自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

瓦努阿圖啦!
從未去過都可以拎到護照~

珍珠宮

回覆樓主:

真係好特別嘅諗法,全家都唔想住係香港,但又唔想 stay 係移民地,更加不捨得無咗係香港搵錢嘅機會………咁係咪打算每日來回飛機香港返工?

其實想走就全家一齊走,做人唔好太貪心,留返工作機會俾喜歡香港嘅人啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

我愛Corina 發表於 20-5-27 17:33
3年可以拎埋passoprt ?

咁ok 喎,不過脫歐仲可以去EU 嗎?

講真,放底1億投資,有呢個閒錢都唔洗諗英國啦

大宅

我愛Corina 發表於 20-5-27 08:02
請問邊個國家可以3年拎到passport 呀?真心想知,thanks
唔洗三年,佢就個大孫想去荷蘭做野,揀左Bulgaria做移民,貪可以拎歐盟護照之後可以住係廿幾個歐盟國,舅公用左2年入藉,之後就搞大仔入之後大孫,實際情況我唔肯定先後次序,舅公講俾我媽聽,我媽再八俾我聽話舅公好錫啲孫,出錢出力

大宅

回覆 JoanC 的帖子

參考哂大家嘅意見發現c6未必係最佳申請人,可能62做比較岩,
咁樣c6唔洗為左處理移民而影響工作
因為我初心覺得c6叻d
佢去做可以做得好少少,
但係睇完大家講,我都反省好耐,
我相信冇懶人包,最好自己睇資料同去講座聽,
另外要考量好多方面,唔應該單睇移民監時間

翡翠宮

hazezzz 發表於 20-5-27 20:32
唔洗三年,佢就個大孫想去荷蘭做野,揀左Bulgaria做移民,貪可以拎歐盟護照之後可以住係廿幾個歐盟國,舅公 ...

好奇問多樣,融資部份2年入籍後都賣出? 有增長定要蝕?

別墅

JoanC 發表於 20-5-27 17:57
真係好特別嘅諗法,全家都唔想住係香港,但又唔想 stay 係移民地,更加不捨得無咗係香港搵錢嘅機會………咁 ...

其實一百個人話要即走 移民,99个人仍会留在香港赚钱,口(emoji)说不,身体最誠实,楼主心態,只是大部分香港人的口号吧了。我都好想公司高层全部移民,留番啲位俾我们升

大宅

MM2H 發表於 20-5-27 21:32
好奇問多樣,融資部份2年入籍後都賣出? 有增長定要蝕?

我打去問左兩間問,佢地都係話揀買樓移民之後可以揀賣反俾佢地,佢話有講座通知我,星期六日冇事先正常開

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

MM2H 發表於 20-5-27 12:01
講真,放底1億投資,有呢個閒錢都唔洗諗英國啦

我唔知啦,無一億閒錢,亦唔需要英國護照。

但如果咁快攪掂,都幫到好多人既。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

hazezzz 發表於 20-5-27 12:32
唔洗三年,佢就個大孫想去荷蘭做野,揀左Bulgaria做移民,貪可以拎歐盟護照之後可以住係廿幾個歐盟國,舅公 ...

thank you, study 下先。

大宅

我愛Corina 發表於 20-5-27 22:16

有利有弊,我睇左英國入門貴過其他歐洲國家,因為英國脫歐唔係歐盟國,申根區,似乎唔可以以入歐洲小國做跳板再去英國

得番27國
奧地利、比利時、保加利亞、克羅埃西亞、賽普勒斯、捷克、丹麥、愛沙尼亞、芬蘭、法國、德國、希臘、匈牙利、愛爾蘭、義大利、拉脫維亞、立陶宛、盧森堡、馬爾他、荷蘭、波蘭、葡萄牙、羅馬尼亞、斯洛伐克、斯洛維尼亞、西班牙、瑞典

大宅

我愛Corina 發表於 20-5-27 22:19
thank you, study 下先。

好佩服大家搵資料能力
我琴晚俾大家點醒了
睇左好耐都只係歸納到少少
不做豬媽,要努力做蒐集

翡翠宮

我愛Corina 發表於 20-5-27 22:16

照睇保加利亞仲快,移民監又唔洗坐,唔怪之得近期幾個保加利亞鋪,真係長知識

如果融資確實可以2年後如數賣出,保國可謂代歐盟派福利……
終於覺得bj堅持硬脫係唔算太錯

翡翠宮

Kennislmami 發表於 20-5-27 22:15

我打去問左兩間問,佢地都係話揀買樓移民之後可以揀賣 ...

我純8掛睇左幾個保國agent網同官網,19年尾調整左唔可以再做mixed investments,小心留意吓

大宅

MM2H 發表於 20-5-27 22:41
我純8掛睇左幾個保國agent網同官網,19年尾調整左唔可以再做mixed investments,小心留意吓
...

多謝提醒
今日都搵不停睇資料,諗住mark低哂先
打去問個兩間都話好多國家封關要等
再問冇有講座,都係話有資料先再通知我

瑪瑙宮

MM2H 發表於 20-5-27 14:39
照睇保加利亞仲快,移民監又唔洗坐,唔怪之得近期幾個保加利亞鋪,真係長知識

如果融資確實可以2年後如數 ...

係囉,錢就佢收,做晒跳板去其他高稅福利國,都幾討厭

男爵府

回覆樓主:

歐洲國家你估真係agent講咁易咩。稍為冇咁窮既國家門檻唔低。因為近年收得難民多。再批既申請都想以有利自己國家為主。一係錢。二係技術。去到當地搵野做係難到一個點。因為識英文係冇用。基本上你要做到公民唱到國歌。外語要去到大學入學試基准。我朋友嫁到去法國都冇法拎護照。因為法文肥佬。只係可以得臨時居留証。每幾年續或每年續。移民有錢相對易好多。如果冇錢冇技術既就真係睇運數

侯爵府

lambxxx 發表於 20-5-27 23:50
歐洲國家你估真係agent講咁易咩。稍為冇咁窮既國家門檻唔低。因為近年收得難民多。再批既申請都想以有利自 ...

兜來兜去,咪又係移民去保加利亞最好囉!最近有好幾個posts 啦!

翡翠宮

我愛Corina 發表於 20-5-27 23:19
係囉,錢就佢收,做晒跳板去其他高稅福利國,都幾討厭

但係咪真係咁大隻蛤蜊隨街跳? 冇伏? 仲話可以2年後賣出投資,護照代代平安

瑪瑙宮

MM2H 發表於 20-5-27 23:17

但係咪真係咁大隻蛤蜊隨街跳? 冇伏? 仲話可以2年後賣出投資, ...

所以要study 下,或者睇下有冇agent pm 你

首頁

尾頁

跳至