自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

男爵府

Bye

男爵府

slw81 發表於 19-6-23 18:07
回覆 KK20010609 的帖子

我單親要返工,手停口停,藥就攞咗返嚟,咁下星期睇埋心理醫生先食?

千萬吾好怕副作用,抑鬱症嚴重可以好危險,隻藥食左後有咩要同醫生講,你都要好好保重身體,試下同小朋友由淺入深咁慢慢同佢傾下計,佢講咩都耐心聽,慢慢等佢多信任你,令佢有個樹洞比佢休息一下,祝你小朋友早日康復!

大宅

回覆 bleeblee 的帖子

佢肯同我講嘢就唔會有病囉,哎,有睇開心理醫生的

大宅

回覆 慢吞吞E 的帖子

佢唔肯同我講嘢,一放學就唔知去邊,好夜先返,但我可以點呢,唔通綁住佢咩😓我依家佛係咗架啦,睇開啲,自己都要保重

男爵府

slw81 發表於 20-11-30 01:17
其實我都佛係咗,該食藥就食藥,其他由得佢囉,正常返學食飯就算,但次次考試都話唔舒服,哎,叫佢停學又話 ...

學業固然緊要,但一世流流長,只有呢段時間可以讀書?小朋友應該係好抗拒考試,我都經歷過,當時我由佢,甚至咩活動佢想玩都比佢玩,坐埋個中六就要即時決定工作,吾可以係屋企hea,我會連公仔麵都吾會供應,DSE吾洗睇都知,我又由佢決定,佢讀左一年Vtc,學期尾就有公司請左佢,之後做左差不多一年就自己話要進修,一修又修左六年,一路都係返工放工進修。好多事緊張吾黎,迫吾黎,我地只好係佢身邊輕輕扶下佢,支持佢。

男爵府

slw81 發表於 20-11-30 01:37
回覆 慢吞吞E 的帖子

佢唔肯同我講嘢,一放學就唔知去邊,好夜先返,但我可以點呢,唔通綁住佢咩😓 ...

當年我仔六年級突然咁樣,佢一向吾會咁,我癲左咁,甚至吾比佢返學,大家硬對硬,好痛苦,有日佢返黎,我忍不住喊,雙手捉住佢手,問佢點解要咁做,我好擔心又好傷心,係咪屋企令你好吾開心。佢喊住答我吾係,佢話佢都吾想,但當佢的同學叫佢一齊去玩就忍不住,我果刻好痛苦。整個六年級我地就係咁過,你還好,肯返學,我仔差不多六年級係冇左,中學派位玩失蹤,最後我好辛苦先搵到間中學收佢,我同校長老實講,求佢比一次機會我仔,佢一定吾會係成積好既學生,但我保證佢會珍惜呢次機會,個校長好好。吾好諗到事情咁壞,慢慢比點耐性比大家

水晶宮

slw81 發表於 19-6-23 17:15
15歲女仔,
醫生開咗Fluoxetine,
頭四日每日10毫克

我女都係15歲剛在瑪嘉烈睇左一次!食緊最低份量
我女小學時已經有強迫症要食抑鬱藥架,我見佢當時胃口係細左,最明顯副作用係好攰好眼瞓
今次發現抑鬱時佢食得好少野,但食左藥後胃口又好返⋯
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

slw81 發表於 19-6-23 18:03
症狀好多,嘔,唔食飯,失眠,唔講嘢,無記性,經常唔見銀包,咩都無興趣,叫佢做咩都話好無聊唔想去,成績退步好多, ...

我女又係咁,突然唔食野,訓唔著,成日喊
我話同佢出街,佢都爆喊⋯
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

slw81 發表於 20-11-30 01:34

我女好肯同我講嘢,但仍然有病
可能我以前都有過產後抑鬱,我好明白佢,所以佢乜都同我講

伯爵府

回覆樓主:

身邊識人因疫情患上抑鬱,
初時醫生會開劑量小嘅藥比佢試藥,大約食一星期冇明顯副作用就會開正常劑量。
我識嗰個人醫生建議佢一食就要食成年,食完一年情況改善就可停藥。

佢食咗藥暫時未見有咩副作用,但明顯食咗佢個人正面咗,積極咗。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

slw81 發表於 20-11-30 01:34

可以寫張紙仔比佢等佢知你關心佢,唔好預佢會回覆,但我相信佢心裡感受到你嘅愛的。佢哋呢個年紀加上病情,你同佢講多句可能會嫌你煩,所以寫紙仔係最好嘅方法,加油呀樓主,祝福你哋

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 19-6-23 18:37
遊行為何關佢事?有壓力逼佢参加?

佢可以答父母唔俾

運動事件有關唔出奇。 先唔計我已是成年人加上刻意避開有關新聞/網上留言/儘量唔同人成日討論,我一樣因為社會緊張氣氛而有一定嘅壓力。

年青人有有機會係參予度高,亦唔會有成年人eq咁高可調節自己心態,不論企哪一邊,調調唔到壓力而患病唔出奇。

公爵府

kk1186 發表於 19-6-23 17:37
回覆 slw81 的帖子

你囡囡嚴重嗎?佢有什麼症狀?如果不是太嚴重,不建議食用,因為副作用很多,如體重下 ...

維他命必係幫助抑鬱症哖?

子爵府

回覆 kcpak 的帖子

你阿囡小學時是否因讀書壓力大而引致強迫症?而家佢中幾?好返未?聽到為你痛心,祝福佢早日康復。

子爵府

回覆樓主:

其實要試藥,唔得要轉,如果真係有自殺傾向,可睇急政,情緒病佢自己也唔想

水晶宮

slw81 發表於 20-11-30 01:37
回覆 慢吞吞E 的帖子

佢唔肯同我講嘢,一放學就唔知去邊,好夜先返,但我可以點呢,唔通綁住佢咩😓 ...

我同妳一樣!佛系左,比自己開心D先,早兩年我擔心、傷心欲絕!現在我開心左先,返正遲早都會死,現在他又好番好多!有轉機的!
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

一定要食藥 我宜家食左一年 副作用係有 但可以忽略 我宜家可以正常生活了

男爵府

Bye

水晶宮

aa06 發表於 20-11-30 08:18

你阿囡小學時是否因讀書壓力大而引致強迫症?而家佢中幾?好返未?聽到為你痛心,祝福 ...

唔知係咪讀書壓力,當時睇私家食左九個月藥,我停左,一來真係好貴,二來佢好轉左好多
點知中三選科又黎抑鬱,剛排到期睇政府(快期,因為學校社工好好跟埋黎催d姑娘)依家中四

象牙宮

當初是怎樣發現女有情緒問題?

首頁
45678...18

尾頁

跳至