跳至

首頁
45678...42

尾頁

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-5-11 06:42
我有問我仔架,媽咪幫你剪好嗎?佢笑得好cute咁望住我唔出聲,算啦,雖然都唔駛出街,但上ZOOM當老師要見 ...

Work from home我地早10+年前已經做緊。一般都係天氣唔好,或者放假前後,或者d人去咗summer home嗰d情況用,所以其實都幾常用。預咗上鏡多,大部份人home office都有佈格局。背脊向牆係基本,有d擺d star wars嘢或者玩具show off吓。衣著平時返office都係牛記笠記,所以著住件訓覺t-shirt上鏡都冇覺得突兀,梳返好個頭就得。Work from home真係要夠念力。我有d同事都會換返件桖衫(褲就唔知啦),原因多數都係覺得自己著住件“戰衣”返工感覺零捨唔同。小朋友喺屋企容易分心,我估老師都係盡量想唔俾小朋友hea,hea開一樣就有第二樣㗎啦。

呢幾個禮拜陸續有男同事頂唔順自己剪咗頭髮。 其實隔住個mon又唔係高清大特寫,唔返office都唔gel頭,本身已經一餅嘢。而家係短dd啫。睇唔出有咩異樣嘅。 不過阿仔唔肯就唔好啦。

就算d舖頭開返,點解要排隊?唔可以打電話去訂跟住去攞?根本d人就係鍾意趁熱鬧。
你今日backup左未?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 20-5-12 07:23
Work from home我地早10+年前已經做緊。一般都係天氣唔好,或者放假前後,或者d人去咗summer home嗰d情況 ...

我公司一直都可以安排WFH,如果係non-exempt員工就好難批,因為HR問題,可以有OT嘅員工,如果WFH難保會有人喺工作時間以外搵佢地做嘢,公司就要俾OT,不過我覺得呢D係個人問題,而我真係有同事今次問我,佢如果非辦工時間查看電郵可唔可以claim OT,心諗駛唔駛咁cheap?我話NO,唔好辦工時間之外做呢D,自己八卦你嘅事,但非辦工時間唔好開工,要OT就同老細預先申請,有個同事話因為WFH,將公司條線飛去手機,點知有個海外客星期日朝早6點打俾佢,OMG。

你講得啱,意志力好緊要,我仔女學校老師都俾唔少功課,佢地算係幾自律,再多三星期學期就完,到時如果復工又要打算點安排佢地,原本申請咗暑期班,仔今年做見習輔導員,而家網上training and meeting,女我就唔知點搞,又網上暑期班?而家等暑期班通知先。

星期日真係條街好多人,不過去唐人超市又OK,係果間餅店同點心舖突然多咗好多人,可能因為之前都關咗成個月,D人真係口痕啩。有個飲食谷入面有人投訴話某間出名唐人餐館星期日出單好慢,佢等咗個半鐘至拎到外賣,話已經係訂先打電話落單,話5點到取,結果等到6點半,之後又幾個人出嚟插話餐館明知做唔切就咪接咁多單,又話人唔尊重D客,要D客等咁耐,等到取嘅客人又唔保持距離,個個入去餐廳坐埋一齊等。。。其實等等下唔對路咪取消囉,呢個時勢,餐館根本唔夠人做嘢,我呢度失業或因為公司唔開門果班每個星期有失業金再加600補助金,餐館員工唔返工仲多人工過返工,阿水會返工做嘢又冇咗補助金?而且母親節正日餐館生意一定多,以前呢D節日堂食同外賣都要等位,仲要係出名餐館,唔等到傻就奇,我地一向提出一兩日慶祝,唔會同人逼。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-5-12 23:57
我公司一直都可以安排WFH,如果係non-exempt員工就好難批,因為HR問題,可以有OT嘅員工,如果WFH難保會有 ...

