吳想學,根本浪費$同時間(對這點我有懷疑,我兼職做補習老師,有啲學生話如果有家長信講合理理由,學校有得括免)我計劃好第時如果到我女小學,我可以親自教佢彈琴黎應付學校,如阿女真有興趣先比$出去學,無興趣隨時停都得,同佢地比,我真係煩少好多野,個樣都無佢地咁倉老

侯爵府

唔好煩我 發表於 19-4-12 19:18
我完全明,因我家有一個。

我永遠唔會忘記,佢大聲喺電話到咆哮「我理得你有無錢,總之就要加家用」

最後有加嗎?

大宅

萍pig 發表於 19-4-12 15:05
做父母,只會諗自己點享福。話之你要買血,都要顧好佢地享受先!

我阿爸咪呢種人囉⋯⋯

珍珠宮

I/LOVE/3T 發表於 19-4-13 11:21
我細仔舊年上大學前跟他談談完成undergrad後會不會繼續上grad school,他說18歲後希望自己可以財政獨立, ...

我同意。
愛唔係24小時糖黐豆,攬埋一舊才算,係一份心念、關懷。基本上唔係用錢/物質量度。
我地呢代,多數有能力就自立分家,但同在一個地方,我會盡力抽時間每週同父母6299食飯。尤其我媽走後,呢個習慣就明顯更重要了。早前我同先生要去飲,我仔就自告奮勇代我地去同外公爺嫲食飯。我最想係堅持到呢份長幼互相關懷。

伯爵府

萍pig 發表於 19-4-12 14:17
為了要滿足你要買私樓,住私樓,要享福,他已經比你迫到租住劏房。

你成世要要人養,你比過甚麼供養過佢?! ...

唔知點解睇完我唔覺父母有問題,的確唔係個個都識做父母,但有咁既父母都唔走佬重唔甘心咁比父母迫,我覺得成件事係作為仔女問題大d

公爵府

油麥麥 發表於 19-4-13 19:14
C6好早出來社會工作,可以算係童工,佢由做童工開始養返上一輩至今都幾十年,上一輩仲身壯力健,頭腦清晰 ...

係㗎,我養父母的數目遠遠超過佢地養我嘅數目㗎

禁止訪問

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

唔好煩我 發表於 19-4-12 19:18
我完全明,因我家有一個。

我永遠唔會忘記,佢大聲喺電話到咆哮「我理得你有無錢,總之就要加家用」

咁你點回應
好多野雙向嘅,貪得無厭而去到忍無可忍嘅話,我下個月會開始減,再嘈就唔俾
請勿打招呼~

珍珠宮

HongV 發表於 19-4-13 22:39
最後有加嗎?

佢唔係話我,係話佢另一個女,我無講比佢知,因為唔想佢唔開心

子爵府

無用的女人等人養,老公養唔掂等仔女養,親情勒索。

珍珠宮

HongV 發表於 19-4-12 17:06
同意

無人逼佢生,生得負責任好應該

好同意你呢句「做父母體諒子女,子女唔會差,更加唔會唔理佢地」

我同我d兄弟姊妹就係為呢句嘢現身說法

首頁

尾頁

跳至