自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實你都知自己細個陰影未搞掂,又何必生仔將一代又一代既錯誤痛苦延續到下一代呢?

珍珠宮

毀左兩個小孩,陰公

男爵府

chkkkkk567 發表於 19-10-25 18:38
兩兄妹都會有爭執,但係一見到佢打我個女,我就會着火,打佢,有D失控!佢成日話我偏心,妹妹都有出手,點 ...

我都係咁(emoji)偏個女!

子爵府

tansyneko 發表於 19-10-25 22:52
omg,希望係膠post啦

你留意一下佢舊post, 佢根本唔愛個仔
話佢蠢, 唔想俾資源教育佢!
同老公關係又差
替兩個小朋友難過,係呢d家庭成長,真係有童年陰影,對長大後的人格發展都有好大影響

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

後母?

子爵府

回覆樓主:

去聽相關講座 搵專業人士輔導 或者會唔會有情緒病而不自知

大宅

定其實男真係唔係親生....驚俾人鬧爆咋

珍珠宮

chkkkkk567 發表於 19-10-25 21:37
都係親生,有時個仔想痴埋尼,我都會話大個仔!仲痴身痴勢,避開佢!好抗拒!
...

唔好咁啦,有無想過個仔好陰公,佢好想媽媽錫佢!我自己都係受父母偏心所害,雖然唔算做得太出面,但真係一直有條刺,影響埋自信,一諗起就唔開心

珍珠宮

MerryMe 發表於 19-10-25 23:56
你留意一下佢舊post, 佢根本唔愛個仔
話佢蠢, 唔想俾資源教育佢!
同老公關係又差

我估可能都係樓主親生,但係同前夫生?

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

希望係膠post自己親生個仔講到好似晤係親生咁,快啲睇醫生,哥哥喺咁唔公平嘅環境長大,對佢嘅成長有好壞嘅影響

珍珠宮

好媽媽勳章

最好辦法就是樓主你改變

唔該你俾多點愛自己個仔
(如果你不想你個女有事)
我只是怕當你不在的時候
小朋友仇恨心日積月累下長大
去到可能如個無法挽回結果
就一切太遲

自己就是始俑者

珍珠宮

回覆樓主:

未試過睇一個帖嬲到我彈起身覆你。
如果你係正常人,你絕對可以心入面冇咁錫個仔,但唔可以做出面。你咁樣係害緊個仔,同害緊你個女。
如果你唔正常,快d睇心理醫生。你依家將一個正常的小朋友培養成唔正常,你簡直慢性折磨緊你個仔。同埋個女見到你的不公平,都唔會喜歡呢個惡毒的媽咪,慢慢長大會企哥哥嗰邊。
將來你屋企發生咩糾紛,係你一手造成,係你造的惡果。

希望呢個係膠post

珍珠宮

chkkkkk567 發表於 19-10-25 20:30
細個我爸爸都係重男輕女!

勸你睇睇精神科醫生,
好多成年人有不同的情緒問題,都係因為童年時經歷,積落的驚、怒、怨...形成惡性循環!
你攞個仔黎出氣,但你啖氣係來自父母,你仔絕對係無辜,佢原本可以同妹妹一樣,得到母愛的。
你唔係錫你個女,你係錫你自己,你見到個女就諗起自己童年,你保護個女以安慰自己受過傷害的心靈。
你個仔冇參與你小時候的重男輕女架,唔好再將你童年陰影投射落哥哥身上啦。

男爵府

其實哥哥打個妹係你一手一腳做成,你咁偏心,哥哥一定長期覺得唔公平,係個妹搶走你,個妹做錯又唔使罰,哥哥好易將你態度而導致佢嘅所有唔開心發洩喺個妹身上。個妹亦會好無辜比哥哥仇視佢而唔開心。
你唔識做人父母就唔好生,你嘅存在害哂2個小朋友,種瓜得瓜,種豆得豆,你將來有排受。

男爵府

哥哥好慘
樓主,己所不欲,勿施於人

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

chkkkkk567 發表於 19-10-25 18:38
兩兄妹都會有爭執,但係一見到佢打我個女,我就會着火,打佢,有D失控!佢成日話我偏心,妹妹都有出手,點 ...

你要努力解開呢個結,或者佢曳都係因為缺乏你嘅愛錫。你愛錫佢,佢自自然然會學識點樣愛錫身邊的人;有人咁惡對佢,佢可能係用自己方法來保護自己。等心情平復後,同佢多啲溝通下喇...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主,你post 得其實係知自己有問題,亦知道原因,個仔係無辜嘅! 咁细個已經有怨恨眼光同心理其實對佢成長好有問題, 價值觀都會有偏頗,係咪真係控制唔到?有時湊兩個小朋友係好勞氣! 但係咪每次都係哥哥唔啱?你咁偏心亞妺其實亞妹都會蝦哥哥蝦得越黎越過份! 試下每次發火時數1 0下先,唔好一開口就鬧,聽下哥哥講咩先! 次次都係話佢所以臨尾都要踢多腳! 妹妹習慣告狀先?坦白講, 如果我响呢個家庭長大,我會盡快獨立快D離開!知你原生家庭有此問題就更加要珍惜自己嘅家! 不要重蹈覆轍,影響兒女思维, 最後,樓主其實你好幸福,一仔一女! 好好試下改變,真心試過唔得先去睇醫生!祝福你

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

你真係有病,要睇精神科。

珍珠宮

chkkkkk567 發表於 19-10-25 18:46
我真係控制唔到自己呀!

有無試下代入哥哥角式
每個小朋右都想得到父母注意,佢越得唔到你嘅關愛就越估一啲你唔鍾意嘅事引你注目,那怕係被鬧。 反而我覺得唔好令到哥哥心理不平衡,將來父母不在身邊,兩兄妹都要互相依靠,你對哥哥好,哥哥感受到愛及一家人的感覺自然老左都關愛你寶貝女

大宅

回覆樓主:

我明,我都係一仔一女,我都係偏女多啲,但我女係家姐所以教佢錫細佬佢都聽,因為阿女易湊啲所以帶佢出街多啲,但我點都會帶番阿仔落街行下,就算有噤既心都唔好俾佢feel到,會傷心的。可能你同佢講你好錫佢,佢係哥哥希望做個好榜樣俾妹妹睇,同埋男仔要識錫女仔會好啲~

首頁

尾頁

跳至