車,咁WFH之後多咗公司嘢咗咩?唔係搞乜要OT?係咪佢日頭搞其他嘢,搞到辦公時間做唔切要自己OT咋? 不過呢d非常時期,我地公司反而叫大家通融吓。好多同事要同小朋友困獸鬥有時真係唔可以即時覆message,體諒d。但冇話各位productivity可以下降囉。咁日頭要揍仔做唔晒,咪自己開OT囉。

如果要R公司著數,一張standing desk一張人體工學椅已經幾千,呢個又唔知點拆呢?之前WFH係optional肯定冇得claim。而家d人被逼WFH。如果家中座椅真係得兩個選擇:飯凳或梳化,一日坐起碼8個鐘條腰真係會出事。

講返餐廳,而家有好多餐廳都要你電話/網上俾咗錢先落order,到時cancel又麻煩。咁cancel咗,都要搵過間再訂過,或者臨開飯先返屋企睇吓有咩食?好掃母親興啫。既然餐廳唔夠人手就真係唔應該攬咁多單。我地而家多咗食restaurant food,唔多唔少都係想幫手振興經濟。唔理佢咩藉口了,既然咁好生意都唔憂做啦,咁我幫襯第二間了,全世界得你一間好食咩?人都到咗,唐餐好難整咩,知道自己screw up咗快手炒,我覺得要等15分鐘勉強可以接受。一早訂咗都要等個半鐘,當事人應該有追了又追,餐廳一個大話又一個大話,係不能原諒囉。唯一化解方法就係餐廳主動full refund當掩口費。唐人run嘅餐館,都係cheap㗎啦。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 20-5-13 07:51
車,咁WFH之後多咗公司嘢咗咩?唔係搞乜要OT?係咪佢日頭搞其他嘢,搞到辦公時間做唔切要自己OT咋?:hoheh ...

問我果d同事單身架,所以咪就係cheap囉,我公司算唔錯架,話如果因為WFH而有internet/cellphone fee可以claim, 其實我都可以claim, 不過唔多錢,費事又要攞approval, 果幾十蚊我仲俾得起,但有d友居然request要部laptop或iPad, 心諗咁你咪返去office做嘢啦。

餐館當然想賺盡,有單點會唔接,客又係唔識轉膊,我唔會正日去果d平日都要book位嘅餐館,幾好食都勢係假,我寧願喺屋企淥個即食麵,一係就一早pick up, 我寧願返屋企翻熱好過等。呢d餐館有班捧場客,真係少一個客都冇咩事,我更加唔會稀罕,午餐慶祝都得啫。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-5-13 10:06
問我果d同事單身架,所以咪就係cheap囉,我公司算唔錯架,話如果因為WFH而有internet/cellphone fee可以cl ...

正確做法真係應該公司provide電腦俾員工,even though員工自己都有電腦。站喺公司立場你唔知員工部私人電腦裝咗d乜,中咗毒會唔會惹俾公司其他人,亦冇權要求員工喺自己部電腦度裝公司要用嘅software。又或者如果公司今日炒人,公司有冇把握可以徹底斬纜?呢d嘢均真d好。同埋我之前講買枱買凳唔係講笑。而家都唔知搞到幾時。我地已經出咗通知最快9月office先會考慮開返。佢講9月啫,我地各位同事都覺得係講漏咗2021啫。有人已經話好掛住office張凳。如果有人真係腰骨痛去睇醫生就有排同你玩。好耐之前份工有個阿伯級同事出咗意外,好返繼續返工,但就超多要求。本來老闆泊開個傷殘車位要讓俾呢個阿伯,仲扭到張勁過人體工學嘅座椅擺喺佢個cube。我印象中個樣有d似按摩椅㗎。咁點?佢咁嘅樣更加唔可以炒佢。一炒就係一場敗數極高嘅lawsuit。

之前我喺度唸,平時好hot嗰d餐廳,即係訂位都要早成個月吼定嗰d,而家個個都想7點食飯,個個都等咗好耐想試嗰間嘢而覺得機會來啦,唔知餐廳會點handle take out呢?其實餐廳可以好優雅咁俾指示d客要之前一日落訂呀,或者即日phone order嘅可以話 你個order要9點後到取喎,唔好意思,仲要唔要?紐約超名氣意大利餐廳RAOS平時根本連訂台嘅機會都冇,而家史無前例做外賣,但有規矩㗎,要喺twitter留聯絡方法,排到通知你。有人排咗6日。如果我肯入局,係我一廂情願。

但你叫我5點鐘到,5:00俾唔到我就係你唔啱。(有d餐廳可能4:30就整好晒等你來攞,我準時到凍晒都係餐廳唔啱。第一日開餐廳嗎?)如果催佢(我估9成都係)就話,“好快”,“出緊來”,“爭小小”,咁一路拖。咁我唔一定係熟客知道要有咩expectation. 你話5點,I have no reason to not believe it。或者係一心係想支持小企,見佢好生意我仲登佢開心添。呢d時勢個個都係transition period,俾leeway冇所謂。當事人肯等個半鐘,好大機會內心有掙扎過。但餐廳眼白白明知自己做唔掂都由得d客苦等。我覺得如果餐廳肯坦白cancel個order反而仲值得表揚。如果當事人到最後糖都冇粒就一定係餐廳錯晒。如果係做白人生意嘅餐廳,咁嘅服務態度係expected,執咗唔知幾多世了。寫個yelp review洩憤有幾難?

