自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Giyueng 發表於 20-5-17 12:22
我同你一樣,一直好慳及小心用錢, 應洗則洗,我都係早買樓,供樓時間好短,好快就供完層樓,但我俾唔少人 ...

佢地可能唔知你有好多積蓄同埋已經有層供完嘅樓,淨係覺得你四十零歲就唔做嘢,好懶散,但事實你已經有本事退休嘆世界,話之佢地講咩啦!你自己掂就得!我17歲出嚟做嘢,出第一份糧時已經為將來退休作準備,個個月都不停儲錢,而家40歲,其實我都可以唔做都得,但又無必要囉!唔做嘢好悶㗎!

子爵府

mmk 發表於 20-5-19 08:54
呢到講40退休,我40歲先出嚟創業 辛苦命

好叻

子爵府

yeemeif 發表於 20-5-19 09:10
佢地可能唔知你有好多積蓄同埋已經有層供完嘅樓,淨係覺得你四十零歲就唔做嘢,好懶散,但事實你已經有本 ...

我都系,不過蓄落股票,輸多贏少

子爵府

koala904 發表於 20-5-17 11:22
好羨慕你地丫,希望到我50 時捱多10 年可以退休啦,返工真係好倦丫
...

我痴痴地, 鍾意返工, 因為閒落嚟驚自己太得閒, 返工每天會諗著咩衫, 化下粧,同同事食飯傾計,忙工作,好充實咁. 冇想過退休.

公爵府

2024年龍年勳章

激烈的海狗 發表於 20-5-19 10:18
我痴痴地, 鍾意返工, 因為閒落嚟驚自己太得閒, 返工每天會諗著咩衫, 化下粧,同同事食飯傾計,忙工作,好充 ...

咁耐未聽過有人鍾意返工

子爵府

回覆樓主:

我生完仔就湊仔到家下冇做嘢

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

激烈的海狗 發表於 20-5-19 10:18
我痴痴地, 鍾意返工, 因為閒落嚟驚自己太得閒, 返工每天會諗著咩衫, 化下粧,同同事食飯傾計,忙工作,好充 ...

呢個疫情,迫住幾個月wfh,發現原來自己都幾鐘意返工

水晶宮

koala904 發表於 20-5-20 23:02
咁耐未聽過有人鍾意返工

一定係中左邪

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好羨慕你地丫,希望到我50 時捱多10 年可以退休啦,返工真係好倦丫
...

可以既,但唔想退。咁無聊,返工樂趣多d 賤命一條

男爵府

Astra00 發表於 20-5-17 11:28
我半退休狀態,keep份輕鬆工。後生到而家都一直好慳及小心用錢。同埋早買樓有用。人地玩、飲飲食食就自己狂 ...
我同你系同路人呀!20歲半就出來做野,學士,碩士學位都係半供讀挨出來,25歲買第一層樓,26歲結婚,28生仔,40半退休...

男爵府

yeemeif 發表於 20-5-19 09:10
佢地可能唔知你有好多積蓄同埋已經有層供完嘅樓,淨係覺得你四十零歲就唔做嘢,好懶散,但事實你已經有本 ...
十分同意你講嘅嘢, 覺得我好懶散嗰個就係我個仔, 其實都有啲傷心, 我同佢講你唔知我之前嗰二十幾年有幾辛苦工作 讀書同埋湊大你個衰仔, 而家阿媽嘆下世界你就喺度嘈喧巴閉。

珍珠宮

hyto 發表於 20-5-21 08:01
我同你系同路人呀!20歲半就出來做野,學士,碩士學位都係半供讀挨出來,25歲買第一層樓,26歲結婚,28生仔 ...

男爵府

yeemeif 發表於 20-5-21 08:15

其實都係加D好運咋,以前D樓價低,百零萬就 買到層樓花,當年比十幾萬就可以上車,(每人夾幾萬蚊)

男爵府

hyto 發表於 20-5-21 08:21
其實都係加D好運咋,以前D樓價低,百零萬就 買到層樓花,當年比十幾萬就可以上車,(同老公每人比幾萬蚊)
...

男爵府

我都cny後半退休,份工part time ,閒時好多節目,行山,食tea , 編織班,想學口琴添

象牙宮

...

45左右 被迫退休, 找不到合适工, 也買不到樓 失去2次机。痛病一大堆。錢就唔多。冇樓人士, 冇5百万。有的住, 有的食。有的消費。(不能大使架) 也不能大吃大喝 (体重) 怕三高。基本生活。想旅行可以去。也沒用工人。到真傷殘可能要有工人。慳慣過生活, 錢用至死為至。怕穷。又無資格申請政府福利, 靠自己。平民。住私樓。有仔但他自己顧自己。哎。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

Cookingbeauty 發表於 20-5-17 22:28
係囉,真係第一次聽
Ftm只係無番工,如果老公失業,我相信好多ftm 都要揾工
...

所以好無安全感
幾多歲退其實好個人,有人認為退休要有一千萬揸手先得,如你四十歲揾到咪退得囉,有人認為一百萬已可,視乎日後生活質素啫,最重要自己感受,開心就好,我唔敢唸幾時可退休,身體好,有得做咪做,我好enjoy返工,因我喜歡與人溝通,無得做咪休息,做自己喜歡的事情,我成日話做人最好隨遇而安。

大宅

回覆樓主:

我未番過工

別墅

Giyueng 發表於 20-5-17 12:22
我同你一樣,一直好慳及小心用錢, 應洗則洗,我都係早買樓,供樓時間好短,好快就供完層樓,但我俾唔少人 ...

其實你好好,甘早就退休可以過自己想要既生活

別墅

摩羯寶2013 發表於 20-5-21 11:25
我未番過工

老公養?

首頁

尾頁

跳至