自由講場

跳至

首頁
45678...17

尾頁

大宅

ivycwl 發表於 20-3-9 14:56
我就係想知其實咁係咪好普遍。。。

太多字。。

我覺得第一,一定要有性生活,你可以係夜晚小朋友訓左後,工人入咗房,就算佢做緊嘢(除非緊要嘢)都主動特然去幫佢,唔一定要性交,開頭可以只有你幫佢呀,總之要撩起佢對你既性慾,我都費事講得咁入,一陣俾人禁止發言,大家咁大個人,明要點做㗎啦。。

第二,男人好多時都係蠢的,佢可能唔知,唔覺,以為好小事,總之沒乜心,所以你要直接同佢講,話你唔開心,因為你feel唔到佢既愛呀,根住教佢有時要點做,有時係要畫公仔畫出腸,一開頭係好冇癮,但係你要教多幾次佢先識做㗎,好多時男人就是蠢的。

第三就係你自己都要做多D呀!

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

我係你會主動啲,自己老公唔使怕醜,臨訓係要老公講啲野俾我聽,扭佢買禮物,之前網上睇到franc franc 做特價,見到個番簡盒特價又靚, 真心超平,就叫老公經過一定要買俾我做禮物 然後我放工買左盒非之水放佢書台話係佢嘅禮物,老夫老妻都可以搞下笑,你老公都算唔錯,起碼佢無時間出面搞搞震

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你老公係咪對你都好多不滿,淨係2已經好似想避開你,連拖手都話有小朋友/姐姐睇到唔好,2人世界又唔肯,真係要認真坐低傾下,支出方面2個姐姐,2個小朋友2萬,老公知唔知小朋友用咁多?試下開囗叫老公幫補下,最無謂係同人比,人地走公買消毒液代表又點,如果有玩fb, 情人節放閃到眼盲添,人比人比死人呀,佢無買禮物俾你,你又有無俾驚喜佢呢

珍珠宮

焦糖媽 發表於 20-3-9 15:04
樓主不滿係, 老公每月有2萬剩但自己無, 所以覺得老公有剩應該再比多啲?

其實有時自己心有不滿, 好易日常生 ...

付出7成在自己家庭算係咁
有2萬剩因為無比父母家用
以及無請工人比父母用
樓主外家開支大
用乾份糧都無辦法
10年貨仔無性生活有點怪
唔知是否樓主起先態度
老公需索時表現厭惡
久而久之就不主動要
男人在這方面自尊心重

珍珠宮

ivycwl 發表於 20-3-9 14:54
有講過,佢就成日又話浪費又話冇時間,一係就話點解唔同小朋友一齊去。
...

可以同小朋友去呀!我哋次次都帶埋個囡。最緊要大家旅行時可以放鬆,大家又會齊心,其他就容易商量,有得傾。又可以同親人一齊去旅行。

侯爵府

親子王國15週年勳章

72leelily 發表於 20-3-9 15:27
以及無請工人比父母用

認同。

樓主外家家用+工人嗰度已經好甘.....
而樓主2小朋友請2工人都好大開支, 好多呢啲 case 會自己請1工人+長老+長老工人, 3-4人一齊睇小朋友
可能樓主外家長老年紀好大需要特別照顧....

另外其實樓主老公有比一萬家用, 咁樓主口中講的一家六口食飯要萬五, 即係樓主出左5千
樓主係家庭上 (唔計外家開支) 主要係小朋友學費+2工人人洗費

如果小朋友學費+學野要2萬2個月係雙方共識, 我覺得可以同老公傾傾幫下手比某啲學野錢。
但如果老公本身預天生天養, 只係樓主要讀私校學野...... 咁可能難啲叫老公再添

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你兩小朋友仲細,其實先唔好講性生活,生活同經濟壓力都負擔大,都會直接影響大家段感情關係...本身你們各自性格係點,平時點相處,我們外人唔會知,好難評論。但兩公婆,有咩問題唔開心,不如開心見誠溝通,可能佢都有煩惱。

公爵府

好似大部份人覺得男人有養家就夠,我覺得頭家大家都有份,俾錢養家係應份的。如果長時間同老公同屋住冇咩交流,我都接受唔到,我需要成日感受到老公錫我,樓主想老公買禮物,都係想感受到老公嘅關心,而唔係禮物嘅物質價值。我結咗婚11年了,禮物我老公都冇咩送,因為人大咗、又有小朋友,個人實際咗,寧願佢唔送好過送錯... 但生活上一定要有關心,有交流,大家相處要開心,唔係成世人流流長點過?

