時政擂台

跳至

首頁
45678...11

尾頁

男爵府

牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

現在d消息好亂,今次單報導好多疑點,
1. 個女士送到去政府醫院急救就話未夠3個月唔講,但2日後又去私家診所到又講得呢?
2. 個女士連醫護人員都冇講自己有左,但外面d人好多都知佢係大肚婆?
3.正常有左bb既媽媽有事唔係應該緊張bb先咩?

申利: 我係反對暴力架,希望警察可以快d拉哂d暴力人士。

伯爵府

cattz288 發表於 19-7-24 00:04
點會! ct係幾十倍xray!

珊瑚宮

BK Milk勳章

Bradbubu 發表於 19-7-24 00:08
佢係話腦部掃描
係無福射的

腦部點會無副射?要睇清楚係要打顯影劑

同埋打之前係要食過敏藥,係驚對顯影劑過敏

珊瑚宮

BK Milk勳章

wan_sosin 發表於 19-7-24 00:08
傻啦佢哋!點解CT幅射咁高?係因為CT係立體圖象,簡單講,xray只係影一個平面,CT係多角度影完,然後用電 ...

人地出埋醫學報告,話係照腦唔係照肚,所以無影響

別墅

https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20190723/s00001/1563890883621/%E3%80%90%E5%85%83%E6%9C%97%E8%A5%B2%E6%93%8A%E3%80%91%E7%99%BD%E8%A3%99%E5%A5%B3%E6%87%B7%E5%AD%95%E4%B8%8D%E8%B6%B33%E5%80%8B%E6%9C%88%E6%B2%92%E9%80%9A%E7%9F%A5%E9%86%AB%E9%99%A2-%E8%A8%BA%E6%89%80%E6%B1%82%E9%86%AB%E8%AD%89%E8%83%8E%E5%B9%B3%E5%AE%89
報道中寫:
趙小姐指出,自己當日只傷頭,沒傷及腹部,在博愛醫院接受腦部電腦掃描前,無醫護問她是否懷孕。她周一曾接獲醫院電話,提及其電腦掃描結果顯示腦部無問題,讓她放心,對方曾問趙小姐是否有可能懷孕及對上一次經期。趙小姐說,當時反問對方為何要提供有關資料,並無向對方透露自己情况。
......
本報記者就趙小姐上述情况向博愛醫院查詢,該院回覆說根據紀錄,元朗西鐵站事件當日,博愛醫院急症室沒有接收過與事件有關的孕婦或流產個案。一般而言,醫護會按病人的放射檢查部位詢問婦女是否懷孕,例如進行腹腔或盆腔的放射檢查的輻射劑量有影響胎兒發展的風險,醫護事前需詢問婦女是否懷孕;但其他部位的放射檢查包括腦部掃描,並不影響胎兒,毋須向接受檢查的婦女查詢是否懷孕。

珍珠宮

開心吸收勳章

chriswongbaby 發表於 19-7-23 23:34
回覆 cloudwingwing 的帖子

嘩真係黑心,香港已經夠亂, 點解你講野仲可以咁涼薄 ...

我講左邊句涼薄?請指教,謝謝。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

maggie196 發表於 19-7-23 23:37
想問下邊到新聞寫位大肚婆有照x-ray?可否分享?
博愛醫院昨凌晨有女傷者身穿與上述女傷者類似款式的白裙,該傷者趙小姐說,前晚約11時與友人行經元朗站時,友人發現有女記者被打,欲幫忙解圍時遭殃,她下意識攬着友人保護他,其間一度被打前額和後腦,之後一度暈倒,清醒後被送院。她昨凌晨等候照X光時,站起來走路仍會頭暈。

https://m.mingpao.com/pns/%e8%a6%81%e8%81%9e/article/20190723/s00001/1563820648889/%e9%86%ab%e5%b1%80%e6%be%84%e6%b8%85%e7%84%a1%e5%ad%95%e5%a9%a6%e9%80%81%e9%99%a2-%e7%99%bd%e8%a3%99%e5%a5%b3%e5%ad%90%e5%80%92%e5%9c%b0-%e5%93%ad%e8%aa%aa%e8%88%87%e7%94%b7%e5%8f%8b%e8%a2%ab%e5%9c%8d%e6%89%93%e5%a4%b1%e6%95%a3

