自由講場

跳至

首頁
45678...16

尾頁

男爵府

我自爆下

上年二月去冰島join local tour,直頭笑話連篇,自己每次說回,都笑到肚攣,不能平衡的戇居

1. Flybus只去到大巴士站,再轉細車無人教,好亂

2. 看完北極光,大巴放人回酒店係亂過亂世佳人,我和兒子最後要0:00行15分鐘到酒店,幸好只是平路,但翌日又要早起呢

3. 兒子看錯時間,早去早上位置等候。再去集合點,只是遲了一分鐘,又要再久等半小時,真是捉衣因(捉迷藏)

4. 景點上落位,景點沿途沒有導遊跟著,又一次捉迷藏。當然這個我兒子有責任,時常沒用心聽清楚人家說什麼

5. 天氣差,取消了South Coast行程,只退回hkd2000兩人。但收4D3N是hkd14xxx 二人,直頭戇居的報名

6. 最後的離開冰島去機場,又是不知名的車,叫做好心車我們去大巴士站坐flybus,一樣係亂亂亂

所以叫我怎再參加local tour安排,深刻難忘,哈

以上純呻,大家當笑話看完算

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 19-5-13 18:59
我台北嗰次同C6由未上機閙到落機返屋企

咁好氣鬧咁耐

男爵府

舊年7月中去左四國,
熱到個人就黎溶咁濟
最白癡係為左行個商場,
係下午3點幾係個站行左15分鐘去。
啲太陽係辣肉嫁。
行到入商場仲有啲輕微中暑添...

以後唔會係盛夏去旅行。
實在太熱喇!

伯爵府

lovelybaby2015 發表於 19-5-13 18:12
有次去台北,我同女去到因為天氣太凍病左,仲同c6鬧交

又有次去台中,四日中三日半都落大雨,連 ...
一定係上年跟打横油去九洲,個領隊懶到出汁,我老公旅行途中唔舒服個領隊知,但乜都冇做過冇問過,之後連問都冇問我老公仲有冇事,因為問嘅話可能要佢做野,最叻就sell野,有事唔見人,冇事就出現,最後喺機場散band我都費事同佢講多句,東x
遊每次都有問卷調查客人滿意度,呢間衰野係冇㗎,我第一次join打横, 亦係最後一次,其實去開茶會巳覺得怪㗎啦,得我一個,亦唔見有其他團開,都知伏伏地,上年呢個九洲之旅實在好爛,諗住年年都東xx好悶啦,點知……唉!但唔試過又真係唔知東xx其實已不錯

珍珠宮

SandyKL 發表於 19-5-13 22:24
咪我囉,泰國次次都遲1至2個鐘,次次都冇問題,因為泰國酒店多房,果次check out仲係11點,比泰國少一個鐘 ...

咁如果下次去新酒店就小心留意啦~
我通常都有前台cfm先會late chk out
唔係間間都可以咁大安旨意free late check out~

男爵府

回覆樓主:

我好想同倆老去旅行,但我要就老公,又要照顧兩個囡,倆老又有性格,兩個又唔忍讓,在香港,有時都激死我,
一想起呢D,我就棄權。
我放假真是想放鬆吓。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

lovelybaby2015 發表於 19-5-13 18:26
我都試過冲繩打風,第二日開始落大雨,我仲去左首里城之後嗰日book左一日團,好彩個風來得快去得快, ...

我都試過喺沖繩遇到打風,
d風真係黎得快走得快,
酒店溫泉暫時唔開,
好彩住兩晚,始終浸到!

又試過東京返黎,香港8號風球,
橫掂滯留,順便玩多4日

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

無話可說 發表於 19-5-13 21:21
夏天去?咁你好彩,我颱風第2日到步,之後幾日都大雨,天陰

第1次去曬到燶……
第2次去遇打風,天氣好快轉差,
但風走咗,好快天晴!

琥珀宮

終極熊貓 發表於 19-5-13 23:02
咁如果下次去新酒店就小心留意啦~
我通常都有前台cfm先會late chk out
唔係間間都可以咁大安旨意free lat ...

