自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

侯爵府

HL7646 發表於 19-9-1 21:08
本人就係儲緊錢等上車買樓的人, 所以希望今次有個大型調整浪去令我入到市
...

你有幾 mil 現金,真本事。
如果有大型調整,銀行第一件事係極保守估價同收緊按揭 ,當年 SARs, 羅便臣道新樓三百幾萬,淘大五十萬添咋!可惜我窮,冇咁多現金,否則掃番三幾間淘大就發啦!

子爵府

YolandaTam 發表於 19-9-1 22:05
星期五晚去黃埔美食坊食飯,往日7:30左右走,詠×園得三幾枱客等,往時已經有十幾廿枱攞飛等位。反而太×, ...

詠黎園呢間店個舖係自己的, 唔使煩租金已經好好多, 同埋呢間野D 野都中上價, 但性價比唔高(指夜市)
反而湯加/太興仲係好多人去食.............

男爵府

cbeyond 發表於 19-9-1 18:07
其實知唔知當日來香港搞手續好煩, 阿爺放寬左, 多左人來香港,唔係幫係乜。
當時外國遊客都少
...

同某d人講得來都晒氣!

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

小天使 發表於 19-9-1 17:20
可悲

可悲 x 2

伯爵府

HL7646 發表於 19-9-1 21:08
本人就係儲緊錢等上車買樓的人, 所以希望今次有個大型調整浪去令我入到市
...

係!正苦做唔到野,就要等经济出现下滑先可調節,作出平衡!但bk有樓有錢人仕又話我地什麼仇富:)

珊瑚宮

ahlungko 發表於 19-9-1 22:12
同某d人講得來都晒氣!

啱, 所以慳番啖氣

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Amy1974 發表於 19-9-1 19:56
又唔可以話全無分析力嘅,只係被人洗咗腦,喪失咗正常嘅思考能力。

香港無科技,係因為地產業主導經濟, ...

「歸根究底,係英國人種落嘅地雷,由無乜腦嘅香港人去拆彈,就咁炸掛咗。」

可否講解多點呀?

好鍾意睇大家嘅理性睇法。

身邊太多偏激人士,深藍深黃。

子爵府

YolandaTam 發表於 19-9-1 22:11
你有幾 mil 現金,真本事。
如果有大型調整,銀行第一件事係極保守估價同收緊按揭 ,當年 ...

我無幾MIL 現金咁有錢, 但如果靠屋企幫, 都有至少1M 可以諗上車

伯爵府

janice1226 發表於 19-9-1 20:02
你好岩, 無知真係好可怕。 淨係睇某地區某間食肆少左人排隊就話經濟差, send cv無人請又話經濟差, 日日 ...

係!香港地方細,只係靠上面大媽大叔踩落黎,最後只會影響民生,自由行實施左幾百年嗎?以前無自由痕又掂?我地更加要想下香港掂生存!之前一簽多行,迫爆鄉港,你會開心咩?你連街都唔想落,可以甘生活?咩经济靠埋一邊都係c得!

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

超級特務 發表於 19-9-1 18:08
政府一係鎮壓,一係答應部分訴求。
越拖越難收執爛攤子
我個人希望佢肯成立獨立調查組就夠啦,起碼少一半人上街.....其實佢成立左,再拖下時間做下樣都得啦

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

我覺得經濟未到好差,不過真係轉差緊

大宅

HL7646 發表於 19-9-1 21:54
本港同美國已經出左inverted yield curve, 通常inverted yield curve 出現後過左1年左右先至會衰退, 所以 ...

係呀,回應返你嘅問題你問經濟係咪差咗好多然之後你自問自答話你覺得經濟其實冇乜點差到, 大把人出街食飯買嘢(去 aeon) 而我同其他JM回答你都係話覺得開始差咗。

年尾見到真章意思係會逐漸睇得到邊一啲公司/ 行業俾人淘汰。大笨象都未開始炒人, 一切只係剛剛開始。

大宅

Mrs周 發表於 19-9-1 22:20
「歸根究底,係英國人種落嘅地雷,由無乜腦嘅香港人去拆彈,就咁炸掛咗。」

可否講解多點呀?

唔知係咪講緊基本法?

如果係,只可以話好高章, 令你進退兩難,裹外不是人

男爵府

1.國企已被下令不准來港上市. 沙地一間500億的油公司本來落戶香港, 而家都考慮緊改去其他地方上市. 投行, 相關的法律和會計都會差, 有朋友的投行已開始炒人. D人失業, 出去消費自然會少.

2. 如你住港島, 特別是西環至銅鑼灣一帶, 舖頭靜應應. 食肆不少已蝕緊, 星期五晚去銅鑼灣食飯, 唔爆, 而且只做到一輪客. 平時義順一定要排隊,而家唔洗. 九點幾通街空的士. 琴日同的士司機傾計, 佢話車主自動每更減租$100.

3. 週末係港島行車超暢順, 全無世界級城市的繁忙.

仲洗唔洗我再講?

禁止訪問

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Margaret1011 發表於 19-9-1 22:34
唔知係咪講緊基本法?

如果係,只可以話好高章, 令你進退兩難,前後不是人

明白了。謝謝

伯爵府

HL7646 發表於 19-9-1 16:29
最近有好多人話零售業/酒店業差左好多, 有酒樓/餐廳開始做唔住要執笠,
但小弟現實去過唔少地區的食肆都仲 ...

旅遊業佔GDP 5%,其實冇自遊行嗰影響唔會好大啦。冇大陸班人推黎推去,嘈喧巴閉,依家行街都多咗

男爵府

另有朋友做批發比舗頭, 佢話生意仲衰過sars. 上星期去某灣仔酒樓, 平時星期日要早幾日訂位, 個日11點幾訂12點幾都有位!話1:30要還枱. 結果我地去到得3成滿, 1:30走的時候都係得4成左右. 你可以睇下, 報紙都有報導, 淨係港島摺埋的食肆係過去一月應有十間八間了.

朋友通常逢星期五都會同老婆出去撐枱腳, 佢話最近社會氣氛都唔好, 所以都費事出去, 留係屋企食算了.

大宅

回覆樓主:

回應返沙田市中心,我一年來周末都在固定時間食飯行街,平既貴既,都食均到冇野好食。

商場範圍人流絕對係大減!但我自己會行既店舖,例如睇電器揀衫試鞋既人,我又唔覺少左。
至於食店,beans & 宜家依啲仍然等位到癲,
喜茶由習慣等100-150 杯變成70杯。
海皇粥店由以前7成滿到而都係7成滿。
連城上面,某幾店以前門口大批人等,現在仍有少批人要等。 垃圾點心店以前唔洗等位而家都係冷清。

我理解係,普遍生意的確係差左,以前有啲旺市要得1.5hr位真係好癲,導致差既店舖都可以滿!
就好似股市牛市時雞犬升天,退潮就知邊個無著底底

男爵府

新加玻銀行呢個月開戶口開到手軟都做唔切, 資金已大幅流入去. 香港, 金融城市? 沙地間公司唔來, 資金外流, 唔少有點錢的人都想移民, 轉走資金, 將存款換做外幣....

經濟不會一兩個月反影, 等多一陣啦.

首頁
45678...18

尾頁

跳至