美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

del

禁止訪問

男爵府

唔通一朝比蛇咬,就當全世界都係蛇?我覺得幾似我A仔兒時,他曾見過新聞講鯊魚咬死人事件,就斷定去海灘游泳會被鯊魚咬!好多事情唔係只得黑與白,還有灰色及好多顏色!
本來見大家開心地分享,但梗是會見到D掃興位! 唔知有無jm有同感呢?

男爵府

2024年龍年勳章

番茄仔 發表於 19-7-16 12:08
先唔好用油住呀, 穩定左先用油 , 淨係用補濕野呀

知道

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

再次多謝各位jm 提供了好多方法,等我唔使咁驚,原來有得攪的,我這幾天都是不停補水,仲未開始揸油
可以幾時開始補油呢?

珊瑚宮

回覆樓主:

美容版要咁複雜嗎?
非黑即白, 真分享/扮分享搵生意。
灰色/其他顏色, 玩 無間道?
即係賺你錢, 但自我催眠是幫緊人。
若果係, 點解唔早早聲明, 要鬼鬼祟祟呀。
要話掃興, 應該打手係no.1, 無位入到添。
原本講油就應最啱, 因為可以跟手帶出精油用來美容嘛。
早幾日有JM係美容版問精油, 頭幾位衝入答, 捧傳銷場的"新戶"囉。
無錯, 牌子各有捧場客, 但與事實相符嗎?
有興趣可以search睇吓, 當然我有到此post一遊啦
或者有人會覺得係陰謀論, 但睇完你有損失嗎?
BK多人搵食, 應該係公開事實, 小心選擇吧。

珊瑚宮

aquamarine1030 發表於 19-7-16 19:46
再次多謝各位jm 提供了好多方法,等我唔使咁驚,原來有得攪的,我這幾天都是不停補水,仲未開始揸油 :funny ...

我又口痕答幾句, 繼續多補水, 仍然睇到皮膚係乾。
要用油, 用"靚品質" jojoba oil, 100ml都係百零蚊, 唔貴。

都要講吓原因的:
Jojoba Oil 含有96%神經醯胺(ceramide), 最接近人體皮脂的植物油, 可重整修補皮膚細胞脂質間那部份, 重整好, 水份就不容易散失, 這是其他植物油不能做到的。
另外, 荷荷芭油適合任何性質肌膚, 滲透力強。

男爵府

D jm 分享就當人打手,搵食,依度D jm 都幾無辜。有人蠢被人過橋,唔等於個個都係去呃人!
唔係話其他jm係打手、sale 嘢、就係新用戶,做人做到神憎鬼厭都好厲害!

珊瑚宮

回覆樓主:

咁激動為乜呢
都係個句, 小心選擇吧, 起碼對自己無害

水晶宮

aquamarine1030 發表於 19-7-16 19:46
再次多謝各位jm 提供了好多方法,等我唔使咁驚,原來有得攪的,我這幾天都是不停補水,仲未開始揸油 :funny ...

你可以試下加Squalane oil, 佢同透明質酸有同類地方就係結構上有water binding能力,但同時有鎖水功能,適合mix水劑護膚品用。Jojoba oil有修復細胞間脂質功效,但冇water binding (hold住水份子嘅bonding)。我敏感肌唔用精油唔怕俾人sell,我主要用Squalane 和Jojoba, 通常冬天/乾燥用Squalane, 夏天(四季亦可)用jojoba。好乾時Squalane, 有炎症又唔係好乾就Jojoba and/or+ 10% 以下沙棘 (果+籽油)。冇乜問題時就單用就Jojoba oil。

我對某d nuts oil都會敏感/用後唔舒服,例如堅果油。如果只講補&保濕及長期維持角質層健康,我覺得用Jojoba和squalane都夠,2隻油亦不致粉刺性,適合所有膚質。

水晶宮

回覆樓主:

Golden Jojoba oil ~$300有250ml。Squalane (plant based)去iherb買都可以,冇分靚唔靚,100% saturated, 化學結構一樣, Life Flo Health 都唔錯,通常趁iherb特價買。沙棘我鍾意去iherb買seabuckwonders啲capsules, 食和搽都方便(都係bk一位慷慨jm介紹)。

別墅

aquamarine1030 發表於 19-7-9 10:17
謝謝回覆,是即見效嗎?但我好驚打針

JM本身皮膚係咪已經乾底?做完無針埋線之後好似要多D敷mask同係甘補濕
所以補濕針可能對你會有效D
其實唔會好痛,有麻醉先,同搵D好手勢既醫生做會好好多
因為補濕針直接入到底層滋潤,先幫到乾肌既你無甩皮情況

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

issactmaria 發表於 19-7-16 18:35
唔通一朝比蛇咬,就當全世界都係蛇?我覺得幾似我A仔兒時,他曾見過新聞講鯊魚咬死人事件,就斷定去海灘游 ...
jm, 你有無發覺, 有啲人, 真係好得閑, 可以秒回你哋㗎, 佢真係好鬼有心! 其實大家一齊唔應佢機, 佢都仲可以繼續講落去, 咁咪由得佢自我感覺良好囉, 同佢一般見識, 咪只會自己勞氣!

