自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

BearBe 發表於 20-6-2 10:21
佢話一黎就要買樓唔租樓
但其他就無再講過

其實好多事都難以「一步到位」,
佢要明白呀⋯⋯

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

租樓搬出去,省省地,不太花費,應該可以

洋房

天佑我們 發表於 20-6-2 10:19
其實點解唔返男家度住呢?
再同大B轉校,大B而家讀間學校好好?

大b學校係好好我認為
同住男家一個問題就係佢屋企老人家唔中意嘈
但試問小朋友邊有可能會唔嘈
重有唔可以周圍走最好就安靜坐係到
因為驚整到老人家
但媽媽們都知根本小朋友無可能做到以上既要求

男爵府

回覆樓主:

六個幾月都快生,幾家就算揾現成租又要周圍睇單位,怕你未必有體力處理,你都係安心係娘家生左坐埋月先再打算,大B都係開始讀書都未正式入學可以再選校,一家人一齊住對小朋友成長緊要過選校

水晶宮

回覆樓主:

又要最好最靚又要買唔要租又要面又要唔靠人。。。
其實呢個世界好現實,有錢有選擇,無錢就要退而求其次。
呢D咁唔接受現實的人都幾難溝通。
樓主小朋友想讀乜嘢學校?男家附近無好學校,一定要就嗰間學校?

大宅

BearBe 發表於 20-6-2 10:29
大b學校係好好我認為

老人家自己一間房咪得囉
三房一工人房

伯爵府

白羊花花 發表於 20-6-2 08:43
睇到呢d post真係好唔開心
有能力既就無得生,無能力既就係咁生...

侯爵府

BearBe 發表於 20-6-2 10:29
大b學校係好好我認為

咁叫佢即刻買樓!而家有好多一手樓落成!一定係最好嘅環境比你地啦

男爵府

BearBe 發表於 20-6-2 09:06
我哋任何既費用都係自己去付費
甚至雙方父母男方都有比家用同洗費
只係居住既地方夫妻上解決唔到

其實由你結婚有一胎到依家有第二胎都起碼兩三年,難道兩三年都唔夠時間租或買樓? 跟本你老公搵藉口吧!
你話你自己有錢但又唔租,跟住又上黎呻老公點點點。
你有冇諗過兩個小朋友? 出生到大都同爸爸分開住,間屋唔大仲要住幾房人,比我都唔開心。
你比得起一年租金既話就馬上租間屋近男家,唔好話咩要時間搵,你行入間地產鋪大把租盤比你揀。

大宅

BearBe 發表於 20-6-2 10:13
我都有講過係咪佢有咩難處係既大家可以一齊傾
但佢一直都講話無難處只係想搵個好既環境比大家我心其實好難 ...

明白你的心情,現在先好好養胎,吾好諗太多,等細b出來後,到時先叫先生做決定了。 現在經濟也不好,搵屋緩多幾個月都好。

子爵府

其實樓主老公有無能力養三個之餘仲有錢租樓先?

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

盡快搬出黎,第二胎都有埋,有咩可能拖咁耐都搵唔到地方搬,未諗好就唔應該生,做好避孕!
你依家應該即刻搵地方搬,兩公婆一齊住,搞唔掂唔好再生,生養小朋友唔係一時快感;佢要面子、你想方便小朋友讀書,咁就搵近小朋友讀書個邊既屋。唔好再比藉口自己!

子爵府

BearBe 發表於 20-6-2 08:29
我有同佢講佢話住佢到既話大b翻學既問題就要每日都搭的士,但我其實想慳啲洗,佢自己一個打工我負責湊b。 ...

以家好多男住女家,有咩問題
連你介意,點解你老公唔覺有問題
連一個家都比唔到你。

男爵府

2018復活節勳章 睛靈勳章

有錢就唔係問題你有無睇過藍田租盤?又近九龍灣(男家),又近將軍澳小朋友返學,坐地鐵好方便。

珍珠宮

澳門媽媽 發表於 20-6-2 10:12
其實你都係疊埋心水返男家住啦!你老公冇心租樓同買樓比你地三母子,你又勸左咁多年都改變唔到佢嘅決定, ...

