自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

gilgil39 發表於 20-4-9 07:51
有時我都會咁諗,父母養我吾夠廿年,但我養佢何止廿年?

所以愈窮愈貪的人,愈愛生仔。付出不多,苛索卻可無窮。仲可以聲大夾惡。我所見的長老 都係咁。

男爵府

香港熊貓 發表於 20-4-9 05:53
很怕一家人,下下計錢,樣樣講錢,有錢有親情,冇錢冇感情。
我99就係咁樣!
C6每月出糧遲左一日過數比佢,佢即時又whatsapp又電話,唔知以為C6爭大耳窿數!平時好日都冇個whatsapp,電話既。。。
99成日呻話冇錢,但又有錢個個星期日同62去睇早場食早餐。。。又有錢去大陸團。。。呢啲叫冇錢,真係唔知咩心態!

珍珠宮

回覆樓主:

要查吓佢有冇第二頭家! 以前識個人佢老豆又係咁上下,到頭來d錢留比第二個家, 係第一家刮刮埋埋比第二家!

第二家唔一定係你嗰家之後嘅, 以前識一個人, 有一頭家係亞媽之前一直唔講, 突然個男人有急病, 同父異母的哥哥姐姐突然現身要求分身家!

子爵府

回覆樓主:

我99,苛索完金錢,全攞去做醫美,買名牌,買包包,去旅行,務求洗乾洗淨,再同個仔攞。世上那有媽媽好?
我62,攞攞埋,去屯門公園「餵雞」!

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

stkyo 發表於 20-4-9 02:16
不停呵索,然後儲嚟比番佢叫愛嘅話,我估無咩子女接受呢種愛,寧願同父母唔會因爲錢而破壞關係,咁樣活著先 ...

好認同
成日好多父母都話幫仔女儲
仔女咁大個人唔識儲?!
跟本想控制仔女既財政
等自己一日未死都有安全感
成日好偉大咁講死左咪又係比你地

子爵府

我媽都姑寒 , 佢儲錢都係為為地將來

男爵府

nikfan 發表於 20-4-9 01:45
我之前有個年長同事,每日lunch都係食白方包,風雨不改,我有問佢點解佢係專業人士,人工咁高都咁慳,佢 ...

自己滿意知足就好

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

厚多士 發表於 20-4-9 09:13
其實有能力供養父母都係一種福氣,但我哥已經唔理阿爸,得我一個供養,佢又一個崩不能少,對我來講係有D壓 ...

明白

我就無自己有頭家背在肩上的煩惱,完全同意有能力供養父母都係一種福氣,家母已逝,我很少陪伴我父親,但我免費提供近千尺的私樓給他住,所有家電壞了也是我包買新,他有2個外傭照顧,都由我簽約管理,其中一個由我出糧,另外每月近萬元零用錢。不知情的可能覺得我不孝(因為沒親身照顧他),知道我上述的供給的可能覺得我都有D貢獻,如果知道我和家父以往的相處和我成長期的種種自力更新,直情覺得我夠大方!

男爵府

charlieXD 發表於 20-4-9 11:09
好認同
成日好多父母都話幫仔女儲
仔女咁大個人唔識儲?!

真係大把人唔識儲,有錢身痕,其實果份係正常家用,父母冇用到儲番俾仔女係bonus,該要感恩

男爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章 BK猜猜猜慶中秋 畀面勳章

其實佢可能諗住第日百年歸老之後都係比仔女,所以同你地儲錢?我媽也有呢個性格,佢會cap 我細佬錢,我會覺得佢係似幫細佬儲老婆本之類⋯⋯

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

sjnl43 發表於 20-4-9 01:52
了解唔同generation 既人, 要了解背景, 果個年代大氣候

我媽農村出身, 無種過幾多年田,好憎人話佢農婦, ...

咩係小農? 有咩特質?

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

yiupigpig 發表於 20-4-9 11:22
真係大把人唔識儲,有錢身痕,其實果份係正常家用,父母冇用到儲番俾仔女係bonus,該要感恩
...

如果係咁,咁我覺得係果d人金錢觀念有問題多d囉。

珍珠宮

ricecooking 發表於 20-4-9 10:51
90歲長壽仲健康 咁她同邊個住呀?

同我细佬住

伯爵府

回覆樓主:

我99 佢到自己30 幾歲左右就吾做野啦,因為佢要佢d仔搵$ 比佢使,話依個係為人子女既責任。
但佢冇付過做媽媽既責任囉

侯爵府

我屋企人都係 由細到大我都以為自己屋企好窮
因為永遠冇得參加要錢課外活動 亦冇零用 唔會買乜比我 好慳好慳
直到大個申請grant loan先知
雖然唔係有錢 但絕對冇我想像中咁窮
因為至少我連grant都拎唔到
我媽我爸係慳到一年都未必買一件衫個d⋯

不過,其實以一個工作40幾年嘅人有7位數字亦唔叫多⋯

水晶宮

厚多士 發表於 20-4-9 08:59
可能我對錢銀同親情的睇法同爸爸唔同,冇話對與錯的,錢係我爸的,佢喜歡點用,或者用唔用係老婆仔女身上係 ...

你阿爸有錢只係買樓比自己去渡假,而唔係同家人去,其實好奇怪。就算自私都想有家人一起吧,咁樣佢心目中好似只得自己 佢有冇朋友呢?好奇佢平時點過日子?

伯爵府

ricecooking 發表於 20-4-9 11:28
你阿爸有錢只係買樓比自己去渡假,而唔係同家人去,其實好奇怪。就算自私都想有家人一起吧,咁樣佢心目中 ...
咁佢係諗住同老婆仔女去渡假的,亦成日叫親朋戚友去廣州住佢間屋,不過唔係個個鍾意去廣州度假㗎嘛!最後都係佢自己享用多,佢以前好喜歡返上去食野的。

侯爵府

回覆樓主:

我果隻99又係
我老公本身有自己頭家
我99層自住樓唔使供,老爺早早瓜左
佢2個女2個仔一成年就推曬出黎做野
自己50歲就話要退休,個細女讀書叻,但當年中五畢業就俾99推出黎做野,搞到佢嬲到今時今日,連家用都無俾,見都無見,個大女早早嫁左人,知個阿媽為人
所以一樣無俾家用,連見都唔見
我99目標淨返我大伯同我老公,要每人9000蚊一個月,試問香港地有幾多人一個月有18000蚊零用錢?
大伯唔敢結婚生小朋友,我老公結左婚有兩個小朋友,問過可唔可以減少少
99話:唔得,比開邊有得減少嫁,你要結婚係你個人選擇,關我咩事!我死左d野都係留俾你同阿哥嫁啦,同自己老母都計!

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

經歷+性恪造成,但已經80歲啦,無謂深究以往如何,起碼知道如果有病痛時,仲有呢筆可以墊底,如果$5000可以負擔到會一直俾,(除非有心唔想負擔,否則cut車都唔cut老豆)不過可以軟少少同老豆商量,話呢排疫情,公司減人工,關心下佢每月駛費,問佢有冇餘地可以俾少d共渡時艱,有的人性格硬就怕軟,如果佢都唔肯,你心中有數就好,唔夠時照過$2000-$3000,直接通知佢叫佢慳少少駛。

侯爵府

回覆樓主:

天下邊有無不是之父母?!
一句死左都係留俾你,就要咩條父母債幾十年,到佢死果日先有得解脫。

首頁
45678...10

尾頁

跳至