自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

mrchuchu 發表於 19-11-6 23:05
自己湊,有母愛,係會乖d,你真有福氣。

唔係我湊,係我湊人地仔女

都唔係成日聽話架,有時玩到我頭痕,鬥志鬥力。佢地爸爸媽媽打工仔,平日谷學術就靠我拉牛上樹

禁止訪問

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

玩呢個遊戲,家長一定要有個好強壯既心。船到橋頭自然直。千其唔好因為一時三刻既失敗影響到親子關係同自己心態。一定唔可以灰心!就好似教自己既小朋友一樣,堅持到底,就是勝利!

無錯考到直私,可能縮短左所謂既憂慮期,但讀書流流長。好好裝備自己小朋友,唔係為左考小學,每一日既經歷同學到既野,每一日就袋到錢落袋。

學wn唔難,學輸先係最難!一定要輸得起!

共勉之!

APIGMA    發表於 19-11-7 09:57
~眼啤啤, 吹咩咩~

男爵府

1998Ruby1998 發表於 19-11-6 22:53
第二位妹妹,佢 K2 下學期先開始追,所以一開波面試失敗。我幾乎晚晚同佢讀圖書,認字串字,數學操熟 30 ...

見你d case,請問你是補習老師嗎?想問下其實串字要K幾開始做?我可以幫細女打定底,Thx!

男爵府

StepStep504 發表於 19-11-6 23:46
玩呢個遊戲,家長一定要有個好強壯既心。船到橋頭自然直。千其唔好因為一時三刻既失敗影響到親子關係同自己 ...

講得好!

子爵府

親子王國15週年勳章

ananlove 發表於 19-11-7 07:27
見你d case,請問你是補習老師嗎?想問下其實串字要K幾開始做?我可以幫細女打定底,Thx!
...

學之園課程,K2 開波要識認 dolch words, 例如 one where little 呢類常見但又唔多跟拼音嘅字,最理想就識串。下學期要識認 doctor,building,teacher 等。
K3 按道理就可以自己讀到一本圖書,無需大人幫手,理想係可以串到長字例如 dragonfly, butterfly。
學識拼音 blending 就可以開始,容易串起,cat dog bee milk。考小學前最理想係 Starters 嘅字全部識曬,想叩神津就 Movers,並要識閱讀理解、重組句子,簡單啲即係冇小一下學期程度,機會渺茫。

串字可以兩種類型,一係 by topic,一係 by pronunciation。例如主題 colours/clothes/body parts,又或者係 pray play say day may hay 串。後者成效就高、容易掌握,但前者就興趣高啲。

用戶要求終止服務

mrchuchu 發表於 19-11-6 14:27
小朋友今年K3, 下年升小1。上個月經歷了每個星期都要interviews. 到現在等results和等大抽獎,真係等到頸都 ...

絕對明白!
今年我已經是小一媽媽。

男爵府

1998Ruby1998 發表於 19-11-7 07:38
學之園課程,K2 開波要識認 dolch words, 例如 one where little 呢類常見但又唔多跟拼音嘅字,最理想就識 ...

謝謝分享,我大女個時間幼稚園無串字、默書,升上小一都要時間適應,所以我都覺得幼稚園階段就要開始比佢地認用下,幼小銜接如果小朋友有打底會舒服好多!

子爵府

親子王國15週年勳章

ananlove 發表於 19-11-7 07:44
謝謝分享,我大女個時間幼稚園無串字、默書,升上小一都要時間適應,所以我都覺得幼稚園階段就要開始比佢 ...

冇串字默書係正常,外國啲小朋友都係一年級先認字,學拼音。不過越來越多家長都係自己鼓勵小朋友睇圖書 (我呢度英國,幼兒書特價三本 £5,小學圖書 £2-5 一本,好抵買),唔少都可以 one level ahead。呢度曾經有加拿大媽媽話佢買香港套 phonics 教材自己教幼稚園女女,女女吸收得好好,已經超越幼稚園程度

習慣左串字、默書,佢會冇咁抗拒溫默書,尤其當常見字串熟,就唔洗短短一星期狂默,可能默幾個難字就可以起碼 8 字。

男爵府

1998Ruby1998 發表於 19-11-7 07:56
冇串字默書係正常,外國啲小朋友都係一年級先認字,學拼音。不過越來越多家長都係自己鼓勵小朋友睇圖書 ( ...

多謝。我每晩都有教佢新生字,再默書,但好肯定未到小一下学期程度,會繼續加油!

子爵府

親子王國15週年勳章

mrchuchu 發表於 19-11-7 08:03
多謝。我每晩都有教佢新生字,再默書,但好肯定未到小一下学期程度,會繼續加油!
...

唔叩神校,小一上學期都好夠用。加油!

男爵府

1998Ruby1998 發表於 19-11-7 07:56
冇串字默書係正常,外國啲小朋友都係一年級先認字,學拼音。不過越來越多家長都係自己鼓勵小朋友睇圖書 ( ...

見你好有心得,期待你開post分享教育心得,我一定追

男爵府

1998Ruby1998 發表於 19-11-7 08:13
唔叩神校,小一上學期都好夠用。加油!

希望,我要返工,每晩再教佢中英數其實好攰。但只想佢上小一無難度,輕鬆學習。我學埋phonics, 可以教佢串字和讀字的技巧。希望佢吸收。

男爵府

ananlove 發表於 19-11-7 08:14
見你好有心得,期待你開post分享教育心得,我一定追

Me too, please teach us and share more!

大宅

1998Ruby1998 發表於 19-11-6 22:53
第二位妹妹,佢 K2 下學期先開始追,所以一開波面試失敗。我幾乎晚晚同佢讀圖書,認字串字,數學操熟 30 ...

嘩... 你幫人教咁多個?
全職補習老師?

翡翠宮

2018復活節勳章

mrchuchu 發表於 19-11-6 14:27
小朋友今年K3, 下年升小1。上個月經歷了每個星期都要interviews. 到現在等results和等大抽獎,真係等到頸都 ...

加油!

男爵府

nieualma 發表於 19-11-7 08:40
加油!

Thanks

大宅

ananlove 發表於 19-11-6 14:47
我無考直資私小,叩門都有試過,唔收!最後都係讀大抽獎個間!

你仔今年讀小-?身邊有朋友d仔女派得唔好,叩門都唔收,只好讀番大抽獎果間。但讀得幾開心。

男爵府

mrchuchu 發表於 19-11-7 08:20
希望,我要返工,每晩再教佢中英數其實好攰。但只想佢上小一無難度,輕鬆學習。我學埋phonics, 可以教佢串 ...

如果你有時間教到係好好我個時湊住細女教唔到,所以比佢出去讀phonics, 數學,每晚伴讀中英故事。

翡翠宮

2018復活節勳章

mrchuchu 發表於 19-11-7 08:46

Thanks

趁而家仲係幼稚園得閒,出去學下野加強底子,其實讀邊間都唔係大問題,唔好有太大壓力
利申: 仔仔今年中一了

首頁
45678...11

尾頁

跳至