王國長老

眼訓 發表於 20-5-13 12:25
正確做法真係應該公司provide電腦俾員工,even though員工自己都有電腦。站喺公司立場你唔知員工部私人電 ...

咁如果真係要俾埋電腦就下年都唔駛wfh, 我地幾萬員工喺美國,remote access係冇辦法DL任何嘢落自己電腦,全靠remote access控制,離職嘅即時可以斷晒所有access, 而家我連打印都唔得,反而有同事偷偷地返公司做嘢,話方便好多,老實講員工自己都要做番少少嘢,一人做一d, 好多人驚返工,咁wfh自己有冇盡力?我知你講果種人,我office都有一個,人人三兩日就搞掂晒remote access嘅配套,佢就搞咗個幾月,唔追問都唔話未得,之後佢老細仲一路追住我叫我幫佢搞,大佬呀,我唔係佢地條team架, 條友唔打電話同IT跟進,唔通我幫佢打?得的話,我都免煩,問題係要當事人親自打至得,就算我conference in都冇用。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-5-13 12:45
咁如果真係要俾埋電腦就下年都唔駛wfh, 我地幾萬員工喺美國,remote access係冇辦法DL任何嘢落自己電腦, ...

咁ex employee搞唔搞到破壞都係技術同有冇俾人察覺嘅問題。不過要我用私人電腦做公司嘢就冇可能㗎啦。我工作上要用d硬件消耗量都幾大嘅software。我自己業餘玩吓就冇所謂。用我私人資源辦公就免問了。如果有個陌生人同我講佢屋企部5-year-old電腦load個website要9秒我唔會唔信呀。咁呢d時候要佢保持productivity點算?而家都聽講有好多公司突然要全體員工wfh都措手不及。的確有d員工唔知個咩特殊router,上vpn的確係難搞d。打俾IT隔住個電話又可能洩氣d。唔知你可唔可以跟IT部門?總有個ticket number呱?如果IT同你個同事兩個都係冇方向,都唔可以淨係怪一邊。

王國長老

眼訓 發表於 20-5-13 13:35
咁ex employee搞唔搞到破壞都係技術同有冇俾人察覺嘅問題。不過要我用私人電腦做公司嘢就冇可能㗎啦。我工 ...

個同事平常係咩人我點會唔知,條友等退休,以前大家見佢年紀大都會幫吓佢,但原來有人懶到出汁,成年嘅單冇入過,佢以前老細咁啱果年屋企好多事,成日都請假或wfh, 條友冇王管,喺公司上網睇新聞,成日撩人傾計,都有人會應酬下佢,點知爆咗呢單嘢出嚟,因為趕住過audit, 其他人要幫佢補鑊,人地都有嘢要做,就要ot補佢,有ot錢都唔係咁,之後個個都唔多睬佢,佢而家老細都知知地佢d衰嘢,呢個係燙手山芋,好難炒佢,但要全人類做埋佢果份,但佢逗足人工,個個都好嬲。IT幾個人服待佢,出到level 2,都要有人肯打電話至得格,佢唔打我幫唔到。

子爵府

Laptop, notebook 好應該由公司provide 呀

王國長老

iriswy 發表於 20-5-13 22:21
Laptop, notebook 好應該由公司provide 呀

我明個logics, 但當公司有幾萬員工,而我地唔係整電腦嘅,超過一半都屬於essential workers, 公司可以要求佢地返工,但都好明白同事驚,於是提供wfh嘅方案,如果要等公司俾電腦,相信疫情過後都未有,咁公司就唯有要求員工放無薪假,呢d情況下,我有好多同事都自己即刻安排,包括我,有同事三月頭聽到消息即刻去買電腦同裝internet, 咁佢就可以選擇wfh

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-5-13 22:57
我明個logics, 但當公司有幾萬員工,而我地唔係整電腦嘅,超過一半都屬於essential workers, 公司可以要求 ...

