想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

SWML 發表於 19-5-2 23:31
多謝你,我打算應該養好一兩個月先再可能抽多一兩次。放唔係咁急,抽先係問題
...

我都係今日收到通知,做左一粒pgs唔pass無得植入要從頭黎過,第一次咁既結果真係好唔開心,我今年年尾37歲,可能大妳少少,唯有呢2,3個月,調理好身體,再從頭黎過

大宅

bbb108 發表於 19-5-2 23:47
我都係今日收到通知,做左一粒pgs唔pass無得植入要從頭黎過,第一次咁既結果真係好唔開心,我今年年 ...

好傷心 又要由頭黎過

請問你aMH 幾多啊?

大宅

SWML 發表於 19-5-2 23:54
好傷心 又要由頭黎過

請問你aMH 幾多啊?

我AMH 1.45,都有少少免疫問題,有2項剛剛責界,基礎卵泡有9粒,不過最後都係一粒都無.........

大宅

bbb108 發表於 19-5-2 23:59
我AMH 1.45,都有少少免疫問題,有2項剛剛責界,基礎卵泡有9粒,不過最後都係一粒都無.........
...

加油啊,你打算點樣調理先再抽過

大宅

SWML 發表於 19-5-2 23:31
多謝你,我打算應該養好一兩個月先再可能抽多一兩次。放唔係咁急,抽先係問題
...

加油呀!你可以問一下醫師如果不連續兩cycle 有無大影響。我估佢係睇你amh 0.6 先叫你連續2 cycles 抽,如果佢話不會影響,那麼便可放心養卵。到抽時,你可再同佢商量pgs。愛群會叫客人35 以上做pgs。如果你卵很少,你可問醫師評估下風險(因為也需看你個人家族史或老公精子情況),再決定是否真的要做。

大宅

yhyeung 發表於 19-5-3 07:42
加油呀!你可以問一下醫師如果不連續兩cycle 有無大影響。我估佢係睇你amh 0.6 先叫你連續2 cycles 抽,如 ...

我琴日都問咗一系列問題,佢都答咗我。可以調兩三個月先。但PGS佢哋都係覺得做咗會好啲

大宅

SWML 發表於 19-5-3 07:44
我琴日都問咗一系列問題,佢都答咗我。可以調兩三個月先。但PGS佢哋都係覺得做咗會好啲
...

係架。做咗實好d。所以我之前都做咗,因為怕胎停會阻住我搞ivf, 已40 嘛。我預咗pgs 完都未必一定成功。係抽了3 次,有1 pass pgs 胚胎,最後無著床。這次療程佔據了我半年。所以黎緊呢次應該唔會做pgs 了。因為已經試過,不幸未能令我成功,我剩下不多的時間了。現在要加快速度。

但我亦無後悔去做pgs, 因它的確避免了胎停小產。但如果我要成功,在有限的時間,我要take 多d risk 了。否則永遠避了小產但少咗好多機會放胎。因為不但係fail pgs 的胚胎,有些由day 3 養不到day 5 可能係無基因問題,只係唔夠strong 喺實驗室生存,但喺母體或者有一絲機會。
不過你後生d 應該易d pass pgs, 未必要抽咁多次

大宅

yhyeung 發表於 19-5-3 07:57
係架。做咗實好d。所以我之前都做咗,因為怕胎停會阻住我搞ivf, 已40 嘛。我預咗pgs 完都未必一定成功。係 ...

係中醫角度黎講,佢係話我無問題。只係卵泡少。所以今次結果好沮喪。

大宅

SWML 發表於 19-5-3 08:21
係中醫角度黎講,佢係話我無問題。只係卵泡少。所以今次結果好沮喪。

哦,基因問題就咁唔知。可以係A grade 胚胎都有基因問題架。呢個係random 嘅,唔係話食幾多中藥和supplement 係可以令佢無基因問題嘅。好似一個bag 入面有好卵子和壞卵子,36 歲嘅袋嘅好卵子比例,會高過40歲嘅好卵子比例。所以做ivf 其實個精緒係要抽到好卵子。你卵越多當然抽到好卵的數量也較多,成功機會咪高d。你食supplement 中藥運動,可以improve 胚quality 由C去A,令佢易d 生存,但不能改變佢本身有無基因問題,所以做pgs 可以90-95% 知道。

大宅

SWML 發表於 19-5-3 07:23

加油啊,你打算點樣調理先再抽過

我唸住做運動,跑下步,盡量早點訓,食supplement,最後一個月做針灸,其實之前除左運動做少少,同埋都夜訓,其他都有做,因為今次抽卵時,老公狀況比預期中差,所以今次會捉埋佢一齊跑步!我今個月會回診一次,聽下醫師講乜,等佢比下意見!