我都係咁建議樓主,新婚時我老公住過我屋企一段短時間(3房同埋得一個要返工嘅屋企人,好free),但我地搬走後佢講翻話其實嗰段時間好唔開心,有寄人籬下嘅感覺,想放啲模型出廳又唔得,何況樓主屋企成屋人呢!(BTW, 佢又何嘗唔係迫緊男方去女家住呢?大b未開學,其實只需要轉校就得)

BTW, 我唔明點解咁多人話膠post ,因為現實中我都聽過呢啲故事,有啲比樓主嘅更荒誕,只可以話世事無奇不有,同埋無大家都做過民房,無第一個post又點會有之後嘅post?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我睇到個事情發展到咁有啲暈!唔明由生第一胎到依家都傾唔掂,分開住唔係辦法,依家繼續搵唔到共識更加頭痛!

侯爵府

BearBe 發表於 20-6-2 08:10
大B今年準備讀書細個個而家26週
覺得壓力感好大覺得自己會處理吾到,
有時重好後悔有左細b我覺得自己會搞唔 ...

結咗婚唔係一齊住?咁既情況下係娘家附近租樓可行嗎?

男爵府

見到呢啲post真係好震驚,對自己人生完全冇規劃,就隨便生仔,生完一個又一個,幾年時間連個固定居所都冇,得閒呢邊住下嗰邊住下,小朋友都要返學,連一個真正嘅「家」都冇,而家又話要來第二胎,強調自己有錢買樓,但冇時間搵樓,幾年都搵唔到層樓?

子爵府

根據你嘅問題答返,唔想同老公嘈,最簡單就係你搬去男家住,小朋友搭校車或者係搵過第二間學校,呢個係最簡單最慳錢嘅解決方法

至於買樓或者租樓,我相信你係佢老婆,如果你知佢收入嘅話,其實你應該知佢係Hea你,定係能力其實根本做唔到,因為養1家4口,仲要租樓或者供樓,我諗佢收入如果無返四萬,都好難做到,所以你而家安心養胎,大家一家人住返埋一齊先,之後如果搵到工,就請工人湊,去返工儲返D錢,再搬出去住

男爵府

環保接龍勳章

BearBe 發表於 20-6-2 10:02
無排公屋呀只係男方覺得點唔好點唔好
要撰就要最好
其實我都好想盡快有個自己居住嘅地方

樓主,我諗我明白你嘅處境,因為可能我哋老公都係同類人,完美主義,只能夠一步到位,喺佢哋嘅腦裡面接受唔到佢認為唔好嘅嘢,其實佢哋亦處理唔到複雜嘅問題,例如請工人喺屋企,佢哋覺得唔識相處,亦都係其中一個唔肯請工人嘅原因。買樓咁大件事當然諗極都諗唔掂啦,我果個當年拍拖揀一間餐廳都可以行成個幾鐘都揀唔到,後來先知道因為佢其實真係好想俾最好嘅,但好多嘢擔心,唔敢決定。

既然佢冇得轉彎,咁就唯有你轉彎囉,諗一啲你同佢都可以接受嘅方案。理論上老人家的確有人住附近照顧會好啲,如果未揀到樓,而佢又認為大肚搬屋唔好,咁會唔會考慮住男家先,睇吓可唔可以搵嘢間個房仔,等小朋友同大家都有自己活動嘅空間而又嘈唔到老人家?至於大仔,其實九龍灣同將軍澳唔算好遠,坐校車應該唔洗太長時間嘅,如果近地鐵站,都係幾個站啫。

wcpcelia    發表於 20-6-2 14:09

首頁
45678...9

尾頁

跳至