如果早知台灣late check out要收錢,我會訂中午3點機位走,泰國訂通常4點機,而且多數淡季出發,遲1個鐘多數冇問題,就算唔得,冇問題,早啲出機場啫,泰國12點Check out。

其實唔係第一次腸胃出事,台北果次係酒店食完自助早餐,食咗生嘅菜都試過勁痾,去咁多次旅行,只有遊台灣係咁,總之,覺得同台灣唔夾緣。

應該再去台灣都只會探我老死,旅行就唔會嘞。

大宅

最失敗係同家姐&弟婦一齊去日本
係我家姐強行要加入, 我地真係唔想同佢去, 平時都知佢為人麻煩, 但拒絶會影響到家庭和陸, 所以頂硬上.但真係比佢玩到謝, 令原本對佢都算客氣既弟婦對佢耍手擰頭.

住: 三人房唔中意, 因為無私隱, 叫佢自己一間房又怕黑, 我地夜晚傾夜啲又話我哋嘈住佢訓覺, 我地落街傾又唔得, 唔可以留低佢一個, 帶埋佢去又多支左...好似個巨嬰.
食:燒/炸/生唔食 太貴唔食 太平又唔中意人地啲環境, 日日拉面再拉面, 我地食小食又話我地邊行邊食無儀態, 咁都要管一餐!
行: 地鐡逼, 的士貴, 行路攰, 晏出唔得, 太夜返又唔得, 有景點又話晒時間(搭車)無景點又話晒時間...
買: 百彈都算, 成日計住我地駛幾多錢, 話我地大駛, 佢自己係OUTLET瘋狂式買野比老公仔女又唔見佢手軟, 仲要有說話:我個人就係唔捨得好似你哋咁買野比自己...聽到都嬲,

仲有為左等學校老師電話, 唔肯出門, 要我地一齊干等大半日,原來只係一啲好小既問題, 姐夫都做得到.... 我出多兩句聲就話我同邊個先係親姐妹? 幫人哋唔幫佢.... 打横黎既, 五日搞到我無一餐好食, 買得唔爽一肚氣, 仲要欠我弟婦一個人情.

子爵府

MrsSingSing 發表於 19-5-13 22:46
高雄,去哂網上旅遊點,都覺得悶到嘔,好後悔揀高雄

同意,又舊,又悶,冇野睇,冇野好食 去過一次怕怕

珍珠宮

SandyKL 發表於 19-5-13 23:23
如果早知台灣late check out要收錢,我會訂中午3點機位走,泰國訂通常4點機,而且多數淡季出發,遲1個鐘多 ...

哦~哦~

象牙宮

2024年龍年勳章

cbeyond 發表於 19-5-13 20:59
我有朋友跟同事去旅行, 佢同事餐餐都話去超市試食就算。
朋友話無餐食得飽, 朋友話1次就夠了, 一定唔會再 ...

孤寒到咁。

伯爵府

睇左咁耐冇人去過我呢個咁正既行程

New Zealand 四日三夜!
咁當然唔係香港去啦
喺澳洲過去既
來回都係3:00am check in / check out

做左啲咩呢?
咩!都!冇!
每日平均揸6個鐘車
一日食得2餐
仲有人話「百幾蚊個早餐唔係唔飽呀嘛」
Mount Cook冇星睇
Plan錯哂冇得去行Glacier
Milford Sound來回8個鐘冇動物睇,睇waterfall
去到個旋轉餐廳黑媽媽,原來啲人lunch去
想喺個mall玩落山既高卡車,都因為落雨冇開
Jet Lag又嚴重 隔晚訓唔到
堅無聊!

水晶宮

回覆 whitebyKiKi 的帖子

邊個p|an 架?

水晶宮

好特別,好多H k人中意去台灣,首爾,原來對另一d人嚟講係超級悶,真係好極端

水晶宮

睇完你哋d分享,我個d都唔算好失敗

旅程最後一日早機,諗住早一晚瞓機場,估唔估到出左咩事呢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

家族旅行2個幾禮拜, 我病足咁耐, 攪到大家取消左1/3行程, 仲有1/3時間因熱浪取消左行程.

珍珠宮

王國教室勳章

我去韓國一到步就有意外,立即入院

禁止訪問

首頁
45678...16

尾頁

跳至