自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

yipsiumee 發表於 20-2-24 09:44
雖然我從未去過韓國,但呢幾日見其他jm形容韓國嘅衛生程度,我真係唔想去旅遊
...

真係好差

大宅

回覆樓主:

佢哋係咪覺得wasabi 可殺菌呀? 咁老定嘅

侯爵府

Tabo63 發表於 20-2-24 21:39
你其實想知可以上網睇,吾好以為我作文。我吾係反日派,不過想香港人知道疫情實況。

在閱讀

你呢篇冇寫,我頭先搵左69宗新增其中57宗係鑽石公主號
你呢篇寫左8宗係北海道,另外4單我冇數係邊度

其實如果架船停泊喺香港,嗰近7百單就會計入香港數字,呢d唔係社區數字,唔需要恐慌囉

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

複式洋房

油麥麥 發表於 20-2-24 09:33
韓國超級勁污漕邋遢,親眼見到食客食剩啲泡菜倒返大泡菜盤內,再夾俾下一個食客食 ...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

cancan^^ 發表於 20-2-24 22:04
你呢篇冇寫,我頭先搵左69宗新增其中57宗係鑽石公主號
你呢篇寫左8宗係北海道,另外4單我冇數係邊度
每人睇法吾同,各有各睇法。我無你咁仔細計人數,我只知而家日,韓情況咁樣,我點都吾會而家去。風險自己決定及承擔後果,因之後吾會再有包機接送。

男爵府

在日本的台灣人
https://www.ptt.cc/bbs/Gossiping/M.1582162342.A.2A6.html

跟大家報告一下大阪的新型冠狀病毒就醫流程的狀況~

我今天打電話到大阪的外國人中心去問我的狀況該怎麼辦,上禮拜六開始疲累,流鼻水,
昨天發燒,喉嚨痛開始咳嗽。我說我的工作會面對面接觸中國人。昨天發燒到37.7度。今
天早上已經退燒。
我問外國人中心,我該去一般診所看感冒?還是去大醫院做新型冠狀病毒的檢查。

大阪的外國人中心說他們會打電話去通知健保所,請我稍等。
大阪外國人中心回覆我說,跟健保所說明我的狀況。因為我不符合四天連續發燒37.5度以
上。所以日本的健保所不受理我的案子。

大阪外國人中心幫我查了會說中文的診所,可以去那邊看醫生。叫我去之前先打電話,說
明我的狀況。避免對方不受理。

我打電話到說中文的診所,診所說他們沒辦法做新型冠狀病毒的檢查。診所給了我幾個大
醫院的電話,叫我打電話去那邊,說大醫院才可以檢查新型冠狀病毒。

我剛打電話到大阪的大醫院去了,大阪的大醫院聽完我的狀況,叫我去聯絡健保所。大阪
大醫院要收到健保所的指示,才能做新型冠狀病毒的檢查。

我說我有聯絡健保所了,可是健保所說我不符合四天連續發燒37.5度以上。所以日本的健
保所不受理我的案子。

後來,大阪大醫院,叫我去家裡附近診所看一般感冒就可以了。

我家附近已經買不到口罩了!
之前在亞馬遜買了五十個一盒的口罩,日幣四千元。
過一個禮拜後,日本亞馬遜漲到八千到一萬日幣。

以上,是日本大阪現在的狀況。
真心羨慕在台灣的大家,感覺台灣政府和醫療人員都很積極在處理!

在大阪的我,覺得有點無奈!

子爵府

韓國超級勁污漕邋遢,親眼見到食客食剩啲泡菜倒返大泡菜盤內,再夾俾下一個食客食 ...

唔係淨係韓國係咁,香港都有啦。我去過龍x食乳鴿宴,我都親眼見過相同情況,啲阿姐將上手吃剩的食物,撥埋一大碟,俾下一round 享用,恐怖到呢

侯爵府

Tabo63 發表於 20-2-24 22:09
每人睇法吾同,各有各睇法。我無你咁仔細計人數,我只知而家日,韓情況咁樣,我點都吾會而家去。風險自己決 ...

係架,有人覺得一單係失守,有人覺得一單係受控,各人睇法唔同
所以最好全面咁睇自己分析

水晶宮

珍珠宮

yipsiumee 發表於 20-2-24 10:18
日本人咁謹慎嘅性格無理由處理得咁差,何況黎緊仲有東京奧運,真係唔明點解會發展成咁

可能我俾日劇蒙蔽 ...

JM,妳無俾日劇蒙蔽 ..."半澤直樹"係真既,下級要絕對地服從上級。佢地有太多黑暗面,但表面功夫太好了,日本整體文化還是很強大,但官僚太廢,思想守舊跟受限於體制,僵化到呢,日本人係做事嚴謹,如果有事先做預防,他們會做很好,但如果發生預料之外的狀況會好慘架,佢地唔識應變

下面既人等高層開會做決定,但班日本人高層成日開各種會無限LOOP都無個定案!!......下面既人有意見都唔可以提出,"不合規矩",大家要stick to the rules!! 之後完全錯失曬解決問題既時機。 而且就係有東京奧運,佢地一定要搞落去,個損失太大啦

男爵府

puzzledmama 發表於 20-2-24 22:17
唔係淨係韓國係咁,香港都有啦。我去過龍x食乳鴿宴,我都親眼見過相同情況,啲阿姐將上手吃剩的食物,撥埋 ...

不是嘛,在香港發生?唔太相信

公爵府

小玲 發表於 20-2-24 23:12

我係香港都未見過,佢收左入厨房翻熱上碟就唔知,但當住面咁比下一round食就真係未見過。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

不負責任的民主黨議員,家居隔離公主號回港人士,想社區傳播

現在幾個人確診了。

https://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1203332/即時-香港-黃碧雲倡-鑽石公主號-回港旅客若化驗陰性可家居隔離

男爵府

LoveChild 發表於 20-2-24 12:23
意大利咁多個案, 我估可能同與人打招乎的習慣有關

可能天主教國家,領聖體果隻杯共用出事。睇下韓國個教會....

大宅

珍珠宮

畀面勳章

我超鍾意食泡菜

侯爵府

bbc2018 發表於 20-2-24 12:21
意大利還要是第一個歐洲國家對大陸封關。157確診,3人

你知還有歐洲國家封大陸嗎?

仲封香港,點知自己仲勁

子爵府

小玲 發表於 20-2-24 23:12

我係跟教會去龍x聚餐,可能價錢不貴,將貨就價,就將啲剩餸剩飯撥埋一大碟,俾下一輪食,唔浪費啩。但我見到就O晒咀

子爵府

醒目開學勳章

puzzledmama 發表於 20-2-24 22:17
唔係淨係韓國係咁,香港都有啦。我去過龍x食乳鴿宴,我都親眼見過相同情況,啲阿姐將上手吃剩的食物,撥埋 ...

香港有唔奇, 可以入黑名單唔去幫襯。 但韓國飲食文化係這種就好恐怖。 冇得選擇一定要食人口水尾。 諗起都嘔心

首頁

尾頁

跳至