如果自己唔係身有屎, 又使乜咁緊張秒回出嚟"澄清"? 唔好以為得你一個識嘢, 唔一定要聽你講嘅!

每日望住佢哋就充滿力量啦!

男爵府

小ice 發表於 19-7-16 12:09
唔好唔開心啦 大家都是分享啫,無話邊個一定啱晒或錯晒 ,有d人係好鐘意去批判人,突顯自己嘅" ...

珍珠宮

畀面勳章

Elenalan 發表於 19-7-17 10:01
你可以試下加Squalane oil, 佢同透明質酸有同類地方就係結構上有water binding能力,但同時有鎖水功能,適 ...
個人覺得 Squalane oil 係最好同最方便. 但都有分牌子, 暫時試過 Peter T. 個隻質感最好, 一年四季都用得.
初初用油時成日會留意自己膚質, 天氣去選植物油用. 但好多時根本d油成季都用唔晒, 根住儲埋一枝兩枝....成堆咁...

水晶宮

starrymama 發表於 19-7-17 12:51
個人覺得 Squalane oil 係最好同最方便. 但都有分牌子, 暫時試過 Peter T. 個隻質感最好, 一年四季都用得.
...

我都覺得Squalane係最好用,尤其適合晚上搽完精華用。最初用Squalane都唔使錢買,我淨係HABA d free samples每年有10支8支仔搽面都用唔哂,後來呀女和老公(有濕疹)都用,我先買Squalane, 好多牌子都用過,只要係plant based 100% squalane對我黎講都冇分別。如果有budget 我就會買Botani Olive Skin Serum, 果支係Squalene (not squalane)又加左VCIP和Lecithin 可提供更多抗氧化功效,不過好貴。我護膚budget主要投放喺Vit C和retinol, 用油唔講究牌子,有功效就得。

因為我全家都用油 (搽身都用),所以平靚係首選,我買得最多係Jojoba oil (以Litre計)。

珍珠宮

畀面勳章

Elenalan 發表於 19-7-17 13:40
我都覺得Squalane係最好用,尤其適合晚上搽完精華用。最初用Squalane都唔使錢買,我淨係HABA d free sampl ...
冬天我都會比小朋友用Jojoba oil搽身, 界損手都會比油佢地搽下.

我都想買 Botani, 但怕用唔晒會晒, 因為我夏天我每次真係只用一滴.

haba就冇用, 因為我係某程度上的動物權益份子.

Retinol可能我唔識用定係用得太密, 用完覺得一般.

水晶宮

starrymama 發表於 19-7-17 13:48
冬天我都會比小朋友用Jojoba oil搽身, 界損手都會比油佢地搽下.

HABA我用olive/ plant based 果支

starrymama    發表於 19-7-17 16:30

珍珠宮

2024年龍年勳章

vickymok717 發表於 19-7-17 11:50
jm, 你有無發覺, 有啲人, 真係好得閑, 可以秒回你哋㗎, 佢真係好鬼有心! 其實大家一齊唔應佢機, 佢都仲可以 ...

agree ,每次見佢都秒回,可能性格問題,唔輸得,自我感覺良好,唔至呢個post,一講油佢都出現分享,其實分享無問題,但用詞就...
有人推銷又好,真心分享又好,大家自行過濾啦,啱唔啱用個個人都唔同,無話一個人講嘅嘢啱晒㗎,如果對方唔buy,其實都無謂死撐落去,唔輸得咁樣

ps,王國會長,係咪好高級㗎 ?

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

小ice 發表於 19-7-17 15:38
agree ,每次見佢都秒回,可能性格問題,唔輸得,自我感覺良好,唔至呢個post,一講油佢都出現分享,其實 ...

Haha, 我係某一版塊嘅管理員,所以係有呢個職銜啫!

我又無留意其他post,只係呢個post,先同佢有緣遇上
每日望住佢哋就充滿力量啦!

首頁

尾頁

跳至