珍珠宮

jessica0768 發表於 19-7-24 00:12
人地出埋醫學報告,話係照腦唔係照肚,所以無影響

一樣唔得㗎
我年幾前照咗3次CT,每次都問我幾時經期,會否懷孕,就算我根本就係住係醫院都照問,雖然我唔係照腦。
咁大量幅射,如果有咗,個B好大機會會有事。
真心唔明,我多年前係某間酒店比佢哋嘅間板撞親個頭,佢哋陪我去QE檢查,醫生都問我幾時經期,話照XRAY會對胎兒有影響,我都係照頭㗎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

反對暴力
我只係諗到,而家bk都好多曾經懷孕嘅女士,
如果係一個新手媽媽,
應該知道頭3個月個胎唔穩陣,
會特別緊張,
就算唔同家人朋友講,
但係一定會產檢,先唔講自己懷孕仲跑去打緊交嘅人群之中,自己比人打完,暈過,一定會先同醫護講自己已懷孕,叫醫生同bb檢查,照超聲波,聽心跳,確保bb情況,照xray又好,腦掃描又好,
都知道情況有可能對bb有影響,佢選擇因為未夠3個月而唔講?
太難以置信,
不過無事就好

珍珠宮

ricecooking 發表於 19-7-23 23:32
有道理

幸福肥師奶

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

果位「大肚」真係當其他媽媽沒生過

子爵府

回覆樓主:

依家上明報即時新聞睇,係趙小姐發短訊俾明報,明報有無見過樣,証實呢個趙小姐係咪嗰個趙小姐?

短訊,趙小姐係男人都得

子爵府

cloudwingwing 發表於 19-7-23 23:13
唔係好理解這位趙小姐的想法,要照腦或其他野可能有幅射喎,點解唔同醫院講已懷孕?難道她的懷孕是唔講得? ...

可能受咁大驚嚇一時思想混亂

珍珠宮

cloudwingwing 發表於 19-7-23 23:13
唔係好理解這位趙小姐的想法,要照腦或其他野可能有幅射喎,點解唔同醫院講已懷孕?難道她的懷孕是唔講得? ...

係呀!真係有d奇怪。

懷孕不足3月通常係唔講比朋友知住,但睇醫生,仲要照電腦素描,咁都唔講?好難理解。

子爵府

cloudwingwing 發表於 19-7-24 00:14
我講左邊句涼薄?請指教,謝謝。

如果有個孕婦,撞親又仆親個頭,為左唔俾人知有左而唔要求檢查,呢啲老母真係涼薄

珍珠宮

MsBusy 發表於 19-7-24 00:25
反對暴力
我只係諗到,而家bk都好多曾經懷孕嘅女士,
如果係一個新手媽媽,

係好奇怪。

子爵府

薯圈 發表於 19-7-24 00:40
係呀!真係有d奇怪。

懷孕不足3月通常係唔講比朋友知住,但睇醫生,仲要照電腦素描,咁都唔講?好難理解 ...

就算電腦掃描唔影響,但緊張個胎都會同醫護講,問下有無問題

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

Sumyeema1 發表於 19-7-23 23:36
呢樣我都唔明,照腦對胎兒影響大唔大?

有冇E護講解下?

未能證實有影響,但正常媽咪未必要都唔會照啦,而且醫師點都會問,因始終有幅射,都要講風險架嘛,俾止痛藥有懷孕都唔同啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

對我嚟講,呢單唔只係新聞咁簡單,簡直係奇聞呀!
Minniemouse:-P

首頁
45678...11

尾頁

跳至