自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我之前未開大陸戶口,我滴滴係綁香港信用卡及香港電話(我係用滴滴app,唔係微信的滴滴),可以call到車,但大陸叫車,司機係打唔到比你的

而微信/支付寶我之前都問過,我現在理解到少少. 你一定要用大陸電話卡綁賬號,你綁到賬號,就算冇大陸銀行,都可以叫朋友過錢去你微信或支付寶戶口,如有大陸卡就自己過戶比自己喇

水晶宮

回覆樓主:

我兩樣都有,大陸wechat/支付宝,同埋香港wechat 錢包/支付宝。如果經常或間中上大陸,真心上去開銀行戶口同電話卡,勁方便。我岩岩係華東出差一星期,完全未用過現金。但提提你地,香港roaming 或者一卡兩號,係華東都用唔到支付宝。因為佢會彈出黎話你係屬於境外。實名登記其實係好普遍既野,係香港開月費電話卡,開銀行戶口同樣要實名登記,其實都係一樣。

男爵府

回覆 Kittymummy 的帖子

我打算今個星期六去褔田買電話卡+銀行開戶。
想問下之後開通大陸支付寶+微信,每次番大陸,電話係咪需要換番大陸電話卡,先可以用到黎俾錢? Thanks!

水晶宮

dor88 發表於 19-10-16 12:15

大陸卡主要係用黎收sms 驗證碼。
如果華南用香港 roaming 一樣比到錢。只係華東果邊唔得。

水晶宮

dor88 發表於 19-10-16 12:15

支付寶微信, 綁了戶口之後, 有數據網絡便用得, 換電話卡係為了網絡.

男爵府

明白喇,thanks!

首頁

尾頁

跳至