侯爵府

ivycwl 發表於 20-3-9 14:04
點貪得無厭?我全份人工都用晒。

娘家家用,3個工人人工(1個係娘家用),兩個小朋友學費興趣班都2萬元,仲 ...

我又唔係咁睇,雖然你話用晒成份人工,但起碼有一半用係娘家身上,那是你原生家庭的家累,原則上同你先生無關。換句話說,如果你先生原生家庭好似你娘家咁要俾咁多,相信佢和你一樣冇錢淨。所以佢剩到錢不是因佢唔肯付出,而是佢冇原生家庭的家累,明白嗎?

水晶宮

老實說他不太愛你,但比上不足 比下有餘,他也是有責任的人
自由太多會令世人失去平衡

子爵府

回覆樓主:

襯冰封未三尸之前好好攤開傾 就咁睇男人未算好差

大宅

Myluckybaby 發表於 20-3-9 15:38
我又唔係咁睇,雖然你話用晒成份人工,但起碼有一半用係娘家身上,那是你原生家庭的家累,原則上同你先生 ...

認同,甚至可能係暗中不滿,未必會體諒到你。

珍珠宮

72leelily 發表於 20-3-9 15:27
以及無請工人比父母用

可能樓主就算有工作,自己無儲蓄,所以缺乏安全感?覺得另一半要付出多些?但係老公有錢儲蓄,不是為一家人的將來計劃嗎?為何要不滿?

伯爵府

ivycwl 發表於 20-3-9 13:23
結婚近十年,對老公感覺愈來愈陌生,常常在想是不是應該離婚?

背景:結婚十年,有兩個幼稚園小朋友。兩公 ...

比咗7成你了
仲想點?佢都要錢搭車返工,食飯都要錢,兩夫妻唔好計較了,否則難長久,幾十年婚姻,每個階段都有不同的問題,你而家只係過了三分一/四分一。
小朋友细就最受考驗
大了就會多D二人世界,感情就會好些,加油啦!

珍珠宮

焦糖媽 發表於 20-3-9 15:33
認同。

樓主外家家用+工人嗰度已經好甘.....

可能男人的2萬
要負責埋交税
一個家無可能月月清
佢有錢剩也是儲備
樓主家累太重是事實
不如審視下小朋友課外活動
是否項項有需要
一家四口是否只用一個工人就夠

珍珠宮

Myluckybaby 發表於 20-3-9 15:38
我又唔係咁睇,雖然你話用晒成份人工,但起碼有一半用係娘家身上,那是你原生家庭的家累,原則上同你先生 ...

如果掉轉,我諗好多太太都忍受唔到自己老公除咗頭家又要幫佢家人,用曬成份人工,無錢剩,除非有其他收入另計。

其實樓主本身問題都唔少。如果離婚,就算有工作又如何可以自立?兩個年幼小朋友要如何?
不如積極面對大家問題,想辦法解決。

伯爵府

redhot 發表於 20-3-9 13:35
齋睇你呢段文字,我覺得你老公至少都合格以上,對好多人嚟講,可能係中上添
...

已經好好,比足家用,肯教功課。已經係一個好盡責好爸爸。而且都要供樓水電煤喔,樓主都自己有做嘢。好幸福了,慘得過我哩D自己湊兩件,都只可以做Pt幫補頭家。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

ivycwl 發表於 20-3-9 14:04
點貪得無厭?我全份人工都用晒。

娘家家用,3個工人人工(1個係娘家用),兩個小朋友學費興趣班都2萬元,仲 ...

用咁多錢在小朋友興趣班丶請三個工人,如果係你的決定,
冇得怪老公。
你要用錢在你娘家,
而你老公唔需要供養長老,
咁你份人工用哂,你老公有錢剩,
不是好正常嗎?
你可以申請加家用,
但佢都要努力工作賺錢,
冇理由共佢產。
不如考慮減少一個工人,
省下的便是你的私己了。

伯爵府

其實有冇諗過你都有問題, 還有你好計較錢.

男爵府

Fishqqma 發表於 20-3-9 13:43
你話佢比一萬你佔佢七成。。。

我計緊佢老公搵幾多,但唔識計

首頁
45678...17

尾頁

跳至