自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

大宅

tristawan 發表於 20-5-18 21:26
我想問下,其實今次條題目,有幾多人認真審過題,真係知條題目問乜?有幾多家長仔女有修讀歷史?

我女有修 ...
唔係所有考生好似你個女咁叻,自動避開日軍侵華的史實的事件而論述,始终是當代的無可迴避的大事件。就咁决定識避開可攞5**。如果冇避開日軍侵華,隨時要諗利弊。但日軍侵華绝冇利喎,题目用意是甚麽?加上以後的考生温pastpaper時都要考慮1900 至1945 年其間所有事件的利弊,咁代表發生甚麽事。

大宅

ChaBean 發表於 20-5-18 22:21
你係站在自己仔女立場睇,仔女心情同分數最重要,我都明白,但既然係要講幾十年歷史咁多事發生,點解題目 ...

回應返你嘅詢問,實際上的確劍橋past paper 係問過納粹對德國人利多於弊

https://pastpapers.papacambridge.com/Cambridge%20International%20Examinations%20%28CIE%29/IGCSE/History%20%280470%29/2013%20Jun/0470_s13_qp_12.pdf

10 (c)
Most people in Germany benefited from Nazi rule.’ How far do you agree with this statement? Explain your answer. [8]

大宅

tristawan 發表於 20-5-18 22:29
回應返你嘅詢問,實際上的確劍橋past paper 係問過納粹對德國人利多於弊
你去問猶太人

珍珠宮

好媽媽勳章

ffdsf 發表於 20-5-18 22:31
你去問猶太人

正想講呢句⋯題目改為Jews benefitted from Nazi rule. How far do you agree with this statement?係咪覺得都唔知答咩好,仲要答嗰個幾乎一定係猶太人。

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 20-5-18 19:57
叫EA俾個model answer睇下先,
如果刷日本鞋先高分,喪權辱國,
藐視被殘殺的同胞,因黄人不是中國人,

我就係想睇睇答利多於弊可以點兜, 如果考評局唔取消呢題,麻煩公開個足本model answer黎睇下

大宅

唔會取消呀,答左點算

大宅

ling426 發表於 20-5-18 20:31
如果你要咁唸我都冇辦法。

考試一定要good time management 架!

你用過多時間做一題,其他題目相對用少咗時間。咁分數自然低!

已刪除用户

伯爵府

咁又點?
第1,劍橋(英國)出又唔係德國人or猶太人出題。

第2,如果要類比應該你拿份以色列試題睇下有無出過納粹對猶太人係利多於弊?

第3,英國自己應該出二戰時德軍空襲倫敦,對英國黎講係咪利多於弊?

第4,德國本身係戰爭發起者侵略國,戰爭對佢哋來講當然有利有弊,正如日本係侵略國,佢哋當時梗係有部分得益,無啦啦走去問被侵略國有咩利? 9唔搭8

子爵府

erumic 發表於 20-5-18 22:15
我同意取消試題係會造成不公平。
既然你囡講到呢题會影響一個grade咁大,咁請教你囡會點答呢條题呢?有咩 ...

你問得好!

根本按條題目,就一定要局答利及弊,只不過係同意「利多於弊」定係不同意「利多於弊」,個問題正正就係呢度,可以話出題嘅人只考慮答題的可行性(考生點都會答到利、弊),但冇考慮條題目本身問嘅嘢合唔合宜。

雖然自己冇經歷過日本侵華嘅年代,不過親耳聽過我嘅長輩講香港三年零八個月嘅恐怖情況,我覺得呢條題目真係冒犯咗中國人,唔關玻唔玻璃心事。

關於呢壇嘢,我記得尋日嘅《明報》社論係講得好好。(唔識post)

子爵府

patekp 發表於 20-5-18 22:34
考試一定要good time management 架!

你用過多時間做一題,其他題目相對用少咗時間。咁分數自 ...

除佐呢樣,一條8分嘅題係會令一個考生由5去到5*或者由5*去到5**所以先會話對考生唔公平

男爵府

Conybrownbb 發表於 20-5-18 22:32
我就係想睇睇答利多於弊可以點兜, 如果考評局唔取消呢題,麻煩公開個足本model answer黎睇下
...

其實點解要强調一定要答同意“利多於弊”,可以答唔同意。我覺得條題目就想考生要提及日本侵華的史實,再去答這條問題的。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

藍尾巴 發表於 20-5-18 22:34
係可以取消,但一定會有唔公平囉。即唔可以話大家都做同一份卷,取消同一條題目,所以公平。因為考試答題 ...

通常要取消就係因為已經考咗先發現, 考之前發現就換過另一條題目唔叫做取消。 考生知道條題目幾多分, 如何分配時間係考生自己嘅事, 唔會有絕對公平的。

就算唔取消, 楊潤雄已經講咗條題目冇討論空間,影響左 marking scheme, 一樣可以叫唔公平, 取消算係最理想最公平做法。
總有離別的時候

子爵府

2018復活節勳章

Conybrownbb 發表於 20-5-18 22:36

咁又點?

伯爵府

ellang 發表於 20-5-18 22:39
其實點解要强調一定要答同意“利多於弊”,可以答唔同意。我覺得條題目就想考生要提及日本侵華的史實,再 ...

如果假定絕大部分學生要答弊多於利,咁條題目真係出得好差,叫人偽多角度思考啫。不如改成:1900-1945年 日本對中國所作是弊大於利,試伸述之。

大宅

fionacat 發表於 20-5-18 22:39
你問得好!

根本按條題目,就一定要局答利及弊,只不過係同意「利多於弊」定係不同意「利多於弊」,個問 ...
如果想了解多一些日軍侵華可看下列片段
國之殤(要有心理準備,残忍)

考評局賣國試題惹爭議 網民怒斥「人渣」 https://tv.on.cc/onccMainWebapp/ ... ?pub=ontvhk&pubType=video&shareType=facebook&createTime=1589715411&videoId=ONS200517-14742-26-M

大宅

ffdsf 發表於 20-5-18 22:26
唔係所有考生好似你個女咁叻,自動避開日軍侵華的史實的事件而論述,始终是當代的無可迴避的大事件。就咁决 ...

我女冇避開日本侵華架,事實上,日本侵華對當時中共政權是有利的,最起碼就促使左中共擴展勢力⋯但詳情我唔想問我女了⋯搞到好似我讀中史咁

我女話,呢d問題,要歷史人先會明番本科問題⋯所以我唔回了,我唔想讀書又抄書

大宅

ffdsf 發表於 20-5-18 22:49
如果想了解多一些日軍侵華可看下列片段
國之殤(要有心理準備,残忍)

https://tv.on.cc/onccMainWebapp/videoShare.faces?pub=ontvhk&pubType=video&shareType=facebook&createTime=1589715411&videoId=ONS200517-14742-26-M

大宅

tristawan 發表於 20-5-18 22:49
我女冇避開日本侵華架,事實上,日本侵華對當時中共政權是有利的,最起碼就促使左中共擴展勢力⋯但詳情我 ...
不宜作考題

子爵府

德國立法國民唔可以做希特拉手號,你又搵下德國歷史科會否問上個問題。

首頁
45678...12

尾頁

跳至