自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

子爵府

回覆樓主:

分得身家就無分男女,除非一早有諗法將啲錢放晒去啲見唔到嘅地方,否則都要預左比人分。

我有啲女性朋友有若干身家真係寧願長拍拖都唔結婚,就係怕比人分身家。

子爵府

我愛Corina 發表於 19-4-28 00:34
我都係到諗,因為之前完全無諗過

收係保險箱得唔得呢

過曬比阿媽都要睇下有無兄弟,同埋影唔影響佢攞福利。

用戶要求終止服務

回覆樓主:

會唔會攞現金放保險箱
啲錢按年份排,定期將啲舊年份洗咗佢
當然唔好比老公知道自己有保險箱

用戶要求終止服務

Lcmhcfbaby 發表於 19-4-27 20:19
買鑽石,買手袋,既保值又可扮靚

鑽石手袋都唔值錢買嘅時候貴,放嘅時候難

大宅

其實離婚時,法庭不會因為户口或者樓的名字是 sole name 而不計入共同財產内。
所以保持財政獨立≠離婚時不會被分身家。

已刪除用户

珍珠宮

2024年龍年勳章

littlefunpig 發表於 19-4-28 00:02
有d別有用心既男男女女,就係靠娶/嫁個有錢人,快速致富。一結無耐就離婚,分人身家。不勞而獲。
...

其實呢啲係騙婚,法律上有冇保障嘅呢?

子爵府

油麥麥 發表於 19-4-27 20:09
女人的財產財富係家庭, 有好的家庭就唔需要防老公仔女啦~

好的家庭,許多時都是自己以為係。對方未必係咁諗。
Sammi都以為自己好幸福,老鼠安對自己痴心十足。

水晶宮

回覆樓主:

財政獨立,用心經營婚姻,男的唔變心你就唔會諗佢會分你身家

珍珠宮

2024年龍年勳章

greenpea 發表於 19-4-28 00:03
叫老公簽份文件,係放棄對你既樓宇物業產權唔分你既
以上文件係要律師搞的,簽了以後就算離婚,對方都冇得 ...

呢個係咪即係婚前協議啊?香港唔承認架喎。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

greenpea 發表於 19-4-28 00:44
我分享的係我自己的經驗,你悉隨尊便
請問你可唔可講多少少你個case既情況?

因為以我知Agreememt不是contract,香港行common law,Ageeement 冇binding。香港可以話唔承認婚前協議。
當然唔承認,但冇話唔可以照比agreement比法庭參考,但點判,最終都係睇個官。

你話你個case係承認婚前協議?那份是agreement還是contract?最終離婚時隻方意願如何?是否雙方就agreement都冇異議呢?

子爵府

littlefunpig 發表於 19-4-28 00:02
有d別有用心既男男女女,就係靠娶/嫁個有錢人,快速致富。一結無耐就離婚,分人身家。不勞而獲。
...

好多懶女人都會以結婚生仔,作致富和唔返工的捷徑就知。

禁止訪問

公爵府

Snakemama 發表於 19-4-28 01:47
其實離婚時,法庭不會因為户口或者樓的名字是 sole name 而不計入共同財產内。
所以保持財政獨立≠離婚時不 ...

所以即係無辦法唔分一半俾個男人,睇咗幾頁,都冇人講得出點樣可以唔洗分

我朋友一個Case,大家都覺得佢唔底,結婚前,男嘅一無所有,財產只得幾萬蚊。女方屋企送咗1層full pay樓俾女方做嫁妝,後女方自己用自己錢做首期又買一層樓自住,女方主力供,但男方都有俾家用,咁男方都有算有份供樓嘅。女方亦有數佰萬現金,基本上男嘅除付出家用,其他都係女方出。

兩年後,男方有外遇要離婚,女方同我哋講話有分錢俾佢,咁分幾多,我哋都唔好意思去問。但女方就話覺得超唔公平,被背叛,仲要分樓分錢俾個賤男,即係個男人搞女人,仲無啦啦由窮鬼變中產……。

男爵府

回覆 BGCOME08 的帖子

如果因為男方有外遇而離婚,同分一半身家,就真係好唔底。
可以用外遇的事實而唔分身家比C6, 可以嗎?

子爵府

回覆樓主:

每個未離婚的女人,都唔會相信自己會有被離婚的一日。但偏偏這種事天天發生。
你過夫婦版睇下,好多自命幸福的女人,都話「諗唔到…」。

子爵府

Belavizio 發表於 19-4-28 08:37

除非你在台灣注册。香港法律上係「唔可以」。

公爵府

Belavizio 發表於 19-4-28 08:37

我都唔知呀,我friend話如果佢隻死佬,當日分埋佢父母送俾佢做嫁妝層樓,會覺得好對父母唔住……。後尾唔知講掂數定點,先保住層嫁妝樓。

公爵府

萍pig 發表於 19-4-28 08:39
每個未離婚的女人,都唔會相信自己會有被離婚的一日。但偏偏這種事天天發生,你過夫婦版睇下。好多自命幸福 ...

啱,所以樓上話防來防去冇意思,我覺得啱一半唔啱一半。一齊嘅時間當然唔會防啦,但都要居安思危兩手準備。男人嘅嘢,往往殺你一個操手不及,永遠唔好以為自己老公係好純。

翡翠宮

回覆樓主:

結得就預左
個男人如果婚前左度右度方死蝕真係睇見到飽哂

首頁
45678...12

尾頁

跳至