自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我識個人,佢系大陸讀得唔錯。中學時返香港試下考名校,就甘入左女拔,系學校成績好好,考大學完全系輕鬆,依家去左外國啦。我都有考慮俾個仔去大陸讀到中學再返來,但已經小三,我諗都已追唔到人地課程,所以放棄

男爵府

baby7 發表於 19-8-29 19:32
不認識的字看拼音>>>>這是普通話拼音還是英文?我小朋友讀私小,一年級時也做到妳所指的要求。當時很多同 ...

普通話拼音。聽你這麼說,我放心很多。

男爵府

09daisydaisy 發表於 19-8-29 20:28
你真的相信這裡的人會公平,會中立?對事不對人??
而且每個孩子性格不一樣,
你家庭環境也不清楚,

多謝提醒!有5%的jm真心回答,對我都好有幫助,有些不認真回答忽略即可。

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得好多都係大學先黎被同學影響喎
反正係大陸讀中小學
不如揀間好d既大陸大學咪得囉
又何必留戀香港既大學
到時可能香港大學已經唔知跌到去咩名次

子爵府

回覆 eleven123 的帖子

其實大學洗腦更嚴重,近日的事我重看占中事件,帶頭人同被捕者都係大學生和大學導師!如果你地兩個都响香港做野,不如掉返轉比佢响香港讀一排,適合的時機送外國讀。

男爵府

bonbonlush 發表於 19-8-29 23:06
回覆 eleven123 的帖子

其實大學洗腦更嚴重,近日的事我重看占中事件,帶頭人同被捕者都係大學生和大學導 ...

为何不能相信孩子有自己的判断力?
為何覺得全港有170萬人出來,
包括律師、醫生、護士、會計師⋯⋯。
他們難道都是些沒有獨立思考能力的人嗎?
難道你喜歡一言堂?

子爵府

用高考成績考入香港各大院校都可以丫,例如係一本線上xx分,每間大學都唔一樣

再過多幾年樓主個女再大個些,玩法又可能唔一樣。不過總之香港的大學因為適齡人口下降,都會盡量的收海外生。

利申:在大學打工

大宅

回覆樓主:

我識個雙非男仔,中三以前在廣東讀書,競爭都好大,不斷補習,成續中上,父母怕佢考唔上好嘅大學,送佢返香港插班(想考完DSE 返大陸讀大學,當然考到香港的大學的話到時再考慮),考不到中三,只能重讀中二(香島英文班), 除英文及通識(因用英文教),其他科都讀得好輕鬆,所以係香港都請咗英文私補), 父母初時擔心的簡轉繁完全不成問題,小朋友好快適應。佢話好多大陸中途來插班的來到後都排名好前,成績好好!

所以如果你送女兒回深圳,打好英文底子是十分重要,至於廣東話,放假多帶佢返香港適應廣東話環境,你自己都盡量同佢以廣東話交流會較好!

子爵府

eleven123 發表於 19-8-16 12:03
女兒現在幼稚園,鑒於近幾個月形勢,我認真考慮小朋友教育問題。我想讓她學好中文而且經濟原因,不考慮國際 ...

香港寫繁體中文哦

子爵府

回覆 09daisydaisy 的帖子

以前冇看清我亦是主張民主的一群,現在無法再認同,請互相尊重。

男爵府

namnamnamlolo 發表於 19-8-29 23:03
我覺得好多都係大學先黎被同學影響喎
反正係大陸讀中小學
不如揀間好d既大陸大學咪得囉

其實留在內地發展更為有利

男爵府

回覆樓主:

香港考試可以用簡體字作答, 我20多年前也可以 不過要懂得看繁體字題目, 其實大陸學習氣氛比較好, 如果返到香港讀書,英文一定好,特別是大學是全英文的。
不過我很多大陸朋友,英文底子不錯

侯爵府

nanananana 發表於 19-8-16 13:48
我覺得深圳的學校都幾好⋯
深圳國際交流學院今年有好多位學生去了牛津/劍橋
至於香港的大學生,目前有一種 ...

多謝分享!啱睇過你介紹呢間好似好勁喎! 可招收中國籍學生國際學校來說全國排名第3! 大學畢業生去向睇完有少少嚇親! 252 名畢業生25人去oxbridge(10%) esf才5.9%去oxbridge.

https://www.esf.edu.hk/university-destinations-top30/

https://www.alevel.com.cn/news/2277/

珍珠宮

回覆樓主:

個人認為内地中文及數基礎都打得好好,比香港中小學優好多。另外亦比香港學生獨立懂事(同強制寄宿有關,作息定時無咁多機會接觸電子產品等)
至於英文方面如果覺得唔夠,可以週六/日補一補。

子爵府

bonbonlush 發表於 19-8-29 23:49
回覆 09daisydaisy 的帖子

以前冇看清我亦是主張民主的一群,現在無法再認同,請互相尊重。

佢仲信有170幻人,已經沒有獨立思考啦!樓主其實要考慮埋女兒適合邊種教學模式,同埋佢若返內地讀書,同你相處時間會否少了?
條條大路通羅馬

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我覺得個差異主要係英文,以前我讀書係英中,大陸中四落黎係跟唔上,因為除了中文和中史,其他係英文,要一次背晒所有科既字,所以要花時間浸。但現在好多中文中學,如果入返中文中學,應該唔難,而且香港讀書應該無大陸咁大競爭

男爵府

eleven123 發表於 19-8-29 19:00

她目前四歲,喜歡香港,喜歡幼稚園,認為香港是她的家, ...
我覺得大陸的小孩很優秀。
而且猜想你們家境應該不錯,資源很好,香港空間太小,其實不適合小孩子,
就說深圳,藝術音樂學校的軟硬件都比香港好。
如果論住的話,成都是個好地方。
既然不永遠留在這兒,有條件就不如搬吧,免得孩子日後要適應,又沒有朋友。
學校認識的朋友是一生良伴來的。

首頁

尾頁

跳至