時政擂台

跳至

首頁
45678...18

尾頁

大宅

ava_va 發表於 19-7-5 15:06
我只係奇怪明明d大人係有權力,有bargaining power過班學生,但反而係班學生出面攪
成件事好似有d本末倒置 ...

唉!大人就係明白,權力唔係無限大,香港係法治之地,法治亦都係維持呢個社會嘅基石,不容有損

班學生用意係好嘅,但好多時都認為自己擁有無限權力,所做嘅一切,包括暴力行為,都係伸張正義,漠視法紀

係,係可以透過立法途徑,去禁止呢班大媽係公園唱歌跳舞,但如果咁做,正正就係破壞緊香港人最緊張,最講求嘅民主自由

大宅

CS_HON 發表於 19-7-5 18:01
咪係,班細路做野,佢地只係係屋企涼冷氣,有咩事就話人暴力,成功左呢,佢地連多謝都無,睇到呢d廢老癈中 ...

唔係吖,做到嘢嘅話我好感激佢哋添,但唔等同我要贊成佢哋用暴力解決問題

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

msbear 發表於 19-7-5 15:08
呢個問題困擾屯門公園附近嘅居民好耐,之前政府唔理,政黨唔理,而家有網民發起,又覺得人攪事,咁有無其他 ...

一句到尾,政府係癈嘅,議員係廢嘅,對佢地無so無乜選票,鬼睬你

公爵府

回覆樓主:

其實不嬲公園同街都唔淮呢D所謂表演架啦,不嬲都趕走!後尾班年輕人話有權係街頭表演,話政府無權趕,咁做係剝奪佢地自由同發展藝術空間,之後行人專用區呀公園就好多人所謂表演,彈琴結他表演行為藝術等,亦都有人放D箱呀係度收錢,慢慢演變成大媽跳老舞呀唱老歌都出晒黎表演,仲引黎大量咸濕伯父fans,之前行mk行人專用區嘈到爆,之後年輕人敗走mk,最後取消埋行人專用區!呢D就係人人都話自己有自由既後果,你要自由,佢又話有自由,你既自由原來又剝削緊人地既自由!

大宅

班阿伯都好有問題,不如搵d正經野做下

珍珠宮

a!b@c# 發表於 19-7-5 17:31
其實唔好成日一見到係青年發起嘅都批評:睇住呀,佢哋又實會暴力、搞事…
喂,大人們呀,你地又唔企出來處 ...

都係個句遊行無問題
但每次遊行都送搞事
叫人點有信心

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

tinlong22 發表於 19-7-5 16:53
真心問
佢地成功做過邊一件事?
真心問
你又成功做過邊一件事?

侯爵府

留意吓有冇口罩頭盔黨,見到要避開吓,小心尤其帶住小朋友

男爵府

kelvin1206 發表於 19-7-5 14:04
係facebook見到, 終於係處理D民生問題唔係香港人搞內鬥

呢個問題東張西望都報過好多次但都無解決到, 當區 ...

其實都關政治事,就係政府管治問題助長呢d問題,人地話有報警同區議員講,都唔處理。你估反林鄭只為送中?當然唔係,水深火熱了。

男爵府

2018復活節勳章

大家都唔鐘意但就無人肯去處理。這就是香港。

禁止訪問

侯爵府

吵完架都係一家人嘛

禁止訪問

大宅

xiaobabe 發表於 19-7-5 19:58
你不如出馬慢慢教化這些家禽好無!或者用宗教感動他們也可!

邊有得敎架,民智未開,我見到個啲鹹濕伯父,我都覺得好嘔心,但唔等同要用暴力解決

男爵府

BB_Baby 發表於 19-7-5 18:21
唔係吖,做到嘢嘅話我好感激佢哋添,但唔等同我要贊成佢哋用暴力解決問題
...

希望唔會暴力啦 起碼呢度聽日出去既JM應該都唔會暴力,唔駛再分佢地我地

大宅

TATEYAMA 發表於 19-7-5 18:48
其實不嬲公園同街都唔淮呢D所謂表演架啦,不嬲都趕走!後尾班年輕人話有權係街頭表演,話政府無權趕,咁做 ...

絕對同意

禁止訪問

禁止訪問

大宅

kelvin1206 發表於 19-7-5 20:07
希望唔會暴力啦 起碼呢度聽日出去既JM應該都唔會暴力,唔駛再分佢地我地
...

扯遠少少,其實如果7月1日,佢哋學似太陽花學運(雖然我都唔認同佢哋)咁,入到去無破壞丶無口罩丶無頭罩丶無武器,勇敢理性負責地坐定定係度表達訴求,等拘捕,民意唔會逆轉得咁快,亦都會多好多市民欣賞佢哋

依加再攪任何野,就算幾和平幾成功都好,都無得攞嚟表揚,啲人只會覺得‘你都識講今次係和平,咁上次你都承認上次立法會係暴力喇’

或者再發生暴力事件,啲人只會覺得‘你睇吓,佢哋只會暴力解決問題咋’

點樣都不得民心

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kelvin1206 發表於 19-7-5 14:04
係facebook見到, 終於係處理D民生問題唔係香港人搞內鬥

呢個問題東張西望都報過好多次但都無解決到, 當區 ...

又係那班人玩野~

什麼不涉及政治~

雖然我都好討厭那班大媽嘈嘈閉, 根本就是街頭小販賣唱, 但反對者背後不是那麼簡單呢~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
45678...18

尾頁

跳至