即係wfh係optional。咁就應該自己搞掂了。我以為你地公司關門,d人係被逼wfh咋。但係如果肯返office但俾唔到足夠安全措施俾員工,又有得嘈。

王國長老

眼訓 發表於 20-5-13 08:57
即係wfh係optional。咁就應該自己搞掂了。我以為你地公司關門,d人係被逼wfh咋。但係如果肯返office但俾 ...

Yep, 幾個中層老細之前都諗好多方案,有人冇電腦或者難WFH果班唔返工根本做唔到嘢,當時有兩個係咁情況,其中一個好緊張,即刻去買電腦裝AT&T,於是佢就可以WFH,起碼唔駛擔心點返工同埋要搵口罩,另一個我提果個麻煩友就懶懶閒,因為佢年紀大,佢直屬老板俾佢WFH,但因為佢唔合作,我已經幫超過80人安排好,佢到3月尾都未搞掂,80人都係一樣咁安排,但佢就要幾組人幫佢都搞唔掂,完全唔想見到佢同佢做嘢。

王國長老

7月1日起多個加州城市要加銷售稅,最高去到10.25%,北加州有部份甚至係countywide加,真係好難怪人想離開加州,州稅市稅都咁高,而家疫情之下咁多生意都做唔到,剛剛尋日見到有33年歷史嘅連鎖店Specialty's Cafe & Bakery聽日最後一日營業,呢間店喺加州、華盛頓州同伊利諾州有店舖,公司開會有時會order佢地嘅早餐午餐外送,有時我都會去買麵包三文治咖啡,估唔到最終都捱唔住。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-5-19 01:43
7月1日起多個加州城市要加銷售稅,最高去到10.25%,北加州有部份甚至係countywide加,真係好難怪人想離開 ...

呢個時期仲加稅,經濟真係多得佢唔少。

呢度都有幾間iconic restaurants 要關門

王國長老

ivyscyip 發表於 20-5-18 10:36
呢個時期仲加稅,經濟真係多得佢唔少。

呢度都有幾間iconic restaurants 要關門

唔加稅邊有錢派錢?政府諗嘢好矛盾,一方面諗點樣可以reopen,一方面派失業補助金去到7月尾,當攞失業仲多過返工的話,我都揀唔返工,有人講而家攞失業有每個星期600額外補助,一個月即係有多2400,唔駛扣稅,佢地咁耐都未試過一個月有成三千幾蚊現金可以拎番屋企,我識幾個自己開店嘅都話冇工人肯返工,佢一個人又開唔到舖,焗住唔做生意,佢雖然可以拎政府SMA,都唔知捱得到幾耐。

我仲見到有D餐館好荒謬,而家只可以做外賣,客人明白,但當見到外賣張單自動俾人收咗18%服務費同唔知幾多%乜稅乜稅,再被送貨嘅又加多幾廿蚊,最後佢話要俾多70-80蚊,咁佢一係就係唔食呢間,一係就自己去拎外賣,但去到拎又要等,等嘅流程又唔跟social distancing rules,我都唔明點解有餐館喺冇堂食情況下仲認為應該收取服務費,真係覺得客人冇選擇?我好支持local business,但都唔好呢個時候當客人係半牯咁劏。

子爵府

Takeout都要比18% tips?!真是好貴。呢D日子吾知仲要捱幾耐。

王國長老

kooba 發表於 20-5-18 16:14
Takeout都要比18% tips?!真是好貴。呢D日子吾知仲要捱幾耐。

外賣呢D唔應該加18%服務費,只有餐館堂食至會有gratuity charge,而家夾硬加落去張單度,完全襯火打劫咁,一次俾人搵笨,一定唔會有下次,商人短視,自掘墳墓。

子爵府

rose-mag 發表於 20-5-19 08:24
外賣呢D唔應該加18%服務費,只有餐館堂食至會有gratuity charge,而家夾硬加落去張單度,完全襯火打劫咁 ...

我呢邊仲未有堂食,我地連外賣都好少。

王國長老

kooba 發表於 20-5-19 08:50
我呢邊仲未有堂食,我地連外賣都好少。

加州呢邊都未有堂食,所以外賣加18%服務費完全費解,憑咩收?有咩服務?

男爵府

回覆樓主:

Hihi 各位
到達短短日子總算settledown安頓好了
暫時SIP 乜都未去處理
不論開戶口,學車,攪ssn等
所以今日有閒情包下餃子
午餐一碗餃子一杯中國茶
望住藍天好舒適

首頁
45678...42

尾頁