大宅

yhyeung 發表於 19-5-3 08:33
哦,基因問題就咁唔知。可以係A grade 胚胎都有基因問題架。呢個係random 嘅,唔係話食幾多中藥和suppleme ...

我希望下次可以多返啲卵同質素會再好啲

大宅

bbb108 發表於 19-5-3 08:54
我唸住做運動,跑下步,盡量早點訓,食supplement,最後一個月做針灸,其實之前除左運動做少少,同埋都夜 ...

想問下有無針炙介紹?我睇個間中醫針炙勁難book,同埋有啲態度囂張。

大宅

SWML 發表於 19-5-3 08:56
想問下有無針炙介紹?我睇個間中醫針炙勁難book,同埋有啲態度囂張。

我之前那個都囂張,喺中環,你係咪
暫時我未搵到

大宅

yhyeung 發表於 19-5-3 09:00
暫時我未搵到

金鐘,中醫好好,但個妹講嘢令人唔太舒服。個妹做針灸的。

大宅

yhyeung 發表於 19-5-3 09:00
暫時我未搵到

我都係喺中環睇,嗰個係男醫師

大宅

SWML 發表於 19-5-3 08:56

我喺中環睇岑醫師,不過嚟緊我返去愛群諗住睇埋佢哋中醫,所以喺香港就剩針灸,唔食佢啲中藥

大宅

bbb108 發表於 19-5-3 09:38
我喺中環睇岑醫師,不過嚟緊我返去愛群諗住睇埋佢哋中醫,所以喺香港就剩針灸,唔食佢啲中藥
...

佢唔中意人地唔食佢d 中藥,我之前就係喺愛群睇中醫,搵佢針灸,一開始已同佢講咗我拎晒中藥番黎,所以唔食得佢d 藥。之後次次針灸佢都比說話我聽,我身體無唔舒服但成日話我條脷差,問佢點解又叫我問愛群(佢嘅意思係我無幫襯佢中藥唔advise 我), 咁我係為了改善內膜準備殖入,因我內膜薄,針了4 次內膜仲係同上個周期無針一樣咁薄,得0.68cm。咁我就取消晒d appointment 無搵佢針了。

大宅

yhyeung 發表於 19-5-3 10:17
佢唔中意人地唔食佢d 中藥,我之前就係喺愛群睇中醫,搵佢針灸,一開始已同佢講咗我拎晒中藥番黎,所以唔 ...

係呀!其實睇佢,佢都無乜講我個狀況係點,多數講幾句就話‘好啦幫你針’不過當初睇佢,見好多人都是做ivf揾佢針,同埋價錢又唔算好貴咁點好,因為我覺得,佢的中藥感覺幫助唔大,所以先想睇愛群中醫!

大宅

bbb108 發表於 19-5-3 10:22
係呀!其實睇佢,佢都無乜講我個狀況係點,多數講幾句就話‘好啦幫你針’不過當初睇佢,見好多人都是做ivf ...

我貪佢近我公司

因為你一路有食佢中藥,所以佢未比說話你聽。

同埋你有無做pgs, 最有無成日同你講pgs 無用丫?
佢成日話pgs 無用,話做咗唔係一定得,我話我知,又話有d 人無做都得,又話fail 咗pgs 嘅胚胎仲係有用嘅!!!(我心諗,咁你叫老婆擺個唐氏落去比我睇下丫)

大宅

yhyeung 發表於 19-5-3 10:40
我貪佢近我公司

因為你一路有食佢中藥,所以佢未比說話你聽。

我有做pgs,但佢又無問,我又冇特別講,我有話我免疫有少少問題,佢第一次話唔好信咁多,未必關事!我係佢到大約睇左7-8次,都係問我驗血指數,同埋照卵泡數量,其他冇乜特別講,就針所以都唔知之後可以去邊度針好!

首頁

尾頁

跳至