自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

咩原因 咩國籍
39條人命實在是慘劇

但奇怪嗰個越南女仔message畀家人, 唔通佢買當地data卡 ? 點解會send到?

珍珠宮

banbanmm 發表於 19-10-26 15:00
如果要逐個貨櫃查先可以防止罪案,咁嗰個政府太低能。

你個游水偷渡比喻都好爛下, 借問聲,如果貨櫃入咗 ...

七、八十年代一樣有國內人藏身於直通車車底及貨櫃車內去偷渡來香港,當時也我唔覺香港有人指責是香港政府的問題,只是要求加強保安及檢查車輛。偷渡過境問題是源於出口偷渡者國家,並非是偷渡者想去的國家。
你自己分析清楚先啦!

大把國家也有偷運毒品問題,每個國家也想阻止偷運毒品入口,但仍然不可能百分百阻止。始終道高一尺 魔高一丈,難道問題就只是入口毒品的國家自己的責任,因為自己沒有守好關口?不關出口毒品的國家的事?
除非英國關口係有人貪污放行,否則我唔覺英國對偷渡者要負責任。不如你說清楚責任為何是英國,不是偷渡者或幫他們的人?

珍珠宮

畀面勳章

Alex123 發表於 19-10-26 16:33
七、八十年代一樣有國內人藏身於直通車車底及貨櫃車內去偷渡來香港,當時也我唔覺香港有人指責是香港政府 ...

你講緊七八十年代, 係四五十年前的事, 時代不一樣了。正如當年係學校派幾張傳單都要坐兩年監, 同一標準可唔可以放喺今日?

你自己分析下啦。

所謂責任未必在同一基礎上,但英國邊境人員的確畀貨櫃偷運人入境, 畀人話兩句都要去撐?

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

點解唔買張機票去英國旅行,唔離開英國未得羅,為何要偷渡?

珍珠宮

banbanmm 發表於 19-10-26 16:59
你講緊七八十年代, 係四五十年前的事, 時代不一樣了。正如當年係學校派幾張傳單都要坐兩年監, 同一標準 ...

你一陣自己都識講無可能逐個貨櫃查。你又識講是偷運入境,即是英國邊境人員也不知道啦!咁為何變成要負責任的一方?

我其實無撐英國,只是唔明白點這件事上解變成英國要負責任?

反而我覺得係你想撐環境時報的中國玻璃心多啲!

大宅

唔似係人口販賣,其中一個越南女仔有電話text媽咪話就死,綁匪唔會俾電話佢地啦

珍珠宮

軒旻媽咪 發表於 19-10-25 14:26
是誰在消費?這些死者現在被扣上因偷渡而死,我只想大家不要在事實未查清就亂下評論猜測!
...

咁又系,一日未查出真相,一日都吾好多作評論
無論系咩原因而死,都好慘。如果因為人口販賣,就更加可憐。

珍珠宮

littleyen 發表於 19-10-26 17:58
唔似係人口販賣,其中一個越南女仔有電話text媽咪話就死,綁匪唔會俾電話佢地啦
...

呢個我都見到,希望真相快d查到,將不法之徒繩之於法

珍珠宮

畀面勳章

Alex123 發表於 19-10-26 17:35
你一陣自己都識講無可能逐個貨櫃查。你又識講是偷運入境,即是英國邊境人員也不知道啦!咁為何變成要負責 ...

防止偷運就要逐個櫃查

如果邊境人員要知先拉到人,咁就唔使搵佢去做啦

環球時報見到中國人就馬上觸動神經,我當然唔會撐佢, 我講 英國邊境人員有問題又變咗撐 環球時報 ,似乎係你的心 太敏感

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原來有咁多走盞位可以過骨, 唔怪之得咁多人去賭一舖, 賭條命!!!! 過到骨, 就可以開始人生新一頁(至少佢地係咁諗)!

首頁

尾頁

跳至